Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

lördag 23 maj 2009

Evangelisation 22 Maj

Det var en bra evangelisationskväll, skönt att vara igång efter att inte ha varit ute på några veckor.

En man som var hög eller påverkad av något tog emot ett traktat och undrade om jag var med i Metall-kyrkan (sic). Jag råkade ha på mig en gammal hårdrocks T-shirt som jag fortfarande finner är OK att använda. Jag har några andra med tveksamma motiv som jag tror jag antingen ska slänga eller skrapa bort trycket på. Detta är Den Helige Andes verk av helgelse och inte att jag är duktig.
Det gick inte att prata med honom i hans tillstånd, jag frågade honom men han bara log och tog mig i hand några gånger. Sedan sa han att han fått en Metall-Bibel (sic). Jag frågade om han läst den, men han hade inte vågat öppna den för den var så fin. Han lade traktatet som han fått av mig i fickan och gick så småningom. Jag har också några såna biblar, Metalbibeln och Street Bible. Jag vet inte om de är så bra, inte så tydligt evangelium utan mest "jag knarkade men blev botad från beroendet..." inte "jag var en syndare och blev räddad från Guds vrede..." Men bättre än inget. "Metalkyrkor" vet jag inte heller är så bra. Jag hade nog varit med i sånt om jag var som förr. Jag tyckte man skulle vara "tuff" eller "cool" på alla möjliga sätt, till och med genom att kompromissa eller rent av synda, för att dra folk till Jesus, att de på nåt sätt skulle tycka det var coolt att vara kristen och sedan skulle de bli frälsta. Det var väldigt naivt...

Sen talade jag med en äldre dam som var med i en pingstkyrka men brukade gå till svenska kyrkan på meditation. Hon rekommenderade att jag skulle gå med i Taizé, eller vad man gör med dem. Vilket jag trodde var ekumeniskt inte bara med kristna samfund utan också andra religioner! Men det sa hon att det inte var. Men Jesus har likväl sagt till oss att sprida evangelium, vilket jag var ute för den kvällen, inte stänga in oss i kloster och kyrkor och "meditera", vilket hon tyckte att jag borde göra.

Slutligen fick jag ett mycket bra samtal med en man, som verkligen visar evangeliets kraft.
Han verkade ha haft en svår bakgrund. Var öppen för religion men såg sig som fritänkare. Hade ingen uppväxt som var särskilt präglad av någon religion.
Jag började som vanligt att anknyta till mitt traktat och fråga honom vad han tror händer när man dör. "Jag förlorar väl mina 25 gram eller vad det är"
"Var tror du att de 25 grammen åker någonstans när man dör då?"
Han hoppades det var till ett bättre ställe.
"Inte till en domstol?" som Bibeln säger.
"Nja, jag tror att vi får igen vad vi förtjänar i detta livet." (som karma ungefär)
"Men Hitler då? Fick han vad han förtjänade i detta livet, eller tror du inte att det finns en Gud som är rättvis och straffar alla och skipar rättvisa i slutändan?"
Samtalet gick fram och tillbaka. Så jag beslutade mig för att fråga om han skulle se sig som en god människa.
"Jag vet inte."
"Jag kan ställa några frågor till dig, göra godhetstestet!" Det tyckte han lät spännande.
"Hur många gånger har du ljugit?" frågade jag
"Tjaaa... ... .... ................ 100 000!"
"Vad kallar man en som ljuger?" Han protesterade. Det gick fram och tillbaka, var svårt att hålla spåret i de övriga frågorna också. Kom till frågan om hädelse.
"Att missbruka Guds namn är väldigt allvarligt. Vi tar Gud som skapat oss, gett oss liv, glädje och allt gott i livet och vi använder Hans namn som svordom."
Här kom en rad invändningar. Trodde jag inte på evolutionen? Och hur var det med ap-människan som hittats i veckan? (Jag visste det, se min kommentar efter inlägget om den felande länken) Som tur är var jag beredd och kunde svara på detta. Men jag var inte ensam, jag fick hjälp av Jakob som är han som håller i evangelisationen, som stod bredvid och svarade när jag inte riktigt visste vad jag skulle säga.
Och vadå, Gud, skapat oss och ger oss det goda i livet? Varför finns så mycket ondska i världen? "VARFÖR INGRIPER INTE GUD MOT ONDSKA I VÄRLDEN!!?" ropade han argt. Som tur är hade jag berättat om Lagen för honom. Diskussionen gick lite fram och tillbaka, men jag kunde svara ungefär såhär:
"Det är så att det är vårt problem om Gud skulle ingripa direkt. Vi har ju brutit Guds Lag, det är vi som är de onda. Om Gud skulle ingripa mot oss direkt, tänk om han ingrep mot dig när du ljög och stal, eller mot mig! Det skulle betyda att vi vore i helvetet redan nu. Det är där vi förtjänar att vara. Och helvetet är mycket värre än allt som nånsin kan drabba oss här. Gud låter oss ändå leva, trots att vi redan förtjänar att vara i helvetet. Han älskar oss och vill inte att vi ska komma dit, utan ger oss tid att bli räddade. Gud sände sin Son, född av jungfru, han levde ett perfekt syndfritt liv, bröt aldrig mot Guds Lag, sedan blev han korsfäst och tog vårt straff på sig och dog och återuppstod efter tre dagar. Han har besegrat döden. Och det som hände var att vi bröt Guds Lag, men Jesus betalade vår böter, så Gud kan lagligen frikänna oss. Så Gud låter oss alltså fortfarande leva, för att vi ska kunna omvända oss, ångra våra synder och bli räddade."
När han förstod detta sa han "OK, ni är mycket mer bildade än jag och kan förstås diskutera mycket bättre..."
"Men vi är inte här för diskussion egentligen," svarade jag. "Så som vi tror, så är folk här på väg att dö i sina synder och hamna i helvetet. Vi är inte ute efter att vinna diskussioner eller banka i folk vår tro. Vi är här av kärlek. Jesus har sagt vi ska sprida budskapet att räddning finns, så vi är här för Gud och jag vill att folk inte ska komma till helvetet, utan bli räddade. Gud älskar dig. Jag älskar dig. Vi vill att du ska bli räddad."
Här förändrades mannen från ganska arg och motig, han blev berörd. Det tårades nästan i ögonen på honom. Inget av vad jag sa av egen kraft, utan Evangeliets kraft. Han förstod Guds kärlek till honom i Evangeliet. Sådana stunder gör all möda värd. Jakob erbjöd honom en Gideonitbibel som han tog emot med stor glädje och tacksamhet. Vi tog varann i hand. Han hette Pablo, om jag inte minns fel, är dålig på namn och jag var själv väldigt paff av den kraft som Gud har. Jag vet inte vad som hände egentligen, ingen aning. Gud vet. Gud välsigne honom! Be för honom!

4 kommentarer:

 1. Hej broder!

  Taizé. Kommuniteten ser väldig kul och väldig andlig ut men definitiv en annan humanistic-powerless-Jesusless-gospel som i frids och kärleken namn lovar mycket och låter fint men leder tills döden.

  De har ingen "vår tro" sida men det tar inte lång tid tills man förstår vad detta handlar om.

  Här är en liten smak på brev till dem som vill följa Kristus,

  "Ingen vill förirra sig i drömmar om ett idealiserat liv. Vi behöver acceptera oss sådana som vi är och acceptera också det som vi inte är."

  "Gud kallar dig till frihet. Han gör dig inte till en passiv människa. Genom sin heliga Ande bor Gud i dig, men han tar inte din plats. Tvärtom, Gud väcker oanad energi till liv i dig."-

  Sound like another gospel to me!

  SvaraRadera
 2. Tack, Alex!

  Man kan ofta SE om något inte är andligt på ett enkelt sätt. Det SER andligt ut. De har ett sken av gudsfruktan men förnekar dess kraft. Håll dig borta från dem! (2 Tim 3:5)

  Jag vill förirra mig i drömmar om ett syndfritt liv, underkastat Guds vilja. Acceptera mig inte som jag är: penningkär, skrytsam, stolt, hånfull, olydig mot mina föräldrar, otacksam, gudlös, kärlekslös, oförsonlig, skvalleraktig, obehärskad, rå, fientlig mot det goda, falsk, egensinnig och högmodig, älskar njutning i stället för Gud. Jag vill ha frihet från denna syndens slaveri! Jag vill att Gud ska ta min plats. I mig själv finns bara ondska, tarvlighet och smuts. Sparka ut den gamla onde Daniel! Låt mig bli en marionettdocka under Guds händer. Töm mig på min syndiga och o(a)n(a)da "energi" och fyll mig med Den Helige Andes kraft! I Jesu namn amen.

  De har ett sken av gudsfruktan men förnekar dess kraft. Håll dig borta från dem!

  SvaraRadera
 3. Daniel:

  Jag vill bara säga att jag blir så uppbyggd av att läsa din blogg!
  Har börjat evangelisera igen efter två års uppehåll, och är verkligen "ring rostig"- och din blogg har varit till stor hjälp...Men behöver verkligen mer av Andens kraft!

  Tack för att du delade med dig!

  Föresten, blir du medlem av Reformata?

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att höra, Michael. Äran tillhör Gud! :)

  Reformata, vet inte, jag har inte hört något från det. Får väl se..

  SvaraRadera