Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 15 april 2025

Svar till Stefan Swärd — Om Trump, Hitler och den bibliska grunden

När Stefan Swärd nyligen i Hemmets Vän jämförde Donald Trump med Adolf Hitler, skrev jag ett svar* till honom i kommentarerna på Facebook där han delat artikeln. Inte därför att jag personligen har någon blind lojalitet till Trump, utan därför att en sådan jämförelse är ett monument av intellektuell ohederlighet och historielös panikretorik. Att dra Hitlers namn in i samtida politiska diskussioner på det sättet urholkar förståelsen för verklig ondska och trivialiserar totalitarismens offer.

Swärds svar till mig och andra på sin blogg var avslöjande. Inte för vad det sade om Trump — utan för vad det sade om honom själv.

Sakfrågan undviks med självbiografi

Istället för att bemöta den faktiska kritiken — att hans Hitler-jämförelse är absurd och djupt oansvarig — valde Swärd att rada upp sin egen livsgärning: sin predikoverksamhet, sitt försvar av klassisk kristen moral och sin erfarenhet av att bli förföljd för konservativa åsikter.

Men det var aldrig hans livshistoria som var föremålet för min kritik. Det var den specifika jämförelsen, den specifika texten och det sätt han undergrävde debatten genom emotionellt laddad överdrift.

Detta är ett klassiskt logiskt felslut: Argumentum ad hominem inversum — att tro att ens egen goda meritlista i sig bevisar att man har rätt i sak.

Men goda intentioner och lång erfarenhet skyddar ingen från att göra intellektuella snedsteg. Aposteln Paulus varnar gång på gång för att man kan börja i Anden men sluta i köttet. Kung Salomo byggde templet – och slutade med avguderi. Tron är inte en gång för alla bevisad av forna meriter. Det gäller oss alla.

En livslång gärning för bibliska sanningar är inte irrelevant – men den är heller inget skydd mot att i nutid göra allvarliga teologiska och retoriska misstag. När Swärd liknar Trump vid Hitler, är det inte en fråga om hans meritlista, utan om hans resonemang håller. Och det gör det inte

Syndare har alltid varit i makten

Swärd pekar på Trumps personliga synder — misslyckade äktenskap, skandaler, pengar till en sköka — som om detta automatiskt ogiltigförklarar den politiska kamp Trump för. Men detta är ett djupt obibliskt sätt att resonera.

Historien är full av syndiga män som Gud, i sin försyn, använt för att hålla tillbaka ännu värre ondska. Kyros, Nebukadnessar, Jehu och Simson var inga moraliska föredömen — inte i sina hjärtan, inte i sina privatliv. Men de fyllde en funktion: de höll tillbaka kaos, de slog mot större destruktivitet, de verkade som tillfälliga murar mot förfallet.

Sådan är Guds handlande än idag. Han använder, utan undantag, fallna makthavare — samtliga — för sina egna goda syften, utan att därmed godkänna deras synd eller politik. Det är inte de jordiska ledarnas helighet som håller samhället stående, utan Guds tålamod och försyn.

Därför är frågan aldrig: är han syndfri? — utan: vilken ondska hålls tillbaka, och vilken tillåts blomstra?

Trump är inte frälsaren. Ingen kristen påstår det. Men det betyder inte att han förtjänar att liknas vid en massmördande diktator. Han har inte förbjudit val, inte fängslat oppositionen eller journalister, inte stängt kyrkor eller censurerat konservativa medier — tvärtom har han stått emot en växande vänsterliberal maktapparat som gärna gör just detta. Och det är precis därför så många bibeltroende kristna stöttat Trump.

Retorik som flyttar fokus

Stefan Swärd säger att det är hans bibliska grund som gör att han tar avstånd från Trump. Men att likställa personlig synd med oförmåga att vara ett verktyg i Guds hand är vare sig bibliskt eller logiskt. Att likställa en demokratisk ledare, som försöker bromsa moralupplösning och kulturell dekadens, med en diktator som bokstavligen låg bakom förintelseläger och världskrig — det är inte bibeltrohet. Det är emotionell och politiskt färgad retorik.

Swärds inlägg säger mer om samtidskristnas ovilja att förstå tidens tecken än om Trumps moralstatus.

Avslutning

Det verkliga problemet är inte Trump. Det verkliga problemet är den svenska kyrkligheten och deras ledares totala oförmåga att se skillnad på en bråkig ledare med svag karaktär — och en ideologisk revolution som försöker riva upp hela skapelseordningen med rötterna.

I en tid där barn ges hormonblockerare, där biologiskt kön förnekas, där yttrandefriheten stryps och där kristen tro offentligt hånas, är det inte Donald Trump som utgör det största hotet mot traditionella värden och biblisk etik. Det verkliga angreppet kommer från den ideologi som vill riva upp skapelseordningen, kriminalisera samvetsfriheten och omdefiniera sanning som "hat".

Att då, mitt i detta, rikta Hitler-jämförelser mot den ena politiska sidan — samtidigt som man undviker detsamma gentemot den andra som faktiskt gjort ovanstående — är inte bara en intellektuell missgärning, det är ett svek mot både historieskrivningen och nuet.

Att Swärd genom sitt livsverk försvarat klassisk kristen moral gör inte detta försvarligt — det gör det desto mer förvirrande. För att använda Förintelsens fasor som retoriskt bränsle i ett försök att diskreditera en politisk motståndare, medan man tiger om de krafter som faktiskt river ner kristen etik sten för sten, är inte profetiskt — det är relativism i fromma kläder.


*Detta var vad jag hade skrivit:

Stefan Swärds artikel i Hemmets Vän är ett monument av intellektuell ohederlighet och historielös panikretorik. Att likna Donald Trump vid Adolf Hitler är inte bara absurt – det är direkt skändligt. Det trivialiserar verkliga totalitära brott och förvandlar all politisk debatt till känslostyrd hysteri. När en svensk pastor använder Förintelsen som en billig poäng i en slapp samtidspolemik, då vet man att det är mer fråga om självrättfärdig poserande än seriös analys.
 
Trump är ingen diktator. Han har inte upplöst kongressen, inte förbjudit oppositionspartier, inte tystat medierna – han har däremot stått upp mot en allt mer aggressiv vänsterliberal maktapparat som vill påtvinga amerikanerna en kulturmarxistisk omvälvning i allt från könsideologi till abort, från rasfixering till förakt för traditionella värden. Det är just därför så många kristna amerikaner stödjer honom – inte för att han är syndfri, utan för att han faktiskt sätter bromsarna mot en rörelse som bokstavligt talat försöker omdefiniera vad en kvinna är.
 
Swärd utmålar Trump som ett hot mot demokratin, men det verkliga hotet kommer från den sida som:
-Stödjer könsbyte och hormonbehandling på minderåriga.
-Lär ut "drag queen story hour" i förskolan.
-Vill fängsla eller böta människor som felkönar någon i förbifarten.
-Censurerar konservativa röster på sociala medier.
-Kallar det "hat" att stå för biblisk sexualetik.
-Vill införa "klimatnödläge" som ursäkt för diktatoriska tvång.
-Uppmuntrar abort upp till födseln, som vore det en fråga om att ta bort en finne.
-Splittrar befolkningen med oändlig "identitetspolitik" istället för att tala om ansvar, frihet och moral.
 
Trump har däremot tagit strid mot denna degenererade rörelse. Han har försvarat barns rätt att slippa könsstympning i progressiv förklädnad. Han har försvarat religionsfrihet, samvetsfrihet och föräldrarätt. Han har stått upp mot woke-militären, politiserade skolor och kritisk rasteori som förgiftar relationerna mellan människor.
 
Och ändå är det han som liknas vid Hitler?
 
Stefan Swärd kallar sig statsvetare, men visar snarare prov på ett religiöst motiverat ressentiment mot en rörelse han inte ens försöker förstå. Det är ingen "vetenskaplig" analys – det är en liberal kristens vredesutbrott över att hans egna åsikter inte längre sätter agendan.
 
Många av oss är trötta på att "kristna ledare" i Sverige hellre slickar vänsterliberal medias fötter än att tala klarspråk om vad som faktiskt händer. De verkar hellre se sitt eget land styras av teknokrater som lär våra barn att de föds i "fel kropp" än att acceptera en bråkig amerikan som åtminstone försöker bromsa fallet.
 
Swärd skriver att han är "fruktansvärt besviken" på Franklin Graham och andra evangelikaler. Det säger mer om honom än om dem. Kanske är det så att de inte har förändrats – utan att han själv har lämnat den bibliska grunden.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar