Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 30 december 2010

Läs hela Bibeln!

En kristen måste förbli i Guds Ord (Joh 8:31). Det är svårt att läsa Bibeln dels för Djävulen, Världen och köttet, och för man vet inte vad man ska läsa. Så läs hela!

Det nya året kan vara bra för att börja med någon bibelläsningsplan. Tre tips:

Läs 1/365 om dagen. Detta invecklade system uppfann jag själv för några år sedan... ;) och använde i ett par år. Ta antalet sidor (eller kapitel eller verser) i Bibeln och dela med 365 i en miniräknare. Då får du hur mycket du minst ska läsa, så är du igenom hela på ett år. Man är ju fri att läsa extra om man vill det också, så går det fortare. Inte för att det är bråttom och att man måste läsa igenom allt snabbt, tanken är att man ska börja om igen och alltid läsa Bibeln varje dag ända tills man dör. Det här är mer en fråga om uthållighet och tålamod. Allt har sin tid och på flera små ansträngningar fördelat över längre tid, kan du få stora resultat! Det är inte så ”roliga” partier man får läsa alltid, dock (t ex 1 Krön kap 1-9.) Ingen ”varierad kost” men om man gillar ordning och reda och att läsa saker i ordning så är den väl bra…

Robert Murray M‘Cheyne’s Bible Reading Calendar
Paul Washer har rekommenderat den. Det står i inledningen en lista över farorna med att använda en bibelläsningsplan också! Viktigt!

Prof. Horner's Bible-Reading System
Läs alla "reglerna" i PDF:en som finns att ladda ned där. Den här har jag själv använt från och till några varv, och håller på med just nu. Man läser 10 kapitel, ett från olika ställen i Bibeln, om dagen, inte bundet efter datum utan man börjar när man börjar och fortsätter därifrån.
Låter jobbigt, men det är det inte. Man lurar hjärnan på något sätt så det inte ser så jobbigt ut för man läser från olika ställen. Man får garanterat en varierad kost.

Predikaren är en ganska försummad bibelbok. Men använder du något av ovanstående bibelläsningsplaner så kommer du att läsa igenom den också. Inför det nya året, några ord från kapitel 1 (Folkbibeln:)

2Förgänglighet och åter förgänglighet! säger Predikaren.
Förgänglighet och åter förgänglighet! Allt är förgängligt.
3Vad vinner en människa med all sin möda,
som hon gör sig under solen?
4Släkten kommer, släkten går, men jorden står evigt kvar.
5Solen går upp och solen går ner och skyndar sedan åter till den plats
där den går upp.
6Vinden far mot söder och vänder sig mot norr.
Den vänder sig ständigt på sin färd fram
och börjar sitt kretslopp på nytt.
7Floderna rinner alla ut i havet, och ändå blir havet aldrig fullt.
Dit floderna runnit förut, rinner de åter.
8Allting är fullt av möda, människan kan inte beskriva det.
Ögat blir inte mätt av att se, örat blir inte fullt av att höra.
9Det som blivit gjort, kommer att göras igen,
och det som hänt, kommer att hända igen.
Det finns inget nytt under solen.

10Finns det något om vilket man säger: "Se, detta är nytt", så har det redan funnits i gamla tider som varit före oss. 11Ingen minns längre det som har skett förut. Inte heller skall det som sker härefter bli ihågkommet av dem som kommer sedan.

Lukas 21:33-35 Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå. Men akta er för att berusa er och dricka er fulla och låta era hjärtan tyngas av det dagliga livets omsorger, så att den dagen plötsligt kommer över er som en snara. Ty den skall komma över alla som bor på jorden. Vaka alltid och be om kraft att kunna undfly allt det som skall komma och kunna bestå inför Människosonen.

Kolosserbrevet 3:2 Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden.

Där är vårt hopp. Inte nya år här i det jordiska livet. Bind inte bördor på dig själv genom nyårslöften. Helgas genom Anden, tänk i tro på de löften Gud har till de som älskar Honom och som Han uppenbarat genom Sin Ande i Bibeln (1 Kor 2:9-10).

שנה טובה
shanah tovah - gott nytt år (som man säger det hebreiska nyåret...)

5 kommentarer:

 1. Shana Tova till dej också. Och tack för smarta läsplaneringstips. Allt som är praktiskt och fungerar tar jag alltid tacksamt emot.

  SvaraRadera
 2. jag kan varmt rekommendera http://www.youversion.com som har massa olika läsplaner. Har man dessutom en s k "smartphone" (ex iphone eller likn) så kan man följa planen i telefonen.
  Jag har funnit det väldigt smidigt. De har många bibelversioner (dock bara 1917 på svenska) och smarta dela-med-sig-funktioner och kommentarssätt.

  smidigt att ha bibeln o läsplanen med sig i telefonen alltid. :)

  Frid,
  David

  SvaraRadera
 3. David: Den hade många läsplaner. Robert Murray M‘Cheyne’s och Prof Horners finns med där också ser jag. Verkar vara en förövrigt bra sida också, tack!

  SvaraRadera
 4. Hej, intressant inlägg. Du glömde en grundläggande Bibelnvers dock: Matteus 4:4, "Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun." Tyckte det passade bra till denna artikel. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 5. John: Man kan inte komma ihåg allt alltid och det är mycket jag hade velat ha med men glömde, det får bli när jag ska göra det här inlägget nästa år om Herren dröjer. Joh 8:31 passade tillräckligt tyckte jag.

  Jag klickade på din länk och ser i din trosbekännelse att du inte har den kristna tron där vi dyrkar en enda Gud i tre personer och där den helige Ande är en av de tre personerna tillsammans med Fadern och Sonen i gudomen. Har skrivit kort mot Jehovas vittnen om Andens person här: http://job25-masken.blogspot.com/2009/10/vad-ar-den-heliga-anden.html

  SvaraRadera