Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

onsdag 14 september 2011

John MacArthur, Mark Driscoll... Urk...

I USA finns det en "rörelse" som kallas för Young Restless Reformed. Det kommer, om jag minns saken rätt utifrån vad jag snappat upp från olika ställen jag inte kan minnas, ifrån en journalist som gjorde ett reportage för några år sen om hur många unga i olika sammanhang fått upp ögonen för reformert teologi och sedan blev det en bok. Vi kan översätta det till Unga Rastlösa Reformerta, eller Kalvinister, så får vi förkortningen URK. ;)

Själv skulle jag ju också vara en URK i så fall. Men sedan verkar det inte som att jag har så mycket mer gemensamt. Jag varken svär, röker eller dricker!!!

(!!!)

Nämligen så verkar det olyckligtvis ha blivit några kännetecken för denna rörelse, om man ska tro på pastor John MacArthur (en jag lärt mig mycket av, bl a hans studiebibel.) Han har iallafall skrivit några öppna brev (en serie blogginlägg) till dem och uttryckt sin oro om de här sakerna och även i förhoppning att ge dem några goda råd från en äldre och erfaren som han själv faktiskt är. Någon kallade dem "pastoralbrev." Passande nog så är råden till de unga, rastlösa reformerta, att växa upp, lugna ner sig och fortsätta att reformera. Hans bloggserie börjar här (längst ner där är länkar till resten också.) Här är också en intervju (två videoklipp) där MacArthur blir intervjuad och talar om de här sakerna.Det är några bra förmaningar som han ger, men frågan är om detta stämmer för dem alla? I varje fall så är det ju bra råd till de som känner sig träffade av det. Jag har lyssnat på t ex ett mindre antal predikningar av Mark Driscoll (kanske den mest kände, vet inte.) Denne har gett mig ungefär samma bild (eller nidbild) av rörelsen som MacArthur har. Jag drogs inte så mycket till vad jag såg då det var mycket av vad man kan se i sökarvänliga kyrkor, det är anpassat efter kulturen, "inne", strålkastare, han använder ett fult språk, verkar förespråka alkohol. Om han röker vet jag ej. Han påstår sig dock ha fått en del profetiska syner med pornografiskt innehåll. Suspekt...

Svar MacArthur fick var att någon av "ölarna" tog illa upp och kallade MacArthur för en gammal gnällgubbe. John MacArthur är ju en ganska mycket äldre pastor men att inte se den erfarenheten som han faktiskt har utan istället reagera på det viset vid tuktan är verkligen respektlöst just av den orsaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar