Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

onsdag 16 mars 2011

Har Gud en "Underbar Plan för Ditt Liv"?

En vanlig fras i modern evangelieförkunnelse lyder: Gud älskar dig och har en underbar plan för ditt liv! Detta för att locka folk att släppa in Jesus i sitt hjärta och få del av den underbara planen.

Men man gör "rätt" i att undanhålla vad den underbara planen egentligen är enligt Bibeln om detta är vad man vill uppnå. Den underbara planen består i att vi ska vittna om Jesus och hamna i trubbel. Vi som kristna bör absolut se detta som en underbar plan. (Paulus skulle ju vara vid gott mod, se nedan.) Men inte är det väl en särskilt lockande plan för de som inte ens är kristna!?

Striden blev nu så häftig att befälhavaren fruktade att de skulle slita Paulus i stycken, och han gav order om att vaktstyrkan skulle gå ner och rycka bort honom från dem och föra honom till fästningen. Följande natt kom Herren till honom och sade: "Var vid gott mod. Ty så som du har vittnat i Jerusalem om det som rör mig, måste du vittna i Rom." När det blev dag gjorde judarna upp en hemlig plan och svor en ed på att varken äta eller dricka, förrän de hade dödat Paulus. (Apg 23:10-12 SFB)

Om världen hatar er, skall ni veta att den har hatat mig innan den hatat er. Om ni vore av världen, skulle världen älska er som sina egna. Men ni är inte av världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er. Kom ihåg vad jag har sagt: tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, skall de också bevara ert ord. Men allt detta kommer de att göra mot er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig. (Joh 15:18-21 SFB)

Kristen!? Upplever du Guds underbara plan för ditt liv!?Några citat från Ray Comfort (fritt översatta):

När jag predikade ute en dag, såg en man upp mot himlen, inte för att se Guds härlighet, utan för att ropa obsceniteter mot Jesus Kristus som skulle få ditt hår att rulla ihop sig i hårda knutar. Han avslutade sitt samtal genom att säga åt Herren att slå ihjäl honom. Sen vände han sig mot mig och skrek: "Inget hände!" Jag svarade: "Jo. Du har samlat på dig vrede som kommer att uppenbaras på Vredens Dag."
Varför skulle en man sakna gudsfruktan överhuvudtaget? Jag tror det är för att vi insisterar på att berätta för en syndig värld att Gud älskar dem och har en underbar plan för deras liv. Detta är evangeliet enligt den nutida kyrkan. Vi ger världen ett val: Väljer de Guds underbara plan eller är deras egna livsplan mer underbar?

Vår och världens uppfattningar av ordet "underbar" är lite annorlunda. Ta en syndare genom sidorna i Apostlagärningarna och visa henne den fruktansvärda scenen där stenar knäcker Stefanos ben. Le sedan och viska "Underbar..."

Det bibliska sättet att visa en syndare Guds kärlek är att visa henne hur stor hennes synd är och sedan visa henne Guds otroliga nåd i Kristus.
Se även i Dagen: Hädelsedömd pakistanier dog i fängelset

30 kommentarer:

 1. Jag upplever Guds underbara plan för mitt liv.
  Jag är frälst, Gud har helat mig på många områden,
  Jag får varje dag leva i Guds närhet, i hans underbara nåd.
  Han har gett mig en fantastisk fru som älskar Jesus helhjärtat.
  Han använder mig för sitt rike. Han har gett mig underbara gåvor.
  Han slösar sin kärlek över mig. Även i lidandet är han där med sin
  tröst och uppmuntran.
  Så, ja, jag upplever Guds underbara plan.
  Erik

  SvaraRadera
 2. Hej Erik

  Gud har välsignat dig i Sin nåd.

  Men vad jag är ute efter är om vi kan utlova allt det här för att få folk att "vilja bli frälsta". Alla kristna får ju inte de saker du räknar upp. Sen får ju icke-kristna också livets goda. De känner då inte att de behöver bli frälsta om det är såna saker man får, som de redan har eller bättre.

  Ska Gud ge oss massa saker i detta liv eller är inte löftet som jag visar i inlägget ovan, att vi kan vänta oss hat, förföljelse, osv. Det är den underbara planen. Så lever vi i denna plan? Blir du hatad och förföljd för Jesu namns skull?

  Frid

  SvaraRadera
 3. Vi ska utlova det som Gud utlovar. Jesus fick frågan från Petrus vad de skulle få, de som följde honom.
  Jesus svarade, evigt liv i den kommande världen, sedan sade han även:
  hus, bröder, systrar, åkrar i den här världen (mitt under förföljelser).
  Jesus erbjuder evigt liv till den som följer honom. Men även i detta liv vill Gud välsigna oss och ta hand om oss. Detta kan vi frimodigt säga när vi evangeliserar. Sedan talar Jesus om förföljelse och annat som vi måste utstå för evangeliets skull. Men fokus ligger inte på det negativa, utan på det goda som Gud vill ge oss.

  Grekiskans ord för frälsning (soteria) är ett ord som innefattar människans totala upprättelse. Guds frälsning innebär syndernas förlåtelse, frid med Gud, vi blir rättfärdiggjorda, vi får komma hem till vår Far, omslutna av hans kärlek, vi har gemenskap med Jesus, vi har helande från våra inre sår, vi har tröst i vår smärta, vi har upprättelse och försoning i trasiga relationer, vi har trygghet i att Gud tar hand om oss på alla plan. Gud vill upprätta människan helt och fullt, det är hans plan. Vägen dit kan vara smärtsam, och ibland måste vi lida för hans skull. Och det är först när Jesus kommer tillbaka och upprättar riket som vi fullt ut blir upprättade.

  Ingen vill ju bli hatad och förföljd (inte jag i alla fall), men jag är villig att utstå det eftersom jag tror att Gud älskar mig, och ska upprätta mig helt och fullt. Han tar hand om oss.
  Han har en underplan för varje människas liv, att upprätta henne, göra henne lik Kristus, ge henne evigt liv.
  Är inte detta en underbar plan??
  Jag tycker det.
  ERik

  SvaraRadera
 4. ERik

  Vårt hopp står alltså inte till att vi ska få det bra i detta liv utan i det kommande. Utlovar vi bra saker i denna världen när det i själva verket är lidande och svårigheter som utlovas i Bibeln så kommer folk att bli besvikna och falla av, men de fick ingen sann omvändelse från första början. När vi vet om det kommande hoppet så kan vi stå ut i lidandet.

  Frid

  SvaraRadera
 5. Jag brukar inte presentera evangeliet som att: "Du kommer få det bra när du dör men i det här livet kommer du få ett skitliv."
  Jag tänker att det eviga livet börjar här och nu, upprättelsen och
  gemenskapen börjar redan på denna sida evigheten.
  Det innebär att vi redan i detta liv får vara med Gud, tjäna honom,
  ta del av hans godhet, kärlek och hans Rikes välsignelser.
  Redan här och nu kallar Gud oss till ett liv med Jesus, och
  det är underbart.
  Eftersom världen är i den ondes våld så kommer den som vill följa Jesus få utstå motstånd och kamp och lidande ibland.
  Men inget skiljer oss från Guds kärlek.
  Jag vill inte säga att jag tycker att det här livet är skit och att nån gång
  efter döden börjar det roliga.
  Jag tror att Gud redan här och nu vill att vi ska leva och ta del av hans rikes fullhet och kraft.

  Jag växte upp i ett alkolisthem, och har fått djupa sår av det.
  Men när jag blev frälst så fick jag möta Guds kärlek och nåd och
  jag fick ett nytt liv.
  Han drog mig in i sin underbara plan som börjar redan här och nu.
  Han visar mig vem jag verkligen är, att jag är hans älskade barn.
  Han har upprättad mig, helat mig, han har helat många av mina relationer. Visst, det har varit kamp och lidande också, men
  även i det så vinner vi en stor seger genom Jesus Kristus.
  Dessutom så tar han oss i sin tjänst och låter oss få tjäna honom,
  leda andra till tro, och låter oss få se under och tecken.

  Gud har en underbar plan för våra liv.

  Erik

  SvaraRadera
 6. Erik

  Jag tror inte i det du säger du riktigt lägger i beräkningen något av det som finns i blogginlägget ovan. Läs bibeltexterna. Titta på videon...!

  Jo, för oss kristna som älskar Gud är det underbart i alla lägen, vi känner Gud redan nu, växer i helgelse och har ett hopp framför oss om att förhärligas, men ingen icke-kristen ser det som en underbar plan för deras liv. De vill inte ha med Gud att göra utan de vill gå sin egen väg och älskar synden. Därför tycker de att deras egen livsplan är mycket mer underbar. Gud "låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga." Fråga de många som är rika och har det gott här i världen, som inte är kristna, och titta på våra syskon runt om i världen som lever i fattigdom och torteras i fängelse. Så vi kan inte locka folk med det. Deras verkliga problem är att de är på väg till Helvetet och måste bli frälsta.

  "I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen."
  (Joh 16:33 SFB)

  Frid

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte vilka du umgås med men jag umgås inte med så många rika. I min omgivning är det de kristna som ofta har det väldigt bra ställt, och mina okristna vänner lever tufft. Flera av dem längtar efter ett liv med Gud, och tycker att det kristna livet är lockande. Många som har sett hur mitt liv förvandlats till det bättre vill också ha tag på livet med Gud.
  Sedan finns det mycket som står i vägen, rädsla, otro, synd osv.
  Så har det varit för mig med ofta, jag vet att Guds plan är den bästa men jag vill gärna gå min egen väg för då kan jag ha kontroll.

  Jag har en vän som växte upp med föräldrar som förkastade honom, han har aldrig känt sig älskad, och han har hamnat snett i livet. Han har flera gånger försökt ta sitt liv. Han avskyr sitt liv.
  Jag tror att Gud har en bättre plan för hans liv, en underbar plan.
  En annan väg, där han får leva med Jesus, och ta emot hans kärlek och
  frälsning.
  Även upprättelse och helande.
  Det brukar jag säga till honom.
  Har du problem med det?
  Vad brukar du säga till dina okristna vänner?

  Erik

  SvaraRadera
 8. Erik,

  Ja, för oss kristna är Guds plan underbar vad Han än har i planerna för oss. Det har jag sagt hela tiden och jag förnekar inte det. Men vad jag är ute efter är vad egentligen syndare anser om Guds planer för dem. Det är ur deras perspektiv alltså.

  Och än en gång, ta i beräkningen vad som står i inlägget ovan och i videosarna. Kan du visa var i Bibeln Jesus utlovar "ditt bästa liv nu"? Jesus utlovar förföljelse, apostlarna led och var förföljda. Alla apostlar, de kristnaste människor som funnits på denna jord, led martyrdöden till slut, förutom Johannes. Martyrer genom världshistorien som korsfästs upp-och ned, fyllts med tjära och blivit tända som facklor för att lysa upp Roms gator. Kastade till lejonen. Brända på bål. Piskade. Läste idag om Johannes Döparen som blev halshuggen för att han konfronterat Herodes angående hans synd. Har du hört om de kristna i Kina som blir fängslade och torterade med elektriska batonger?

  Hur gör du alltså när du vittnar för dina vänner? Talar du inget om Guds Lag, synden, kommande domen, Helvetet, korset, Jesu blod, uppståndelsen, omvändelse?

  Jag har förstås olika sorters okristna vänner, en del har det bättre än jag och ser Jesus som en tönt för töntar och ett tecken på svaghet. Vad säger jag till dem? Kan Jesus ge dem ett bättre liv? De har det redan bra, tycker de. Det kristna livet är tråkigt för att man inte får synda. De älskar att synda. Så behöver inte de Jesus?

  Frid

  SvaraRadera
 9. Kanske tycker de att det kristna livet är tråkigt därför att du bara berättar om lagen och domen och hur hemskt det är att vara kristen?
  Men för att svara på din fråga så berättar jag gärna om Guds lag som ger insikt om synd, och även om allvaret, att synd leder till evig död etc.
  Men jag berättar också om Guds kärlek. Att Gud älskar dem med ett brinnande hjärta, att han längtar efter dem. Att han är den Gud som helar och läker alla sår och som ger tillfredsställelse i livet.

  Jag själv blev frälst utan att höra ett enda ord om dom eller lag.
  En vän berättade om korset, att Gud sände sin son för mig.
  Då fick jag ett gudsmöte, efter 21 år som hård ateist.
  Hur kom du till tro?

  Jag var också en av dem som brukade säga att Jesus är en tönt etc.
  Även att jag är nöjd med mitt liv och behöver inte någon Gud eller sån skit.
  Men sanningen var att jag innerst inne inte var så himla nöjd med mitt liv. Jag kände en stark tomhet. Jag tror att dina vänner också gör det.
  Även om de har en hård fasad.
  Även om de älskar att synda. Vem gör inte det förresten.
  Jag älskar också synden ibland, trots att jag är kristen.
  Fridens

  Erik

  SvaraRadera
 10. Nog har Gud en plan för våra liv. Annars kunde vi lika gärna bli födda på nytt och sen bara; ett nackskott. -Nästa!

  De första två åren av min kristna vandring levde jag under mordhot (från min bror). Den förföljelse jag upplever idag (20 år senare) kommer främst från kristna. Och jag tror inte jag är nån knäppgök, utan Herren har gett mig en hyfsat sund tro. Men som sagt, det är en kamp hela tiden.

  Jag är tacksam för allt Herren ger mig. I mig själv kan jag inte prestera nåt. Det enda jag kan göra är att förbliva i Jesus och stå till Hans förfogande.

  Frid

  SvaraRadera
 11. Lyckan kommer lyckan går, du förbliver Fader vår.

  Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, då ska ni få allt det andra också.
  Vi ska inte predika eller evangelisera så att att vi lockar med "allt det andra". Varken Jesus eller apostlarna gjorde det, så varför ska vi?

  sen kan man ju fråga sig vad allt det andra är, jag tror att det mer handlar om ett liv i efterföljelse än om något annat.
  Hur hade lärjungarna det? Vilka liv levde de?

  SvaraRadera
 12. Hej Roger.
  Jag tror att det är viktigt att vi inte presenterar det kristna livet som att i den här världen är det bara jobbigt och trist att vara kristen, men när vi dör så börjar det härliga. Detta är inte bilden som Bibeln ger, utan redan här och nu får vi ta del av gemenskap med Gud, vi får tjäna honom, verka i hans kraft.
  Ta Paulus som exempel, han fick utstå väldigt mycket kamp och lidande, misshandlad, stenad, fängslad osv.
  Men i allt detta så glädjer han sig, därför att i lidandet får han lära känna Kristus och hans kraft o tröst ännu djupare.
  Jag tycker inte att vi ska locka mskor överhudtaget, utan vi ska dela evangeliet.
  Det är Jesus själv som är evangeliet, det är han som är i fokus, inte vad man får.
  Att leva med Jesus är att leva i en underbar plan, både i detta liv och nästkommande. Evigheten börjar redan här och nu.

  Jag tror vi har en felaktig bild av att lärjungarna levde helt miserabla liv, bara för att de utstod förföljelse och dog martyrdöden.
  Jag tror att de levde väldig spännande liv, med sann äkta glädje, eftersom de följde Jesus och levde i den sanna friheten och glädjen.
  erik

  SvaraRadera
 13. Att Gud har en plan för vårat liv är väl till viss del sant. Hans plan var ju att frälsa oss vilket var gott.
  Dock är det mycket lidande som troende också, men i allt detta styrker Herren än.
  Jag har läst om gamla baptistiska missonärer som fick lida något otroligt ändå var de glada över det.
  Jag tänker då på John Bunyan och Adidoram Judsom
  som bägges fruar dog osv.
  Jag vet hur det är i bland när man får lida.
  När man predikar evangelium och en egna släktningar blir så arga så att de inte vill se än något mera.
  även kompisar har man förlorat.
  som John Wesely sa antingen blir folk arga på dig eller så vänder de om.
  Evangelium är en konfrontation som folk inte vill höra.

  Apg 14:21-22
  De predikade evangeliet i staden och vann många lärjungar. Sedan återvände de till Lystra och Ikonium och Antiokia, 22 och styrkte lärjungarna och uppmanade dem att förbli i tron. De sade att vi måste gå genom många lidanden för att komma in i Guds rike.

  SvaraRadera
 14. Hej Erik (och andra)!
  Jag håller med dig i det du skriver.
  Man ska bli kristen av en enda anledning: Därför att evangeliet är sant.
  Jag tror absolut att många blir betydligt lyckligare sedan de omvänt sig till Kristus.
  Man ska dock vara medveten om att Guds plan med mitt liv inte nödvändigtvis är densamma som min plan med mitt liv. Jag kanske inte tycker att Guds plan är underbar om jag fick reda på den i dess helhet. Han kanske har planerat att jag ska bli missionär i Iran.

  Risken med att folk tror att kristna lever tråkiga liv är liten idag i Sverige. De flesta kristna lever nämligen liv som ser likadana ut som de ickekristnas, så när som på att de ibland går till kyrkan på söndagarna; de är lika upptagna med det världsliga som de som inte är kristna, har lika fullt upp med sina karriärer, önskar sig fina bilar och senaste inredningen o.s.v. Detta gör dem inte lyckliga så klart.
  Vi ska glädja oss i Kristus, den glädjen är mycket mer djupgående än den lycka som folk jagar. Glädjen i Kristus har vi även då vi inte är lyckliga i världslig bemärkelse.

  En bok jag rekomenderar är "Save me from myself" av Brian Welsch" f.d. gitarist i Korn Han var väldigt "lyckad" men inte alls lycklig till dess han blev kristen.

  SvaraRadera
 15. Läste 2 Kor 4 idag och hittade detta stycke (går även över på kap 5.) Kan passa in här.

  Vi är på allt sätt trängda men inte utan utväg, rådvilla men inte rådlösa, förföljda men inte övergivna, nerslagna men inte utslagna. Alltid bär vi Jesu död i vår kropp, för att också Jesu liv skall bli synligt i vår kropp. Ty vi som lever utlämnas ständigt åt döden för Jesu skull, för att också Jesu liv skall uppenbaras i vår dödliga kropp. Så verkar döden i oss, och livet i er. Men då vi har samma trons ande som i skriftordet: Jag tror, därför talar jag, så tror också vi, och därför talar vi. Ty vi vet att han som uppväckte Herren Jesus skall uppväcka oss tillsammans med Jesus och låta oss träda fram tillsammans med er. Allt sker för er skull, för att nåden genom att komma allt fler till del skall få tacksägelsen att flöda över till Guds ära. Därför tappar vi inte modet. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag. Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet, som väger tungt och varar i evighet. Vi riktar inte blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Ty det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt. Vi vet att om vårt jordiska tält rivs ner, så har vi en byggnad från Gud, en boning som inte är gjord med händer, en evig boning i himlen. Så länge vi bor i detta tält, suckar vi därför och längtar att få ikläda oss vår himmelska boning, ty när vi är klädda i den skall vi inte stå där nakna. Ja, vi som bor i detta tält suckar tungt. Vi vill inte bli avklädda utan överklädda, för att det som är dödligt skall bli uppslukat av livet. Och den som har berett oss för detta är Gud, som har gett oss Anden som en handpenning. Vi är därför alltid vid gott mod, fastän vi vet att vi är borta från Herren så länge vi är hemma i kroppen. Ty vi lever här i tro, utan att se. Men vi är ändå vid gott mod och skulle hellre vilja flytta bort från kroppen och vara hemma hos Herren. Därför sätter vi en ära i att vara honom till behag, vare sig vi är hemma eller borta.
  (2Ko 4:8-5:9 SFB)

  SvaraRadera
 16. Erik

  Du bemötte och besvarade inget i vad jag skrev? Vill du inte det? Nya frågor väcks ju av vad du skriver nu med. Jag undrar hur du uppfattade din väns tal om korset om du inte fick veta vad som gjorde korset relevant, nämligen synden och domen.

  Våra meningsskiljaktigheter här grundar sig nog helt enkelt i att vi har totalt olika uppfattning om vad frälsning är. Den du ger uttryck för är vanlig i det sammanhang jag kommer ifrån där frälsning är en upplevelse. Detta leder till att många, jag inräknad, känner sig som mindervärdiga kristna för att vi inte har fått samma upplevelser. Hur jag istället blev frälst var att jag insåg min synd, att jag förtjänar att komma till Helvetet och att mitt enda hopp att bli räddad är Jesus, Han räddade mig från synden och domen. Det är så Bibeln lär om frälsning och omvändelse som är nödvändigt för frälsning.

  Jag skulle vilja utmana dig att se de de videor jag lagt upp på sidan: http://job25-masken.blogspot.com/p/helvetets-mest-valbevarade-hemlighet.html

  Jag skulle även vilja utmana dig till självrannsakelse utifrån två saker, om jag vågar. Det kanske är dumt eftersom jag själv är i en tid av kamp och självrannsakelse just nu, så egentligen är jag väldigt ovärdig att göra det, men jag bryr mig om dig så därför säger jag det. Så inte för att jag vill mena att jag är bättre eller dömer dig.Då skulle jag vara en stor hycklare. Jag tvivlar inte alls på att du är frälst men jag ser två varningsklockor och känner mig skyldig att skriva detta iallafall för tydlighets skull. Sedan vet jag inte. Du får gärna snälla be för mig och jag ska be för dig.
  1: Du säger att du blev frälst vid ett "gudsmöte" som du har haft, men antyder att det egentligen inte hade något med omvändelse att göra då du säger att du inte fick höra något om synd och domen. Det är omöjligt att få omvändelse utan insikt om de sakerna, och omvändelse är nödvändigt för frälsning. Så om det är så så blev du nog inte frälst just då utan senare om du fick omvändelse.
  2: Du säger att du älskar synden. Visst kan det kännas så för oss även om vi är födda på nytt. Man kan fortfarande lockas av synden och falla i synd, men egentligen så hatar man synden och kämpar emot den och försöker döda den genom Anden. Så här får vi rannsaka oss själva om vi egentligen är födda på nytt. Men inte bli för nedslagna, oftast är det inte så vackra saker man får se, utan vända oss helt till Jesus för mer nåd i vilket fall som helst.

  Den som gör synd är av djävulen, ty djävulen har syndat ända från begynnelsen. Och Guds Son uppenbarades för att han skulle göra slut på djävulens gärningar. Den som är född av Gud gör inte synd, ty Guds säd förblir i honom. Han kan inte synda, eftersom han är född av Gud.
  (1Jh 3:8-9 SFB)

  Återkom gärna när du har sett videorna iallafall.

  Frid

  SvaraRadera
 17. Märkligt att just Brian Welsh kom upp på tapeten idag. Någon skickade en video med honom i dag som jag tittade på. Kändes lite tveksamt men jag kan ju ha fel. http://www.youtube.com/watch?v=6z8DhubM5AY&feature=related detta år 4 år efter hans omvändelse
  Han sa att han tog emot Jesus i sitt hjärta genom att be en bön och att han kände en närvaro.
  Inget ord om synd eller omvändelse.
  Fanns det med i boken ?

  När Jag blev frälst var det pga att av jag såg mitt korrupta jag. Jag var en hemsk syndare med så mycket synd framför mina ögon och i mitt liv.

  SvaraRadera
 18. Josef: Ja, men ibland förlorar vi också vänner, inte bara för att vi vittnar, utan för att vi kristna kan vara dömande och taskiga. Jag har förlorat en del vänner genom att vara ett rövhål och inte älska dem.

  Daniel: Jag tyckte att jag svarade på dina frågor? Vilken missade jag?
  Jag tycker hursomhelst att du motsäger dig själv i dina inlägg när du säger att vi inte ska locka med att Gud har en underbar plan för någons liv. Sedan skriver du själv "för oss kristna är Guds plan underbar vad Han än har i planerna för oss." Hur i hela friden får du ihop det resonemanget? Vill du att vi ska ljuga för människor? "Gud har en underbar plan för dig om du blir kristen, men det får jag inte säga, för då kanske du faller bort, så jag säger nåt annat.."

  Paulus skriver att evangeliet är en kraft som frälser var och en som tror. Det handlar inte ytterst sett om att man måste höra den korrekta exegetiska utläggningen av lag och evangelium, utan om att Guds Ande gör ett verk i våra hjärtan genom att föda oss på nytt.
  När min vän berättade om Jesus och korset, så kom Guds Ande med kraft och uppenbarade för mig Guds kärlek, att han älskade mig. I det fanns också en överbevisning om synd.
  Jag är en syndare, men Gud älskar mig ändå.. wow!
  Min syndainsikt var väldigt liten då. Idag, 10 år senare är den väldigt stor. Nu inser jag som Bo Giertz skriver, att när man slagit bort några stenar (syndiga laster) så inser man att man står och slår på en stengrund.
  Men Gud frälste mig inte baserat på hur mycket syndainsikt jag hade, utan för att han är den store frälsaren som söker upp de förlorade.

  Tips: fråga runt bland dina kristna vänner, hur många som blivit frälsta efter att ha hört tal om lagen och domen. Oftast är det något som man inser senare, efter att man kommit till tro. Det betyder inte att man är hedning min älskade broder.

  Obs! jag är absolut inte emot lagen i samband med evangelisation. Jag är emot att göra modeller för Guds frälsande kraft, och säga: "så här måste det gå till!" Vi ser inte någon lärjunge i evangelierna komma till tro efter en predikan om lag och dom. De flesta kommer till tro efter att ha upplevt Guds kraft (helande, under etc), eller en kallelse (de tolv).
  Ett tillfälle där Jesus kör lag är för den rike mannen, men där väljer mannen sin rikedom framför efterföljelsen.

  Det jag menar med att jag ibland älskar synden är att jag har en pånyttfödd natur, och en gammal syndig natur.
  Jag avskyr synden. Men samtidigt så har jag svaga synder då jag älskar synden. Jag kan inte förklara det på något annat sätt, för om jag alltid hatade synden skulle jag inte synda så mycket som jag gör. Just nu känner jag en stor lust att surfa på lite porr. Jag hatar det, men jag älskar det ibland, annars skulle jag inte göra det.
  erik

  SvaraRadera
 19. Erik,

  Dels står en del i blogginlägget som jag inte ser att du direkt bemöter. Sedan var i bibelns förkunnelse man ser att Jesus och apostlarna gick runt och sa att Gud har en plan för deras liv (i den mening man predikar det idag.)

  Jag säger inte emot mig själv utan läs, som jag sagt hela tiden så är det en underbar plan för oss men inget vi kan locka med som en underbar plan för syndare. Visst kan du säga att Gud har en underbar plan om du definierar den planen korrekt (som att de ska tjäna Herren (som de i sitt fördärvade tillstånd hatar) vittna och bli förföljda) och jag slår vad om att syndaren inte håller med om att planen är underbar. Säger man att Gud ger oss världslig framgång och tillfredsställelse, det som de skulle se som underbart, så skulle vi ljuga för det säger ju inte Bibeln att man får. Och som jag påpekat se bara på martyrerna runt om i världen. De har frid och glädje ändå pga hoppet i Evangeliet men Evangeliet är inte de sakerna i sig. De ska inte användas som lockbeten.

  Man måste absolut höra den korrekta utläggningen av Evangeliet eftersom annars är det inte Evangeliet. Det är Evangeliet som är Guds kraft och inte något annat. Vad hände på korset - det var en som dog - vem, varför, för vad? Synd? Dom? Eller hur?

  Vi får också bara se på vad Bibeln säger och kan inte hänvisa till personliga erfarenheter idag. Bibeln är tydlig att omvändelse är nödvändigt för frälsning. Insikt och sann ånger över sin synd och att man vänder sig i full förtröstan på Jesus. Så det är faktiskt "så här måste det gå till." Säger sig någon bli frälst på ett annat sätt så är det inte bibliskt och det är inte en frälsning vid just det ögonblicket även om man fått omvändelse någon annan gång.

  Hänvisar till detta inlägg för bibelstöd: http://job25-masken.blogspot.com/2010/12/fralsning-omvandelse-och-tro-eller.html

  De som Jesus predikar för i Bibeln är judar som är uppvuxna under Lagen och haft en massa fariséer på halsen hela livet, de är förkrossade över sin synd och helt mogna för Evangeliet. Därför var det enda och första som Johannes Döparen och Jesus behövde predika "omvänd er!" De visste vad detta betydde, det vet inte våra svenskar idag så därför måste vi förklara så mycket mer, om vem Gud är, Hans Lag, domen, osv.

  Frid

  SvaraRadera
 20. Hej Erik.
  jovisst kan man få lida pga av dumheter.
  Men varje gång någon blir arg på mig har jag alltid rannsakat mig själv och kollat upp vad jag sa som gjorde dem så arga. I allafall har det varit att man talat just om synd och omvändelse.

  Jag skulle nog inte predika Gud har en underbar plan för ditt liv. Jag brukar predika synd och omvändelse och förlåtelse som är de glada nyheterna.
  Det kristna livet är väldigt varierade känslor.
  som det står skrivet skratta med dem som skrattar, gråt med dem som gråter och om du blir vred så synda inte.
  Vi kan vara glada och fröjda oss över att vi får seger över den hemska synden och att Gud har utvalt oss att bli frälsta ifrån den förfärliga synden och vredesdomen.
  dock gråter vi med med dem som gråter och det är jobbigt, man kan knappt läsa tidningen utan att börja gråta.
  I dag var det en bild på en japansk minister på tidningen som började gråta över strålnings halten. Också Jag började gråta när Jag såg det
  Där får man lida.
  när man blir vred så skall man inte synda säger paulus. det syftas nog på helig vrede vilket ibland kommer över än när man ser alla dessa falska profeter på kristen tv som står och tjatar om pengar och drar en visan efter den andra för att folk skall ge, då blir jag i allafall heligt vred.
  Sedan förkastelsen av andra för att man är kristen så blir man inte populär man.
  Man blir alltid missförstådd av andra troende.
  Nu får man inte fysisk förföljelse i Sverige i allafall, men i andra länder så som Pakistan, Kina och Iran kostar det ens liv att bli en kristen.
  En muslim som konvertarar till kristendom blir straffad med döden i de muslimska länderna.
  men mitt i all detta kan vi ha frälsnings glädje.

  Gud har en underbar plan för ditt liv när det gäller att frälsa oss i från synden och det kan vi känna glädje över även om allt runt om kring oss är lidande. Men Guds underbara plan för vårat liv innefattar inte denna världens och materiella goda. Ty var och en som vill vara min lärjunge måste förneka sig själv och ta på sig sitt kors

  SvaraRadera
 21. Tyvärr, Daniel, så håller jag inte riktigt med dig. Visst har du rätt när du talar om omvändelse osv. Men vart tog Rom 10:13 vägen?
  "var och en som åkallar Herrens namn, han skall varda frälst".

  För 23 år sedan ropade jag till Gud i min nöd och Han frälste mig och födde mig på nytt. Senare när jag började läsa bibeln förstod jag försoningen.

  Enligt din tolkning då, så är inte jag frälst?

  Den som håller på att drunkna. Måste någon predika innan han sjunker eller räcker det inte att han ropar och åkallar Herren i sin nöd?

  Hur som helst. Jag vet vem jag tror på.

  PS. Vi ska inte förklara evangelium.
  Vi ska förkunna evangelium.

  Frid

  SvaraRadera
 22. Självklart är omvändelsen nödvändig, jag har inte sagt något annat, varför för du en diskussion om du inte läser vad jag skriver?
  Du resonerar som om jag är emot att vi ska predika hela evangeliet, eller att jag är emot omvändelse. Om vi ska ha en diskussion så måste du ha lite mer respekt.
  Jag blev frälst genom ett möte med Jesus, då hade jag inte hört något om lagen eller Guds dom.
  Gud frälste mig ändå. Omvändelsen fanns med, och har alltid funnits. Den helige Ande överbevisade mig med kraft och kärlek att Jesus finns och att han älskar mig.
  Sedan visade Gud mig min synd mer och mer, och omvändelsen är något pågående i det kristna livet. Luther talade om den dagliga omvändelsen till exempel.

  Självklart har Jesus en underbar plan för människors liv. Men inte på det sättet som Joel Osteen menar. Men du slänger ju ut barnet med badvattnet. Jesus sa att han har kommit för att ge oss liv i överflöd. Strömmar av levande vatten ska flöda inom den som tror på honom.
  Vi blir Guds barn, vi får leva i Faderns omsorg ("ni är mer värda än många sparvar"), detta är en underbar plan som Jesus definitivt undervisade om. Jag förstår inte att du inte ser detta..

  Läs gärna i evangelierna och tänk efter.. hur mötte Jesus människor? Var det en full utläggning av lag och evangelium?
  Visa mig det i så fall.
  På pingstdagen blir 3000 frälsta. Där är fokus på Jesu död och uppståndelse. Petrus säger ingenting om helvetet eller att de ska dömas. Han går inte igenom några budord. Det handlar inte främst om vår förmåga, utan om Andens överbevisning. 3000 frälsta.

  Jag har en vän från Iran som har lett ca 100 muslimer till Kristus.
  Hon brukar vittna om Jesus och berätta om Guds kärlek. Anden överbevisar om synd och de kommer till tro.
  De flesta som kommer till tro i Iran, gör de utan att höra en predikan överhuvudtaget. Majoriteten av dem har i syner och drömmar mött Jesus, vilket leder dem till tro.

  Jag är absolut för att det är viktigt att presentera evangeliet på ett bra sätt, och att det är bra att predika både lag och nåd.
  Men du begränsar Gud på ett hemskt sätt.
  Du lever inte i verkligheten.
  Omvändelse är nödvändig, men det går inte att systematisera sådant. Paulus fick ett möte med Jesus innan han omvände sig.
  En fråga till dig: när blev du frälst (född på nytt).
  Hur gammal var du, vad hände?
  Insåg du all din synd på en gång?
  Eller har du insett mer och mer ju längre du vandrat med Herren?
  Känner du dig älskad av Gud, även om du inte känner syndanöd?
  Har du upplevt Guds nåd och friheten i Kristus?
  Känner du glädje i det kristna livet? Är du glad över att vara kristen eller känns det kravfyllt och ensamt?
  Erik

  SvaraRadera
 23. Vart i Bibeln står det att de judar som Jesus predikade för var förkrossade över sin synd?
  Kan du visa något bibelställe där de tolv visade någon förkrosselse?
  Jesus kallade dem (apostellein) och sade Följ mig!
  På vägen (to odos) med Jesus visar de inga tecken på syndanöd, dom har inte direkt så stor tro, ibland blir de tillrättavisade för sin otro, Jesus säger också att de ofta är oförståndiga, de är inte så bra på att vaka och be, i Getsemane så somnar de hela tiden. Petrus som var så kaxig förnekar Jesus tre gånger.

  En sådan lärjunge är också jag. Men jag får vara med Jesus på vägen, därför att det är han som kallar, han som älskar innan jag älskade honom. Han vill visa mig vem Han är, vem jag är, visa mig min synd, men också att jag är älskad. Gud vare tack!

  SvaraRadera
 24. Hinner nog tyvärr bara svara i korthet

  HL: Jag dömer inte dig och kände inte till några detaljer om din omvändelse så jag har inte uttalat mig om det. Jag skrev bara utifrån hur jag ser i Bibeln att det går till. Rom 10:13 kommer efter 9 kapitel i Romarbrevet. För att åkalla Herren för att bli frälst måste man ju förstå att man är i fara, i en nödsituation. Det är ett rop i omvändelse då man insett att Kristus är enda hoppet och enda räddningen. Så i så fall är vi ju överens.

  Frid

  SvaraRadera
 25. Till er andra, ni ifrågasätter att de Jesus predikade för var judar uppvuxna under Lagen? Faktum är ju att de var det. Vi ser ju på hur Jesus går till rätta med fariséerna för att ge människor en massa bördor genom Lagen. Människorna Han tilltalar är förkrossade över synden. "Kom till mig alla som arbetar och bär på bördor så ska jag ge er vila." Detta är Lagens börda som tyngde dem att försöka vinna rättfärdighet genom gärningar. Publikanen blev rättfärdig för att han bad en bön av omvändelse "var nådig mot mig syndare!" Han hade alltså insett sin synd. Synderskan i Luk 7 älskade Jesus mycket eftersom hon fått så mycket förlåtet. Hon hade insett sin stora synd och hur nåden flödade över (Rom 5:20). Jesus predikade omvändelse det första Han gjorde (Matt 4:18) detta är versen precis innan Han kallar Petrus och Andreas. Luk 5:8 berättar att när Petrus såg Jesus föll han ner och sa "Gå bort ifrån mig, Herre, jag är en syndig människa." Syndainsikt. Petrus "grät bittert" efter att han förnekat Jesus, tårar av omvändelse.

  Petrus i Apg 2 predikade skarpt emot de som hade korsfäst Jesus (Apg 2:36) åhörarna fick sådan syndanöd av detta att det högg till i hjärtat på dem (v37) och Petrus uppmanade dem att omvända sig (v38). Likadant i Apg 3, predikar Petrus först emot dem att de förnekat Jesus och dödat Honom (v14, 15) sedan uppmanar han dem att ångra sig och vända om (v19). Och det är samma mönster i hela Apostlagärningarna. För hedningar var det lite annorlunda. T ex Apg 17:22-31, Först konfronterade Paulus dem om deras avgudadyrkan och uppmanade dem att omvända sig eftersom det kommer en dom. I Apg 24:25 talade Paulus till Felix om rättfärdighet, självbehärskning och den kommande domen, så Felix blev förskräckt (han insåg att han inte hade någon självbehärskning utan hade brutit Lagen och var orättfärdig, under domen.) Och när Paulus lägger ut Evangeliet i Romarbrevet börjar han med Guds vrede, människans synd och domen i de första kapitlen.

  Ingenstans i förkunnelsen kan jag finna att de predikade att Gud har en underbar plan för deras liv. Eller att frälsningsinbjudan ska vara något annat än omvändelse.

  Jesu frälsningsinbjudan såg ut såhär:

  Jesus sade till sina lärjungar: "Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig. Den som vill bevara sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall vinna det. Ty vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men tar skada till sin själ? Eller vad kan en människa ge i utbyte mot sin själ? Människosonen skall komma i sin Faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar.
  (Mat 16:24-27 SFB)

  Och:

  "Om någon kommer till mig och inte hatar sin far och sin mor, sin hustru och sina barn, sina bröder och systrar, ja, även sitt eget liv, så kan han inte vara min lärjunge. Den som inte bär sitt kors och följer mig kan inte vara min lärjunge. Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig då inte först ner och beräknar kostnaden för att se om han har råd att slutföra bygget? Annars, om han har lagt grunden men inte kan bygga färdigt, är det fara värt att alla som ser det kommer att håna honom och säga: Den mannen började bygga men kunde inte slutföra bygget. Eller vilken kung går ut i krig mot en annan kung utan att först sätta sig ner och överväga, om han med tio tusen man kan möta den som kommer emot honom med tjugo tusen? Om han inte kan det, skickar han sändebud och ber om fred, medan den andre ännu är långt borta. På samma sätt kan ingen av er vara min lärjunge, om han inte avstår från allt han äger. Salt är bra, men om saltet mister sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Varken för jorden eller gödselhögen duger det. Man kastar bort det. Hör, du som har öron att höra med."
  (Luk 14:26-35 SFB)

  Frid

  SvaraRadera
 26. Daniel: det känns som att du inte bryr dig om att läsa vad folk skriver. Du svarar på frågor som ingen har ställt och undviker frågor som ställs.
  Jag är överens med dig om vikten av omvändelse. Det har jag aldrig ifrågasatt, så låt oss lämna det.
  Jag ifrågasätter inte heller att judarna var medvetna om lagen. Jag hävdade att när Jesus kallar sina lärjungar ser jag inte att han använder så mycket lag och dom.Det använder han främst i samtalen med de skriftlärda. Jag försökte också nyansera det hela med att visa att det som är tydligast i evangelierna som det som "lockar" människor till Jesus är 1. att han undervisade med kraft och auktoritet (inte som de skriftlärda som bara hade tom teologi), 2. kraften i helandeunder, mirakler, som bevisade att han var Messias.
  Jag försökte också visa att Jesus lyfte upp både det positiva och det negativa med att följa honom. En del (som Joel Osteen) lyfter bara upp det positiva och ger därmed en falsk bild av evangeliet. En del (som du Daniel) lyfter upp det negativa och ger inte en rättvis bild av efterföljelsen heller. Jesus talade om att vi ska ha liv i överflöd, strömmar av levande vatten inom oss, gläjde, frid, kraft i den Helige Ande. Allt detta positiva är också något vi ska lyfta upp när vi delar evangeliet. Vi ska ge hela sanningen, inte bara delar av den.

  Grundfrågan du ställde i ditt inlägg var: "Har Gud en underbar plan för ditt liv?"
  Mitt svar är ja.
  Jag vore jättetacksam om du kunde svara på dessa frågor:
  när blev du frälst (född på nytt)?
  Hur gammal var du, vad hände?
  Insåg du all din synd på en gång?
  Eller har du insett mer och mer ju längre du vandrat med Herren?
  Känner du dig älskad av Gud, även om du inte känner syndanöd?
  Har du upplevt Guds nåd och friheten i Kristus?
  Känner du glädje i det kristna livet? Är du glad över att vara kristen eller känns det kravfyllt och ensamt?
  TAck
  Erik

  SvaraRadera
 27. Josef
  Jag har lånat ut boken, så jag kan inte kolla exakt vad det står. Men jag tycker att titeln på boken säger det mesta. "Save me from myself" Vad är omvändelse om inte att bli räddad från sig själv. Welsh höll på att dö av drogerna och hade hört en kompis prata om Jesus när han var liten. Kristna vänner och framförallt Gud själv ledde honom fram till beslutet att ta emot Kristus.
  Vill påminna om rövaren på korset som inte varit uppe i debatten. Det enda han sa var "Jesus tänk på mig när du kommer till ditt rike"
  Och Sackeus, det var efter det att Jesus gästat hans hem, som han insåg sin synd.
  Jag tror att Guds sätt att göra människor kristna ser väldigt olika ut.
  Endel behöver höra rediga prediknigar om lag och evangelium i trettio år innan de på dödsbädden förstår att de bara varit namnkristna. Andra drömmer en dröm.
  För att förbli i nåden ska vi dock alla dagligen inse vårt behov av Vår Herre och att vi behöver räddas från oss själva.
  En fingervisnig om vilka som är lättast att föra till tro är ju Saligprisningarna. Det är ju folk som inte är mycket i sig själva det handlar om.

  SvaraRadera
 28. Robert: Amen, jag tror att du har rätt. Vi försöker hitta rätt metod etc. istället för att som Jesus vara beroende av Anden, och bemöta varje människa individuellt. Det innebär inte att vi ska undvika att tala om synd, lag och dom.

  SvaraRadera
 29. Erik

  Jag ber om ursäkt. Kan inte lägga alltför mycket tid i kommentarerna för att vara så väldetaljerad tyvärr. Hoppas inte du känner dig överkörd, det är inte meningen. Mitt svar blev nog mest till den "Anonym" som skrev men jag hoppas det kunde besvara eller tillämpas på vad du frågade med. Om vi håller med varandra om några saker så behöver vi ju inte diskutera om det och så hoppas jag inte att jag skriver på ett sätt så att det uppfattas som att du tror annorlunda. Det råkar jag med ut för ibland och jag vet att det är jobbigt.

  Annars vet jag inte vilka frågor jag inte svarat på eller vilka frågor som ingen ställt jag svarat på. Hoppas bara det kan säga något.

  Mycket riktigt är frukten av frälsning glädje, frid, osv. Men det är frukten av frälsningen som man redan har, och där menar en del och jag inräknad att de ska inte användas som något i sig att locka människor till frälsning utan tack vare att vi har hoppet framför oss som vi tror på i Evangeliet så kan vi känna glädje och frid, m m i alla situationer. Se gärna videon "Helvetets mest välbevarade hemlighet" där de tar upp detta i en liknelse med två olika personer som får en fallskärm i ett flygplan. Även hans utläggning av de fyra jordmånerna som jag tror är i videon "true and false conversion".

  När jag blev frälst: vet inte exakt. Gud är den som frälser och verkar i våra liv även innan vi blir frälsta. Så jag kan se Guds påverkan på mig men inte nödvändigtvis att jag var frälst för det om jag ska se på Bibeln. Jag är uppvuxen "i"en pingstkyrka men fick aldrig höra Evangeliet där. Jag fick på andra vägar insikt om synd och att jag skulle komma till Helvetet och levde med denna fruktan under en lång tid i livet och fick aldrig förstått frälsningen. Evangeliet blev alltså verkligen ett glädjebud för mig när jag väl fick inse det. Skulle säkrast säga att jag verkligen fick höra Evangeliet, fick lära mig om Guds nåd och kärlek egentligen innebar genom att läsa Bibeln själv, och omvände mig och förtröstade på Herren för min frälsning någon gång för 3-4 år sedan.

  Jag insåg inte all min synd på en gång och det vill jag inte påstå att man ska, det växer genom livet, ju mer man växer desto värre ser man att man är. Men insikt om att man är en totalt hjälplös syndare behövs i omvändelse.

  Jag hoppas dina frågor är besvarade härmed.

  Allt gott!

  SvaraRadera
 30. Robert.
  Ja absolut.
  Man kan endast bedöma på frukten om någon är en sann lärjunge eller ej.

  SvaraRadera