Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

lördag 20 juni 2009

I Danmark

Här är tips för vad man kan göra för att sprida Evangeliet. Mycket här är taget från noter i Ray Comforts The Evidence Bible, en bibelkommentar som jag trodde skulle vara bra att ha med sina apologetiska kommentarer till mina diskussioner med ateister. Men den har desto mycket mer undervisning och uppmaning till evangelisation. Apologetiken är halvbra. Så Gud använde detta för att uppväcka mig. Jag hade inte planerat det. Och det står mycket, mycket som Gud fortfarande överbevisar mig med! Så jag påstår mig inte vara något bra här!

Jag var i Danmark förra veckan med mamma, pappa och syskon. Denna nöjesresa kunde förvandlas till en pytteliten, inte värd att kallas, missionsresa.

Matteus 10:27-28 Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken. Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Helvetet.

Vi ska vara trogna vittnen för Jesus. När det gäller att predika evangelium, ska vi bara frukta Gud.

Om du, som jag, är rädd när det gäller att vittna, här är något man kan göra som inte tar mycket mod: Lägg traktat när ingen ser dig. Det är busigt och nyttigt på samma gång. T.ex. gå in på en toalett, lås, lägg ett traktat på något bra ställe. Du bryter inte mot lagen, och genom att bara lägga ett traktat där kan du föra en nödig människa till synanöd och tro på Frälsaren.


Jag hade alltså med mig lite traktat till Danmark. Danskarna kan ju läsa svenska, vi kan till och med läsa danska, så om inte vi kan höra danska men läsa det, så borde väl danskarna kunna läsa svenska. Sedan är det också många svenskar på hotellanläggningarna. Det var en anläggning med stugor, och man hade fritt inträde till ett stort trevligt badhus. Jag hade med mig traktat och lämnade i skåpen i omklädningsrummen och på toaletter runt omkring där vi befann oss. Jag ber för detta enkla utsäde, Guds kraft verkar även i det.

Såningsmannen sår ordet. (Mark 4:14)

En student på Jacksonville University in Florida fick ett traktat. Studenten knycklade ihop det och slängde det i en papperskorg på sitt rum. Senare plockade hans rumskompis upp det ur skräpet, läste det, och blev härligt frälst. Nu är han pastor i en kyrka i Florida.
"En kristen jag träffade i en hemgrupp sa att hans jobb var att kratta skräp ur Avon River. Det var tråkigt och han undrade ofta vad livet handlade om. En dag krattade han en sunkig bit papper ur vattnet och beslutade att det var tillräckligt intressant att behålla, så han la den försiktigt i sin väska och tog hem den. Den kvällen torkade han pappret framför en värmare och vek försiktigt upp den, läste det...det var ett evangelietraktat. Han blev kristen den kvällen." Richard Gunther
"Inget slår ett traktat när det gäller att så ett frö om de Goda Nyheterna." Billy Graham


Vad skall vi likna Guds rike vid, eller vilken liknelse skall vi använda för att beskriva det? Det är som ett senapskorn. När man sår det är det minst av alla frön på jorden. Men när det har blivit sått, växer det upp och blir större än alla köksväxter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga. (Mark 4:30-32)

Var man kan lämna traktat
-Vid betaltelefoner
-I Kundvagnar
-I fickor i klädaffärer
-I brev till dina kära
-Med en generös dricks
-På säten i restauranglobbyer, flygplatser, tunnelbanor, busstationer
-Till snabbmatsrestaurang/kassapersonal, flygvärdinnor, taxichaufförer
-Toaletter
-På rastplatser
-Bankomater
-I hissar
-Hotellrum
-Tidningsställ
-I väntsalar
-I fickan på sätet framför i flygplan
-Inne i tidningar
-I taxibilar
-I tvättomater
-P-automater
   Varför bör en kristen använda traktat? Eftersom Gud använder dem. Han använde ett traktat för att frälsa den store missionären Hudson Taylor, såväl som otaliga andra.Charles Spurgeon uppgav "När predikan och privat samtal inte är tillgängligt, behöver du ha ett traktat redo...Skaffa bra slående traktat, eller inga alls. Men ett traktat som berör kan vara ett frö till evigt liv. Därför, gå aldrig ut utan dina traktat."Efter att George Whitefield läst ett som hette Guds Liv i en Människas Själ, sa han "Gud visade mig att jag måste bli född på nytt eller bli fördömd." Han började be: "Herre, om jag inte är en kristen, eller om jag inte är en riktig, för Jesu Kristi skull visa mig vad kristendom är, så att jag inte slutligen blir fördömd!" Sedan berättar hans dagbok för oss att "från den stunden...visste jag att jag måste bli en ny skapelse."   Tyvärr verkar det inte finnas bra traktat man kan köpa på svenska. Jag har bara sett rosa kort med kattungar som säger "Jesus Älskar Dig" etc. Du kan läsa här om hur jag gjort. Man kan ju även skriva egna, i datorn och skriva ut, eller för hand. Jag började genom skriva ut några och lägga dem i parkeringsautomater. Sedan har man något speciellt att be om, att Gud kommer använda traktatet du lagt någonstans. Du kommer också känna glädje att du spelat en liten del i att lyda Missionsbefallningen att nå till denna döende värld med evangeliet om evigt liv. Slösa inte bort ditt liv. Gör något för Guds rike medan du kan. Minns alltid: behandla varje dag som om det var din sista; en dag kommer du att ha rätt.

   Exempel på vad du kan skriva
   Kommer du till himlen när du dör? Testa med de 10 Guds bud: Har du ljugit, stulit eller missbrukat Guds namn? Jesus sa "Den som med begär ser på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta." Har du sett med begär? Lyssna till ditt samvete. Är du skyldig? Om du brutit mot Guds Lag, har du syndat mot Honom och är ond i Hans ögon. Bibeln säger att "alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud." Straffet är döden och evig plåga i helvetet. Vad rysligt! Men det är rättvist! En god och rättvis domare kommer inte att låta skyldiga brottslingar gå fria. Ändå låter Han dig fortfarande leva. De goda nyheterna är att Han älskar dig trots den du är och har gett dig en utväg. Hans ende Son Jesus Kristus tog Guds vrede, ditt straff, dog på korset och besegrade döden genom att återuppstå. "Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare." Inga goda/religiösa handlingar kan muta domaren att släppa in dig i himlen. Du bröt Guds Lag, men Jesus betalade din "böter", så Gud kan lagligen frikänna dig! För att ta emot Guds gåva, evigt liv gratis, ångra dig och vänd om till Gud, tro på Jesus som din enda räddning, idag, medan du fortfarande lever! Gud kommer ge dig ett nytt hjärta med längtan att lyda Honom av kärlek och inte rädsla! "Så älskade Gud världen att han utgav sin ende Son, för att den som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." Och läs Bibeln dagligen och lyd vad du läser.

   Guds vilja är inte ett mysterium. Han vill inte att någon ska gå förlorad utan att alla kommer till omvändelse. Han har befallt oss att "Gå." Vi behöver inte vänta en stund till. Att vänta på Gud för Hans vilja när det är så tydligt givet, är att sitta i olydnad. Om du är skräckslagen, lämna ett traktat i en kundvagn. Kryp innan du går. Gör något för att föra ut budskapet om evig frälsning till en döende värld.

   Allt förmår jag genom Honom som ger mig kraft. (Fil 4:13)
   Denna vers omintetgör varje ursäkt vi försöker att framlägga för att slippa predika evangeliet till hela skapelsen. Den kontrar människofruktan, fruktan att bli förkastad, fruktan att tala offentligt, och fruktan för att ge ett traktat till en främling.

   Mer av Charles Spurgeon om Traktat:
   Jag minns när jag delade ut dem i en stad i England där traktat aldrig delats ut tidigare, jag gick från hus till hus, talade enkelt om Guds rike. Jag kanske inte hade gjort någonting, om jag inte blivit uppmuntrad av att finna mig kunna göra någonting... [Traktat] anpassas till dem som bara har lite kraft och förmåga, men ändå önskar göra något för Kristus. De har inte de vältaligas tunga, men de kanske har de ivrigas händer. De kan inte stå och predika, men de kan stå och dela ut dessa tysta predikanter här och där... Dessa kan köpa sina tusen traktat, och dessa kan de dela ut...
   "Jag ser på att ge ett religiöst traktat som bara det första steg till handling att inte jämföras med mången annan handling utförd för Kristus; men vore det inte för det första steget kanske vi aldrig skulle nå till det andra, men när det första uppnåtts, uppmuntras vi att ta ett till, och så till sist...Det är en sann Kristi tjänst i att dela ut evangeliet i tryckt form, en tjänst vars resultat endast himlen ska uppenbara, och endast domedagen upptäcka. Hur många tusen som burits till himlen med hjälp av dessa traktats vingar, vet ingen.
   "Jag kan säga, om det var rätt att citera en sådan vers, 'blad ger läkedom åt folken.' [Upp 22:2] - sannerligen gör de detta. Utspridda där hela trädet knappast kunnat bäras, bara uppgiften om en Frälsare korsfäst och om en syndare som ska bli frälst bara genom att förtrösta på Frälsaren, har rikligt välsignats, och många tusen själar har letts in i himmelriket på detta enkla sätt. Låt oss var och en, om vi inte gjort något för Kristus, börja göra någonting nu. Att dela ut traktat är det första.


   För att sätta detta i perspektiv får jag förstås nämna den afrikanske mannen jag hörde om på radion som fått sina fötter kapade av muslimerna för att han predikade evangeliet om Jesus. Detta hindrade honom inte att fortsätta - nu går han fram på sina knän till människorna med de goda nyheterna! Låt oss be för denna sanne broder och evangelist och ta honom som exempel!

   Och. När jag satt i ångbastun kunde jag inte låta bli att tänka på helvetet. Det är varmt i en ångbastu men kommer knappast i närheten av helvetet! Och jag orkade inte sitta där längre än en kvart. Tänk på de själar som behöver spendera en evighet i helvetet!

   "Åh, att inse att själar, värdefulla, aldrig döende själar, går under överallt omkring oss, går ut till det svarta mörkret och förtvivlan, evigt förtappade, och att ändå inte känna någon vånda, inte fälla några tårar, inte veta någon möda! Så lite vi vet om Jesu medlidande!" Oswald J Smith

   Gud, hjälp oss att sprida det viktiga budskapet bättre!

   1 kommentar:

   1. Cool Brother!

    Jag här börjat att predika till bilarna (lämna en traktak y vindrutetorkarke)

    SvaraRadera