Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

fredag 14 augusti 2009

Kort om mormon vs Bibeln

Enligt en fd mormon tål Bibeln granskning men inte Mormons Bok. (Här var också en intressant artikel om mormonerna.) Jag har själv inte läst Mormons bok men det skulle vara kul. Nedan är en video om mormonernas minder populära läror:Magnus Ifver, fd-mormonen säger bl a: Mormons bok har ändrats över 3000 gånger och den första synen som grundaren Joseph Smith fick har skrivits om sex gånger.

För ett år sedan bestämde han sig för att göra något som kyrkans ledning bestämt avrådde i från, säger han, nämligen att ta del av kritik mot mormonerna och Mormons bok.
-Men jag läste det ändå och tänkte att eftersom vi inte hade något att dölja så skulle det inte finnas någon anledning till oro. Tvärtom, jag tänkte att om jag kunde avslöja kritikernas fel så skulle det stärka min tro

Det påminner ungefär om vad jag gjorde, fast med Bibeln. Jag stötte på många många ateister (likt denna) och kritiska webbsidor om Bibeln (exempelvis: Evilbible och Skepticsannotatedbible)

Jag tog del av den värsta sidan av motståndarsidan. Det stärkte min tro, eftersom Sanningen tål prövning. Jag hade dock mycket osanning i mig, mitt tänkande och dålig teologi som jag var beredd att slänga ut, och som jag slängde ut direkt.
Jag upptäckte att människan är beredd att lura sig själv på de mest beklagliga sätt. Även sådana som kallar sig skeptiker, vänner av sanning, kunskap och textkritik.
Tektonics sammanfattar väl om Skeptics Annotated Bible (men passar in på alla): De argumenterar egentligen inte...Ingen analys av den sociala bakgrunden, litterära data, eller sammanhang. Det är enbart den "direkta reaktionen" från en arg skeptiker, och den sortens argumentation är ingen argumentation alls. (läs alltet på engelska här)

Bibeln är skriven av välkända (namnen på författarna finns ju på böckerna eller i texten), bevarad genom historien av kyrkan och i GT:s fall även synagogan, alla vilka trodde på Gud och fruktade för att ändra i Hans Ord, historierna om Jesus är daterade till bara några årtionden efter händelserna (av ögonvittnen som fortfarande var vid liv). NT är det mest pålitliga antika dokument som finns. Vidare finns noll kontradiktoriska uppgifter i Bibeln, inga felaktigheter varken om jorden och de många vetenskapliga fakta som bekräftats långt senare (fastän Bibeln inte är menad som ett vetenskapsmagasin)
De övernaturliga händelserna är inte svårt för en tänkande människa att tro på, i vår tid när speltillverkare kan göra egna världar är det inte svårt att tänka sig att en Allsmäktig Gud kan skapa världen och göra vad Han vill i den. Det faktum att allt hände i ett illitterat ökenlandskap hos obildade människor lägger bara ännu mer till att Bibeln måste vara gudomligt inspirerad.
Bibeln tål granskning, det märks även av de abrahamitiska religionernas kärlek till tänkandet.

Att påstå att Bibeln inte tål granskning är en lögn. Bara via förnuftshämmande tro kan man förneka Bibelns innehåll och det är inte ett kriterium för kunskap eller objektiv sanning.

22 kommentarer:

 1. Ja, mormonerna är ganska skumma... det där att de har ganska kontroversiella idéer om den svarta rasen visste jag redan, likaså att de menar att Jesus predikade i USA efter sin uppståndelse. Men att Herren är en av miljoner gudar som Han inte en är främst av, att djävulen skulle vara Guds son, att vi ska stå framför Gud, Jesus och Smith vid den yttersta domen... det är ju för vrickat för att predikas.

  SvaraRadera
 2. Missa inte vad som sägs i slutet av videon: Joseph Smith dog som martyr, utgjöt sitt blod för oss, så att vi får bli gudar!

  SvaraRadera
 3. Både Mormons bok och vad troende mormoner tror på finns publicerat i länkarna nedan för den som vill bilda sig en egen uppfattning:

  Vad troende mormoner tror på:
  www.mormon.org

  En kul och gripande Youtube-sida om vad mormonerna lär ut:
  http://www.youtube.com/mormonmessages

  Mormonerna om Jesus Kristus:
  http://jesuschrist.lds.org/SonOfGod/eng/?cid=wpats1

  Mormons bok, ännu ett Jesu Kristi testamente (med avancerade sökfunktioner):
  http://scriptures.lds.org/sv/bm/contents

  Lycka till med studierna...

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket, Anonym! :)
  Är du bättre insatt, du kanske är mormon själv? Vad tyckte du, stämde det som var i videon?

  Gud välsigne dig

  SvaraRadera
 5. Jag är medlem i Jesu Kristi kyrka och jag tror på Gud och att både Bibeln och Mormons bok vittar om Kristus, världens liv och ljus.

  Nej, videon stämmer inte. Den för fram både fiktiva och personliga åsikter i ett sagolikt sammanhang. Jag tänkte att siterna jag länkade ovan kan ge en verklighetstrogen bild, baserad på äkta källmaterial och vittnesbörd från troende. Bibeln gissar jag att du läser redan och Mormons bok kan du läsa ovan. De andra siterna ger ett sammanhang om vad tron betyder i vanliga människors liv.

  Jag berättar gärna mer. Har du kollat in siterna? Vad tyckte du om dem?

  SvaraRadera
 6. Tack för ditt erbjudande, Anonym :)

  Eftersom du säger att du gärna berättar mer så skulle jag önska att du utvecklar vad det var som inte stämde i filmen? Vågar du påstå att inget stämde alls? :)

  Jag planerar att så småningom, i mån av tid, ha läst och satt mig in i fiendereligionernas skrifter inklusive mormons bok. Det är bra att veta vad den onde lögnernas fader Satan har lurat i er mina älskade medmänniskor så att Sanningen kan läggas fram i desto tydligare kontrast när jag är lydig Herren.

  Må den Ende Sanne Guden som uppenbarat sig själv, sitt Ord och sin vilja ingen annan stans än i Bibelns 66 kanoniska böcker välsigna, bevara, låta sitt ansikte lysa och vara nådig mot dig och ge dig omvändelse.

  SvaraRadera
 7. Det står dock inget om mormonism i Mormons bok. Det står i deras andra skrifter. Beware...they know how to trick people.

  SvaraRadera
 8. Tack, Magnus! Jag har anat detta :)

  SvaraRadera
 9. Jag vill förklara med hjälp av denna berättelse. Här kommer den:

  En man ville veta vad aposteln Paulus egentligen menade om sitt tal om mannen från Nasaret. Mannens vänner trodde inte på Paulus och ville hängivet få honom att misströsta i sitt sökande. Mannen hade dock en uppriktig önskan att förstå. Han lyssnade därför inte på sina vänner, utan skaffade Paulus skrifter och studerar dem noga. Orden han läste tände ett ljus och ett hopp inom honom, kan det vara så att Paulus verkligen kände mästaren och att hans ord hjälper också mig att vara honom nära? Så för att lära känna denna mästare, tog han ordet in i sitt liv och ljuset växte.

  Kyrkan lära grundas på tron på Jesus Kristus. Att han skapade denna värld och upprätthåller våra liv. Genom tro och omvändelse kan vi komma honom nära i våra liv och låta honom förändra det alltjämt genom hela livet.

  Ingen får mig att känna mer frid än mannen från Nasaret. Han mättar min själ.

  SvaraRadera
 10. Anonym, vad var det du ville förklara?

  SvaraRadera
 11. Att Gud och hans ord är oändligt och att det inte har upphört. Det finns både dåtida ögonvittnen som lyssnat till och levde samtida med Jesus och nutida ögonvittnen som också de har hört och känner honom och skriver ned hans ord.

  Gud och hans ord är oänligt. Tror du på detta?

  SvaraRadera
 12. Vilket inte innebär allt det du bakade in i begreppet.

  Universums Ende Sanne Skapare och Gud har uppenbarat Sitt Eviga Ord genom profeterna och apostlarna. Dessas Skrifter, Bibelns 66 kanoniska böcker, allena (endast och inget annat) är tillräckliga för att gudsmänniskan skall bli FULLT färdig, väl rustad för VARJE god gärning. (2 Tim 3:16-17)
  Det finns inga nutida ögonvittnen som hört och känner Gud på samma sätt som profeterna och apostlarna gjorde, så att de skulle kunna skriva förmedla nya uppenbarelser och rättesnören. Det finns inget behov för det och de får verkligen inte säga emot det redan uppenbarade Ordet, såsom i detta sammanhang mormonismen gör. (Gal 1:8)

  SvaraRadera
 13. Jag tror på Bibeln att den innehåller fullheten av Jesu Kristus evangelium som visar människan hela vägen och till fullo rustar honom/henne att möta Gud.

  Jag läser med vördnad Bibelns Gamla Testamente och jag känner att det behåller sitt fulla värde för gudsmänniskan när jag fortsätter läsa Bibelns Nya Testamente. Gamla testamentet är gammalt och nya testamentet är nytt. Hur kan då Guds vara både nytt eller gammalt och samtidigt oändligt och obegränsat av tid och rum? Hur kan människor som är ändliga möta Gud som är oändlig? Hur kan en ändlig människa ha samvaro med Gud som saknar början och slut, vars känslor, tankar och ord uppfyller och upprätthåller universums oändlighet och vars ord är högre än människors ord?

  Guds ord kommer förvisso i ett för ändliga människor begripligt format i den mening att Gud talar till människan efter hans/hennes ändliga förmåga, så att han/hon helt och hållet kan förstå ordet och känna Kristus. Jag tror därför Gud uppenbarat sin Son i många, många tidsändliga vittnesbörd. Jag tror att Gud fortfarande uppenbarar sitt ord för alla som tar emot det. Människor är föränderliga och förstår därför dess värre allt mindre av det som sades förr i tiden, varmed behovet av ytterligare vittnesbörd är lika stort som människans förstånd ändrar sig.

  Eftersom vårt förstånd är så föränderligt och begränsat för Gud sitt obegränsade ord hela vägen fram till vårt enkla medvetande och vädjar till oss med hela sin Faderliga kärlek att vi släpper in och tar emot hans älskade Son hela vägen in i våra liv. När vi helhjärtat öppnar när frälsaren kommer, kan han sedan påbörja vår mäktiga och stora förändring och låta den börja slå rot och växa till ett evigt liv. Och bli ett underbart träd med frukt som är godare än all annan frukt.

  Jag tror att Gud ger/uppenbarar sin älskade Son till alla människor som uppriktigt tar emot och att han når oss hela vägen oavsett handikapp eller begränsningar.

  Tror du att Gud uppenbarar sin son för människan?

  SvaraRadera
 14. Daniel, Ok jag skall förtydliga min fråga. Du skrev "Det finns inga nutida ögonvittnen som hört och känner Gud på samma sätt som profeterna och apostlarna gjorde".

  Hur menar du att Gud uppenbarar sin son för människan idag mer än 2000 år efter apostlarna och profeterna i bibeln upplevde det de gjorde?

  SvaraRadera
 15. Vi som är sanna pånyttfödda kristna (dvs inte mormoner, JV, muslimer etc) känner Gud genom den Helige Ande och hör genom Hans Ord Bibeln och Andens vittnesbörd. Aldrig på samma sätt som profeterna och apostlarna gjorde - och om du fortsatte läsa meningen: så att de skulle kunna skriva och förmedla nya uppenbarelser och rättesnören.

  Dessa begrepp finns säkert, som många andra begrepp från sann kristen tro, i mormonismen, men har då som vanligt helt andra betydelser! Omvänd dig från villoläran till Sanningen! Gud välsigne dig.

  SvaraRadera
 16. Jag märker att du känner starkt för sanningen. Om jag missförstår dig på grund av språkförbistring får jag försöka komma till rätta med det. Jag förklarar gärna vad jag menar med begreppen om du märker att vi inte pratar samma språk.

  Jag tror att ett vittnesbörd genom Helig Ande ofta är samma sätt som apostlarna och profeterna erhöll sina vittnesbörd. När Jesus lämnade apostlarna sände han ju hjälparen för att påminna oss om ALLT han lärt. Det är rätt häftigt att tänkar på att den Helige Anden undervisar allt Kristus lärt (se Joh 14:22-27). Det var alltså inga nya rättesnören, utan endast en påminnelse om allt Kristus lärde dem. En uppenbarelse av Sonen genom Helig Ande är alltså inget nytt evangelium, utan samma som om Kristus själv undervisade det. Jag tror vittnesbörd om Kristus från profeterna och apostlarna i alla tider är just detta, en momentan påminnelse om det Kristus eviga lära, som inte har ett slut eller en början.

  Jag känner i mitt liv att då jag stannar kvar vid Kristus exempel finns den Helige Anden där och fortsätter ge mig förnyad styrka och vägledning. Men så fort jag släpper taget om Kristus, försvinner Andens fridfulla tröst.

  Känner du också så?

  SvaraRadera
 17. Bäste Anonym,
  innan detta samtal fortsätter får jag fråga om du är samme anonym som skrivit här hela tiden? Är inte så säkert att veta och jag vill inte förutsätta något. Använd gärna ett alias! :)
  Tack på förhand.

  SvaraRadera
 18. :) Väldigt lönlöst att försöka övertala kunnigt troende kristna om mormonism. Det hela kan bara sluta på två sätt: Anonym blir irriterad och slutar diskutera. Eller att anonym kommer inse att mormonism helt omöjligtvis är sann.

  SvaraRadera
 19. Jag tänkte på det härom dagen att det kan uppstå ett tomrum att läsa texter utan ett alias. Det är endast jag som skrivit de anonyma inläggen ovan. Jag tänkte jag kan kalla mig för Kenneth.

  Jag njuter av 1 Kor 13 du flikat in här intill. Tänk att all kunskap och allt annat timligt, till och med änglars språk, skall förgås och att endast den rena kärleken som Kristus ger oss i våra hjärtan skall bestå där för att aldrig någonsin upphöra, liksom tron och hoppet.

  Kristus vill ju inget annat än att fylla var och en av våra liv med sin rena kärlek som är obeskrivbar eftersom den inte är timlig. När kärleken är där och orsakar en mäktig förändring i våra liv. Då dör det timliga inom oss bort och vi föds på nytt till ett evigt liv i Kristus.

  Jag gråter över min timliga svaghet och oförmåga att ta emot och hålla ett fast tag om denna innerliga kärlek. Utan den är jag endast som en skrällande cymbal. Jag tynar bort i min hopplöshet inför hans oändligt innerliga omtanke.

  SvaraRadera
 20. Vad vill du säga? Mormoner har en helt annan tro på Kristus än kristna. Ni är inte accepterade som kristna över huvud taget. Har du aldrig reflekterat över det?

  SvaraRadera
 21. Kenneth, :)
  Jag ställde tidigare frågor till dig, eftersom du säger att du är samme anonym som skrivit, som jag skulle vilja att du svarade på.

  Vad vi måste noga minnas är att när du talar om Jesus, talar du om en annan Jesus än den Jesus som vi kristna tror på. Detsamma med mycket annat. Ni har samma vokabulär men omdefinierade betydelser.

  Jag vill också varna dig för att förlita dig på känslor, dvs den brinnande känslan i bröstet, som bekräftelse för mormonismens sanningsanspråk. Utan historisk, objektiv verifiering är känslor oanvändbara.

  Har mycket mer att säga, fler frågor men jag återhåller mig tillsvidare. Kanske skriver mer i ett inlägg, detta var ju bara "kort om mormon vs Bibeln"

  SvaraRadera