Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 2 april 2013

Kort recension av bibelserien som SVT visat över påskhelgen
De hade lagt till mycket dramatik och våld, m m. Ironiskt nog börjar första delen med en varning om att serien innehåller mycket våld, eftersom de vill skildra Bibelns berättelser troget och dessa innehåller mycket våld. Nu vill jag veta i vilken bibel de läser om några ninja-änglar som utförde massaker i Sodom. Osv.

Den första scenen är att Noa är i arken och berättar skapelseberättelsen. En OK lösning och filmen försöker inte bortförklara skapelsen och syndafloden med naturliga förklaringar. Likadant med resten av Guds ingripanden/undren i filmen, de skildras som verkliga under som Gud verkligen utför och har inga naturliga förklaringar. Men något jag märkte var att Noa pratade med skotländsk dialekt. Och dialekterna varierade mellan skådespelarna som spelade personer som skulle ha samma språk (jag menar att de kunde väl åtminstone försöka bryta på hebreiska etc, om de nu skulle prata engelska och även ha olika engelska dialekter) och även en del skulle komma från samma område men hade ändå olika dialekter. Trovärdigheten förstörs helt. Men något bra som bröt denna trend var hur Saul uttalade Michal.

De gick igenom ett urval av personerna i Bibeln, många saknades förstås. Vad som främst saknades var sammanhanget mellan GT och NT. Att GT talar framåt om Messias, Den Smorde Frälsaren som Gud utlovade och som uppfylls av Jesus. Exempelvis hade de inte med Josef som var en stark och viktig förebild av Jesus. Vilka är personerna, varför är detta med, sammanhang?

Bortsett från det får man väl ge dem lite utrymme att göra det mer dramatiskt och spännande. Det måste funka på film. Det måste flyta. De tog bort Tom Bombadill från Sagan om Ringen-filmerna också. Men det är något jag än idag inte har kommit över, heller.

Jag nämnde Sodom. Jag märkte också hur de tog bort delen om att sodomiterna, invånarna i Sodom, var "sodomiter," dvs "homosexuella," och ville våldta änglarna. Detta var första tillstymmelsen av den liberala sociala agendan som jag kunde märkta låg bakom, och skulle gå som en röd tråd genom hela serien. Avsnittet om Jesus var det jag gillade minst av alla. Först och främst så är skådespelaren inte Jesus och jag kunde inte älska honom som Jesus eller älska vad han sa. Alla Jesu ord hade ändrats och förvanskats för att passa den sociala agendan.

Inget Evangelium i detta avsnitt. Inget om synd, domen, Helvetet eller omvändelse. Det var en Jesus som gav legitimitet åt syndare att fortsätta synda. Det är även tveksamt vad filmskaparna ville ge för betydelse med Guds rike? - jag fick vibbarna om att de avsåg ett rike vi ska ta ner på jorden a la "socialevangeliet" genom att utföra välgörenhet? - och inte det framtida riket man ofta kallar Himlen, som visst är på jorden (Den Nya Jorden, Det Nya Jerusalem, Upp 21) där Gud regerar och Hans folk har evigt liv med Honom - men jag kan ha fel.

Joh 3:16 hade till och med ändrats för att ta bort delen med att gå förlorad. Jesus var bara ett hot mot maktetablissemanget och alla omnämnanden som Jesus gjorde, medveten, om att Han skulle ge Sitt liv till lösen för många, dö som ett offer i syndares ställe, var borttagna. Jesus dog p g a politik.

Sista avsnittet kunde i mitt tycke haft mindre av korsfästelsen. Anledningar:
  1. I Bibeln själv är beskrivningarna av själva korsfästelsen en väldigt liten bråkdel av evangeliernas skildringar. Det var inte det synliga romarnas kors som var det värsta utan att Jesus på korset led under Guds vrede, övergiven av Fadern, för vår skull.
  2. Det var korsfästelse under en falsk uppfattning som ovan nämnts.
  3. Vi behöver inte en ny "Passion of the Christ"-film
  4.  Mer utrymme åt Apostlagärningarna.

Jag gillade delen med apostlagärningarna mest i serien, men hade velat se mer av det, de hade kunnat banta ner korsfästelse-delen.

Pingstdagen var riktigt skildrad, där Anden ingav dem att tala riktiga språk, och predikade Evangeliet, Glädjebudet, för de utländskspråkiga. Det hade en riktig evangelieförkunnelse som man ser i Apostlagärningarna: Jesus dog, återuppstod, ånger/omvändelse, syndernas förlåtelse. Det enda felet var den märkliga dopsynen där bl a Paulus fick vatten hällt på sig från en potta och inte ens hade gjort någon riktig ordentlig bekännelse än. Man döpte så tidigt i kyrkans historia (Didache från ca 0090-talet) men det står inte så i Bibeln utan bibliskt dop är dränkning av hela kroppen som ska likna död och uppståndelse och identifiera en med Jesus.

Stefanus' stening och Paulus i fängelse reciterande Rom 5:3-4, samt 2 Tim 4:6-7 var speciellt rörande och bra lösningar, filmiskt. Man erkände t o m att Paulus' brev är bevarade autentiska i NT.

Uppenbarelseboken kunde dessvärre tolkas som en snetripp orsakad av att de försökte döda Johannes genom förgiftning. Som tur var var inte mycket av den med.

Men apostlagärningarna lyfte serien och just den delen kan jag gärna se om fler gånger. Hade önskat det var mer av det, som sagt.

(Recensionen blev visst lagom kort, allt är relativt...)