Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

fredag 20 maj 2011

666-fixering

Imorgon är det Domedagen, som många säkert redan vet. Det är en man vid namn Harold Camping som har en domedagssekt, kallar sig kristna, men predikar egentligen inte Evangeliet om frälsning av nåd genom tro på Kristus, utan han menar att det är bara de som tror att det är domedagen imorgon som blir frälsta. Vad jag sett så förvränger han Bibeln väldigt mycket för att komma fram till det han vill och så har han även förutspått domedagen tidigare men misslyckats. Vilket han alltså kommer att göra igen då han, som sagt, förvrängt Bibeln. [uppdatering: tiden har nu gått förbi och inget hände. Se RaptureFail-kartan där man kunnat bevaka allt i realtid.] Fast sedan kan ju Jesus komma tillbaka ändå för vi ska förvänta Honom varje dag och alltid vaka och vara redo. Mycket har skrivits om detta med Harold Camping i veckan fast inte här. Det jag tyckte var bäst, mest minnesvärt, och kan hänvisa till om det är det här av apologeten Dr James White. Han visar på de ödesdigra följder det kommer att bli för alla dessa "campingiter", efter vad de gjort inför denna dag, och då det inte kommer hända något.

Men så är det också mitt 666:e blogginlägg så det vill jag "fira" på något sätt. Allt detta relaterat till ändens tid, eskatologiska frågor alltså. Många har haft väldigt livlig fantasi i sin förståelse av t ex Uppenbarelseboken, många inte alls (läser bokstavligt som jag när jag var 12 år.) Och inte minst har siffran 666 (i Upp 13:18) lett till många olika slutsatser. Det står ju så spännande:

Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex.

I en bok jag har, Uppenbarelseboken och vår framtid, medger författaren, Erik Bernspång, att man alltid har försökt få numret att stämma in på olika saker, särskilt personliga motståndare, och ofta felaktiga. Sedan lägger han fram lite som han verkar tycka är mer troliga idéer (OBS: boken är från 80-talet och jag har ingen aning om alla uppgifter stämmer eller ej):
 • Kejsar Nero, vars våldsgärningar är helt otroliga. Skriver man kejsar Nero, Neron Caesar på hebreiska, och räknar ihop bokstävernas talvärden, får man fram talet 666.
 • Nimrod som byggde Babel (1 Mos 10:9-10) och Nebukadnessar, den mäktigaste och grymmaste kungen där har namn med "klar anknytning till 666". Nebukadnessars staty i Dan 3:1 var 60 alnar hög och 6 alnar bred och påminner om den i Upp 13:14-15.
 • Påven. Bernhard av Clairvaux och reformatorerna hade denna uppfattning. En av de titlar påven har är Guds Sons ställföreträdare, och skriver man detta på latin och tar de bokstäver som också är romerska siffror: V+I+C+I+V+I+L+I+D+I=5+1+100+1+5+1+50+1+500=666 voilà!
 • Plussar man ihop alla romerska siffror förutom M som inte fanns på den tiden: I+V+X+L+C+D=1+5+10+50+100+500=666!
 • Världsbanken som ska skaffa fram en ny världsvaluta har som kod 666.
 • Många andra banker har börjat använda koden 666.
 • Många kontokort, köpkort och kreditkort är kodade med 666.
 • På skjortor från Kina står det 666 i kragen.
 • På skor från Italien finns i en cirkel ett lamm och talet 666.
 • Amerikanska tanks från Chrysler har 666 på sidorna.
 • Alla arabiska taxibilar i Jerusalem har 666 på sina nummerplåtar.
 • Vid människans första besök på månen, ett stort steg för mänskligheten, förekom det mycket 6:or. Namnet Apollo har 6 bokstäver, det sändes 6 TV-överföringar från rymden, månfärden varade i 6 dygn och rymdfarkosten var indelad i 6 sektioner...
Det får räcka. Kom ihåg att boken är från 80-talet och uppgifterna vet jag inte om de stämmer. Jag vill bara säga att det känns som väldigt mycket fantasi inblandat här. De första punkterna kan vara tänkvärda men sedan verkar det spåra ur och blir väldigt långsökt. Man blir 666-fixerad. Saken är den att man kan hitta siffran 6 överallt eftersom det är en siffra av 10 (0 inräknad). Även talet 666 är ett av många tresiffriga tal. Det kan alltså dyka upp lite varstans utan att det har något med Satan & C:O att göra. Jag har faktiskt en mapp i datorn sedan länge där jag samlat saker som har 666 på/i sig. Så det är inte så svårt. Att detta är det 666:e inlägget på bloggen är ju bara därför att man räknar från 1 och har uppnått det antalet blogginlägg just nu. Men speciellt om man ska hitta enstaka 6:or så kan det tyckas många men det kan ju finnas många andra siffror med också som man inte nämner. Som t ex att astronauterna hade 2 par skor och 8 extra kalsonger. Och som författaren själv medger kan man få allt möjligt till 666. Säkert mitt namn också (Daniel har 6 bokstäver så det är ju en början...) Och ditt. Här är dock två andra som jag lutat åt senaste åren:
 • 666 är en människas tal, som det också står. Talet 6 står för människa, ofullkomlighetens tal, jämfört med Guds tal, fullkomlighetens tal som är 7. 666 måste vara väldigt mänskligt alltså, då man gärna upprepar för att lägga tyngdpunkt vid något i hebreiskan. Sedan står att detta är något man ska ha i handen eller i pannan - och detta verkar ju knyta an till vad Gud säger att man ska göra med Hans Lag i 5 Mos 6:5-8 (detta har man tagit bokstavligt i ortodox judendom och binder bokstavligen små lådor med något som ska representera Torah, på huvudet och runt armen.) Det står alltså för att i tanke (panna/huvud) och handling (hand) vara underkastad Gud och Hans Lag. Men den här snubben, Antikrist, vill alltså inte det, han är laglöshetens människa (2 Tess 2:3) och vill inte att man i tanke och handling ska vara underkastad Gud, dvs kristen. Alla måste i tanke och handling vara laglösa, dvs icke-kristna. Så det här har alltså något att göra med att man inte får vara kristen - längre än så vet jag inte om man kan gå med det sen, i att identifiera en verklig person som förföljer kristna, eller om det inte handlar om vad som pågått just nu och sedan urkyrkans tid med förföljelse av kristna i världen.
 • I hebreiskan används bokstaven wav ו som siffran 6. Så 666 blir alltså www så det kan ha att göra med internethandel, att köpa och sälja på nätet. Då är det kört för oss alla för vi har väl alla köpt en kristen bok via nätet! ;)
För drygt en månad sedan såg jag sedan på en undervisning om Uppenbarelseboken som jag tyckte var väldigt vettig egentligen. Den heter The Beast of Revelation Identified. Jag kände först igen Eric Holmberg i videon, som presenterar i början. Han är ju med i många klipp som jag redan lagt upp här på bloggen (senast igår) och brukar vara väldigt bra. Han som undervisar är inne på den första punkten som räknas upp ovan, att detta handlar om Kejsar Nero. Själv är jag inte helt övertygad om den saken, på det sättet att försöka få ihop namn till siffror, men visst kan det vara så. Men ändå alltså i övrigt en av de mest vettiga förklaringarna av Uppenbarelseboken som jag tagit del av. Det är så många olika som flyter runt där ute och detta är den sundaste och "bibliskaste" på länge. Så jag lutar kraftigt åt det hållet just nu men vill inte ta ställning, är inte helt övertygad än, får ta och se på det igen kanske och ta del av mer material. Genom denna länk kommer man till en spellista på Youtube där alla videoklipp från filmen spelas upp.

Sedan kan jag också rekommendera detta studie om vedermödan i Matteus 24. Tyvärr är det ju även en hel del förvirring och missuppfattningar kring den texten med. Men studiet här visar solklart på vad texten handlar om!