Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 23 juni 2009

Nyhem: har det som börjat i Anden, slutat i köttet?

Ni som började i Anden, skall ni nu sluta i köttet? (Galaterbrevet 3:3)

Med dessa inledande ord från Aposteln är det dags för denna mask att i ödmjukhet och all välvilja och kärlek göra en kommentar av Nyhemsveckan. Ja, detta blir vinklat, jag har inte varit där, har bara sett på nätet. Men tänk på att alla andra är vinklade åt andra hållet än vad jag är, så detta blir endast ett futtigt, lönlöst försök att få lite jämvikt. Medan andra verkar positiva så tänker jag dra ut mer än så i ljuset.

Det började bra. Först, som sagt, Francis Chan.
Glädjande att Lagen och Evangeliet predikats utan kompromiss åtminstone en gång i denna mörka tid för svensk kristenhet och att ungdomarna fick denna kanske enda chans i livet att bli frälsta! För hur många av ungdoms-"pastorerna" håller egentligen med om att predika om Lagen, helvetet och omvändelse? Det funderade jag över när dessa kallades fram för att be för de nyomvända själar som de själva varit medskyldiga till att svältföda! Inte många har jag märkt!

Det gamla kliché-svaret är ju alltid Jag som trodde det var JESUS vi skulle predika, det var honom apostlarna predikade om, om evangelium. Lagpredikningar hade Paulus ganska svårt för tex.. se gal 3

Det beror på vad som menas med lagpredikningar. Lagen finns för att övertyga människor om synd och ställa oss som skyldiga inför Gud. Vi kan inte bli frälsta genom laggärningar, det är rätt. Men Lagen ska predikas för den är till för att visa vårt behov av Jesus. Om man inte predikar Lagen kan man aldrig predika Evangeliet. Folk förstår inte varför de behöver räddning av Jesus om det ändå inte är i någon fara.

Dessvärre slätades detta budskap över och kom inte igenom. Inget om att Lagen eller Helvetet predikades. "Omvändelse" formulerades om till att "ta steget och bekänna sin egna personliga tro."

Den mindre trevliga sidan av Nyhem, som varje nedförsbacke börjar med att slutta lite lätt. Kanske:

Tyst minut för uteslutna
eller här


Här uppstår det flera problem.
Är tyst minut bibliskt? Det är inte bön, man kan inte be för de döda. Det är som någon sorts avgudadyrkan.
Hon som talar kunde också ha valt sina ord bättre.
-Drar all församlingstukt över en kam. Det var inte alls rätt att bara utesluta folk, av anledningen t.ex. att de hade fel frisyr, eller misstänks ha gått på bio, utan att ens tala med dem innan. Men vi har faktiskt tydliga föreskrifter av Jesus själv för församlingstukt (se här) och flera exempel i apostlarnas brev. (Exempelvis 1 Kor 5)
- Är församlingen bara en social klubb till för medlemmar, finns det inte en djupare mening av det? Är det inte en samling för tillbedjan av Gud främst och ett sjukhus för syndare, Bör en person som förnekar och är obotfärdig i sin "sjukdom" synden vistas som medlem i kyrkan, om personen inte ens vill ta del av vården? Godtar Gud tillbedjan från en obotfärdig syndare?
- Är ALLA som har blivit uteslutna ur församlingar och dött, hos Herren? Vad hände med orden som Herren själv sade "Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen?" (Matt 18:18) Ska inte församlingen vara en bild av himlen där de som inte dyker upp med "bröllopskläder" kastas ut i mörkret där man ska gråta och skära tänder? (Matt 22)
- Ska vi känna sympati för en kvinna som begått otukt och syndat mot Gud? För det var så jag uppfattade berättelsen: hon hade blivit gravid med ett oäkta barn, var ovillig att bekänna sin synd att hon till och med snörat ihop magen. Nu vet jag inte allt i denna enskilda situation så jag ska inte säga nåt. Ska församlingen visa nåd och ha kvar en otuktig t.ex.? Absolut! Men bara om personen är förkrossad, ångrar sig, bekänner synden och VILL ha nåd. Då ska alla minnas vilken nåd vi själva har fått och att vi ska vara likadana för andra.

Låt oss ta en tyst minut för församlingstukten. Det som Jesus själv har befallt, har förtrampats av pingströrelsen!

Nu sjunker det längre ner: världslig underhållning, okristen musik. Jag menar, att det skulle ju ha varit trevligt om en kristen konferens som Nyhem var avskilt endast för Gud och de saker som tillhör Gud, där man, särskilt ungdomarna som behöver det, kunde vara fria från allt inflytande från Världen. Tänk Matt 13:22.

ÖÖH...?Är det verkligen kristligt och "roligt" att skämta såhär, kan man fråga sig.

Och lite underhållning från en person som är så älskad av världen att han t.o.m. fått vara med och underhålla i SVT. Jak 4:4Så vitt jag vet, inte en kristen låt. Dessutom har man, som det kallas, lovsångskonsert, blir det inte lovsång till Gud utan man tittar på och beundrar dem på scenen samt så är musiken för att förnöja sig själv.

"Övrigt"
Enligt pålitliga källor är Nyhem numera en festival av otukt bland ungdomarna. Kondomförsäljningen ökar kraftigt under Nyhemsveckan. Förr i tiden stod det folk på planen där ungdomarnas tält står och skiljde mellan flicksidan och pojksidan. De såg till så att ingen var över på fel sida. Men, sedermera har dessa Ljusets Väktare, eller "moraltanter" som de kallas av dem som inte förstår bättre, själva blivit bortschasade.

Detta är Guds vilja: att ni helgas, att ni avhåller er från otukt, och att var och en av er vet att skaffa sig hustru på ett helgat och hedervärt sätt. Det får inte ske i lidelser och begär liksom bland hedningarna som inte känner Gud, så att någon i denna sak går för långt och förorättar sin broder. Herren straffar allt sådant, det har vi redan sagt och betygat för er. (1 Tess 4:3-5)

Bröder, som inte vet bättre - eftersom undervisningen är obefintlig, dessa skriftställen ignoreras - kommer dit och handlar felaktigt efter sina lidelser mot våra systrar. Vice versa förstås.
Det är inte heller helt otänkbart i denna onda och mörka värld att det åker dit vargar i fårakläder för att förleda syskon, och kommer dem på fall, tyvärr!

Om man vill gråta kan man också lyssna på denna hemska låt om Nyhem och raggningen som ständigt pågår där. OK nu överreagerar jag. Men den är talande för hur av det köttsliga sinnet fokuseringen som ska finnas här på Gud förflyttas till annat.

Jag minns den enda gången jag var på Nyhem, det var förstås ett tag sedan, men det har antagligen inte blivit bättre. Jag var med mina föräldrar och gjorde misstaget att gå ifrån och vara med mina föräldrars vänners barn. Dagen spenderades till största delen av att de skulle spana och ragga tjejer. Jag var inte ens då särskilt pigg på sånt, även om jag inte vet om jag var frälst då. Jag visste vad Bibeln sa, alternativt hade ett inneboende vett (inte av egen duktighet utan av Guds inbyggda Lag) och kände mig frustrerad över situationen. Jag hade förväntat mig att det skulle vara annat i kristna sammanhang än vad som pågick i icke-kristna sammanhang, men fick bli besviken. Nu senare vet jag att det är hyckleri och jag kan peka ut många såna situationer där jag varit med jämnåriga i kyrkan och frustrerats över att det inte är som det borde vara.

Detta var allting jag ville avbörda mitt hjärta med angående årets Nyhemsvecka och Nyhem i allmänhet.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker låten "En brud som tror på Gud" var fin och lite gullig - inte särskilt ekivok. Vem vet? Paret kanske "sparade sig" till bröllopsnatten och är dygdigt gifta idag! Du skulle nog må bättre om du taggade ner lite, litade på Guds kärlek istället för att vara så rädd för helvetet.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte rädd för jag är frälst och som du säger litar jag på Guds kärlek. Det handlar inte om mig utan själarna på väg till Helvetet som jag vill varna. Men jag erkänner att jag är för nertaggad egentligen. Tack för din påminnelse. Gud välsigne dig.

  SvaraRadera
 3. Och Gud välsigne Dig! Jag har träffat några som vill vara kristna, inte för att de älskar Gud, utan för att de fruktar att hamna i helvetet... Jag vet inte hur du tänker...

  Men jag tror ärligt att du skulle må bättre om du taggade ner... Det måste vara fruktansvärt jobbigt att gå runt och må dåligt över oskyldiga saker som att tonåringar blir förälskade på kristna konferenser (och skriver låtar om det). Tänk efter lite: Kristna måste ju också få bli kära och gifta sig, tom Paulus godkänner ju detta (om än motvilligt). Det är väl bättre om det sker på Nyhem istället för krogen?

  SvaraRadera