Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 10 maj 2011

Varm fiktion

Det var tydligen ett chockerande avslöjande som har gjorts här så jag fick ta och se detta reportage där Kalla fakta granskar inställningen till homosexuella hos Frälsningsarmén.

Kalla%20fakta%20del%205

 • Har inte det redan gjorts såna här reportage tidigare? Hur många gånger ska det vara en chockerande nyhet att kristna ser homosexualitet som en synd? Tron har existerat i millennia. Och många andra religioner delar den åsikten.
 • Inte bara är det ett vinklat reportage, det är inte förvånande, men också väldigt irrationella tankegångar och slutledningar förekommer i reportaget. Väldigt jobbigt att genomlida oavsett om man håller med eller ej... >_<
 • De gjorde ett ganska stort misstag i att visa hela texter som de tog citat ur. Man såg hur lösryckt från sammanhanget det var om man läste mer än vad de markerade.
 • Jag håller med Lars Gårdfeldt att det är inkonsekvent att samtidigt ha kvinnliga ledare/lärare. (Se t ex här om detta ämne)
 • Vad har de i Malawi som säger att homosexuella är mindre värda än höns med saken att göra? De var inte ens med i samma samfund och i ett avlägset och troligen för många okänt land.
 • Tyvärr svarar "kommendören" undvikande på frågorna i slutet och gör bara saken värre. Tyckte en del av vad man från Frälsningsarmén sa i reportaget var besynnerligt men man kan inte säga så mycket om det eftersom de vinklat och klippt en del. Men jag antar att intervjun av kommendören i slutet var i direktsändning eller oklippt när det sändes. Det enda de kunnat göra skulle vara att lägga in en "tillfälligt avbrott"-ruta, men det hade nog de flesta genomskådat. I en sån här situation är ett ypperligt tillfälle att predika Lagen och i kärlek varna om domen över de som begår homosexualitet, men inte bara utpeka/"diskriminera" dem, utan även de som någon gång ljugit, stulit, missbrukat Guds namn, begått heterosexualitet utanför äktenskapet, "monosexualitet," sexuella fantasier, våld, mord, hat (som Gud ser som mord); och annat som Bibelns "syndakataloger" räknar upp så att folket hemma i soffan kan få se att även de själva skulle stå som skyldiga inför Guds domstol. Sedan berätta Evangeliet om Jesus som visade Sin kärlek, genom att ta Guds vrede i syndares ställe på korset, dog, och återuppstod och erbjuder syndernas förlåtelse till alla som ångrar sina synder och vänder om i full förtröstan till Honom.

SvD, Dagen.

6 kommentarer:

 1. Så du tycker inte att FA ska ha kvinnlig soldater/ledare?

  SvaraRadera
 2. Enligt Bibeln får inte kvinnor vara ledare/lärare över män i församlingen. Soldater existerar inte i Bibeln men har de en funktion där de hamnar som ledare/lärare över män i församlingen så. Se Danvers Statement länkat i inlägget.

  SvaraRadera
 3. Jo jag känner till Danvers statement.
  Blev bara förvånad över att du tänkte så.
  Det är ju ganska ovanligt bland Sveriges kristna.
  Mest gamla ärkelutheraner som har den hållningen.
  Själv gillar jag att William Booth tillät kvinnor att bli ledare.
  Det var ju en kvinna som kom till Sverige och startade upp Frälsningsarmen i Sverige och genom det har tusentals människor blivit frälsta.
  Du som gillar klassiska lag och evangeliumförkunnelse borde läsa om Frälsningsarmens arbete på 1800-talet och deras Open-air preaching.
  Det är fantastisk. Rekommenderar bboken Blod & Eld.

  SvaraRadera
 4. Det har varit vissa problem med Blogger sista dygnet och min kommentar har försvunnit.

  Jag tror alltså på Bibeln som säger detta om huruvida kvinnor får tjäna som ledare/lärare. Så det är irrelevant hur många (argumentum ad populum) eller vilken sorts människor (argumentum ad hominem) som "tänker" likadant.

  Tack för boktipset. Jag uppskattar frälsningsarméns verksamhet annars särskilt då de kört med soppa, tvål OCH FRÄLSNING.

  SvaraRadera
 5. Ja men det är väl ingen självklarhet att man tror på Bibeln och kommer till slutsatsen att kvinnor kan vara ledare.
  Jag förstår att du inte har läst teologi men du måste väl ändå ha kunskap om att man kan älska bibeln lika mycket men ändå komma till olika slutsatser?
  I t ex hur man ser på dopfrågan, nattvardsfrågan, ämbetsfrågan etc.
  Du är reformert i många frågor. Håller du med Calvin om hans dopsyn?
  Att vi ska döpa barn?
  Ja, du förstår poängen. Man kan älska bibeln och tro på bibeln och läsa som det står men komma fram till olika saker.

  Anser du att kvinnan måste ha något att täcka över huvudet med?
  Om inte, why not?

  SvaraRadera
 6. Givetvis kan man komma fram till olika saker i diverse frågor. Det är fortfarande irrelevant för diskussionen (ignoratio elenchi/red herring). Påstår man att man älskar Bibeln så får man ju argumentera utifrån Bibeln. Argumenten du/anonym framfört i denna fråga är inte bibliska utan bygger alltså på logiska felslut.

  Sätter härmed punkt för diskussionen i kvinnligt ledarskap, det är off-topic, inte huvudfrågan för detta blogginlägg.

  SvaraRadera