Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 20 april 2010

Dr. R.C. Sproul om sökarvänlighet



Det vilar på två grundfel:

1. Att otroende utanför kyrkan desperat söker efter Gud

Bibeln gör det helt tydligt att i vårt naturliga skick, vårt fallna tillstånd, söker ingen Gud. De enda som söker Gud är de som redan blivit födda på nytt. Att söka efter Gud börjar med pånyttfödelsen ... Sökaren söker inte efter Gud, hon söker ett gömställe ifrån Gud.

2. Att syftet med gemensam tillbedjan på söndag morgon är att nå de förlorade
Gudstjänsten är att Guds folk samlas gemensamt för tillbedjan ... I grund och botten vad som sker på söndag morgon är att de troende samlas på Herrens dag för att sitta vid apostlarnas fötter, samlas för bön, tillbedjan, dyrkan, fira Herrens måltid, och vad vi mest bör tänka på i vår gudstjänst är vad som behagar Gud, inte vad som behagar den otroende!

Det här är en av de stora tragedierna i vår tid.

Dagen:
United - en tioåring med växtvärk
”Det var nästan för varmt, trevligt och gemytligt”
Carl-Henric Jaktlund: United bakom kulisserna

Se även:
Obiblisk evangeliepresentation förleder många (och fler länkar under det inlägget)
Vi är för människocentrerade
90-årig norsk kvinnas syn från 60-talet om nutiden
David Wilkerson om att anpassa gudstjänsten efter sökare: "ett evangelium från Helvetet"
Paul Washer - Tio Anklagelser Mot Den Moderna Kyrkan (Svensk Text)

3 kommentarer:

  1. Inte ett enda Ord från Hans mun faller till marken med oförrättat ärende.Han vakar över det tills det går i fullbordan. Hans Ande går hand i hand med Ordet, precis som gubben i slutet på videon säger.

    Att ingen av oss söker Gud i vårt fallna tillstånd, är ju av mindre betydelse då det är Jesus som söker upp alla syndare som gått vilse som bortsprungna får...Han kom och sökte upp det som var förlorat, eller hur? Han kom till sina egna men de ville inte ta emot Honom - men de som tar emot Honom behöver knappast fortsätta söka efter Honom....Lära känna Gud gör man genom att vandra med Honom varje dag - inte genom att söka det man redan tagit emot.

    När jag får löningen den 25:e varje månad så går jag inte och söker efter pengarna resten av tiden, då jag funnit det jag tog emot [på kontot, hjärtat - U name it]

    Vad tycker du om dessa rader, Daniel? Är det ryckt 'ur sitt sammanhang'? När Jesus läste sin bibel så såg Han i Moseböckerna att de fattiga alltid skulle finnas bland oss - därför att inte alla hör Herrens röst. Och så länge inte alla hör och gör, så länge finns det fattiga i landet[5 Mos 15:4-5,11] . Tog Jesus detta skriftord ur sin kontext, enl dej? Eller var det Moses som gjorde det? Visst måste det vara så att tillämpningen av skriftställen är helt avhängig själva hörandet, just därför kunde Jesus tillämpa det Moses sa, flera tusen år senare i den situation Han själv befann sej i Joh 12: "De fattiga har ni alltid hos er" - läs: denna kvinna som smörjer mina fötter/hår med jättedyrbar nardusolja, Hon gör det därför att hon hör Guds röst tala till hennes hjärta.

    Enligt Jesus så var hon rik och alla de andra som satt där o kritiserade hennes handlande, de var fattiga i ordets bemärkelse och kommer oxå fortsätta att vara det så länge de inte hör Hans röst.

    Mvh/Markko

    SvaraRadera
  2. 1. Apg 17:26 Han har fastställt bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skall bo, 27 för att de skall söka Gud, om de möjligen skulle kunna treva sig fram till honom och finna honom, fastän han inte är långt borta från någon enda av oss.

    Visst finns det sådana som söker efter Gud, inte genom sin fallna natur utan genom att den Helige Ande verkar på människor så det skapas en längtan. Kanske de inte själva vet till en början att det är Gud de söker, men visst söker de.

    2. Det är lustigt att Jesus alltid var fokuserad på att det är det sjuka som behöver läkare. Han åt bland syndarna. Tom i synagogan var det en man som var besatt som fick sin befrielse. Det är lustigt att den attityden anses vara en som inte behagar Gud. Var finns motsättningen i att älska och tillbe Jesus och samtidigt vilja presentera denna Jesus för människor så de förstår i en Gudstjänst. Allt för ofta tycks det mer handla om vad vi kristna vill ha av Gudstjänsten, och då blir ju det jobbigt om jag behöver anpassa mig för en icke troende som inte vet hur man ska bete sig.

    Men tyvärr är det väl ingen här som kommer hålla med om det.

    Vi får väl se i himmelen =)

    SvaraRadera
  3. Prophetone

    Ja, den ende sökaren är Gud, som Paul Washer brukar säga.
    Jag tror det kan ha blivit förvirring eftersom RC Sproul är reformert och därför sannolikt har en annan syn på frälsningsordningen än vi är vana vid. I den synen kommer pånyttfödelsen innan omvändelsen. Man är död i sina överträdelser och synder och kan inte ta emot Honom förrän man blivit återupplivad.

    I ditt sista stycke är jag lite osäker på vad du försöker säga, eller om jag är oenig. Borde jag vara det? :) Jag har svarat iaf på din kommentar till det andra inlägget där vi skrivit till varandra.

    Anonym
    1. Texten menar inte att de söker Gud utan att det skulle vara möjligt för dem att söka Gud. Se istället Rom 3:11 ingen finns som söker Gud.

    2. Ja vad lustigt att det var i en text jag publicerade i förrgår (dagen innan detta inlägg) http://job25-masken.blogspot.com/2010/04/den-enda-kvalifikationen-for-en.html

    Jag är inte emot evangelisation. Oj oj oj om du bara läste lite djupare i bloggen så skulle du få se! :)
    Evangelisera gör jag på vardagar, jag delar t ex ut traktater och vittnar på stan och kommer göra detta till en allt större del av mitt liv, det är Guds vilja.
    Men söndagen, som sagt, det är faktiskt de heligas sammankomst enligt Bibeln där man som Dr Sproul säger "samlas på Herrens dag för att sitta vid apostlarnas fötter, samlas för bön, tillbedjan, dyrkan, fira Herrens måltid, och vad vi mest bör tänka på i vår gudstjänst är vad som behagar Gud, inte vad som behagar den otroende!" (eller oss själva) Men vi behöver faktiskt det för att uppbyggas för att kunna "gå ut!" som Jesus befallde att vi skulle, inte "locka in folk." Så här säger förresten Bibeln om hur en icke-troende ska känna sig på en gudstjänst: avslöjad av alla och dömd av alla (1 Kor 14:22)

    Även om ingen "här" skulle hålla med om vad du skrivit, så gör alla församlingar det eftersom de är sökarvänliga allihopa vid det här laget. Så jag är på den förlorande sidan om man ska se till antal. Men jag har denna fasta övertygelse och hoppas även du söker i skrifterna för att se hur saker förhåller sig, var öppen.

    Frid till er båda

    SvaraRadera