Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

fredag 28 augusti 2009

Mer från gatuevangelisation

Carl-Henric Jaktlund från tidningen Dagen intervjuar, rapporterar och kommenterar om gatuevangelisationen i Brunnsparken som ägde rum 25 Aug, där vi var många som ville nå en värld på väg åt Helvete att göra en u-sväng "Göteborgare" in på vägen vägen åt Himlen. Min egen upplevelse skrev jag om i förrgår, här.

Obs, det här är mina personliga åsikter utifrån Bibeln; jag representerar ingen kyrka, ingen av de andra som var ute den kvällen, men är mycket glad och tacksam till Gud att jag hittat några jag kan evangelisera tillsammans med som har samma uppfattningar, även om vi inte nödvändigtvis har exakt samma om allt, men i det som är viktigt. Jag vill bara säga att om du tycker något jag skriver här är dåligt, så låt det inte gå ut över dem.

Jacob Bock, amerikan, missionär i Spanien, på besök i Sverige, predikar det fulla och oförvanskade Evangeliet vid Brunnsparken; Jakob Ramlöw, som är ledare för gatuevangelisationen tolkar:Jacob Bock säger bl a: Predika det äkta evangeliet, ändra inte budskapet. Jag pratar alltid om evigheten, om erbjudandet från Jesus. Det går att tala om synd, fördömelse, himmel/helvete - folk lyssnar, folk är intresserade av sanningen. Men tänk på att kärleken måste vara tydlig.

Jaktlund anser dock: Mycket positivt som sagt, men en sak funderar jag över: Detta tydliga fokus på himmel/helvete - måste det vara så i gatuevangelisationen? Samtidliga tre predikningar, av tre olika personer, riktade främst in sig på just evigheten.

Tja, det är ju det som är Evangeliet och vad frälsning handlar om enligt Bibeln. Man blir räddad ifrån sina synder (Matt 1:21) vredesdomen (Rom 5:9, 1 Tess 1:10, 5:9)
Jag kan inte tjata nog om detta. :) Det viktiga är evigheten. Bibeln utlovar inget "ditt bästa liv nu" eller "liv med mål och mening" eller att "Gud har en underbar plan för ditt liv." (Tyvärr predikades även detta denna kväll.) Jesus uppmanar alla som vill bli Hans lärjungar: Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig. Den som vill bevara sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall vinna det. Ty vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men tar skada till sin själ? Eller vad kan en människa ge i utbyte mot sin själ? (Matt 16:24-26) förföljelse, prövningar och svårigheter utlovas. Vi får inte under några omständigheter ändra detta då det är obibliskt och producerar falska omvändelser som resulterar i mycket bittra avfällingar, av vilka jag träffat många. Istället för att locka med falska, obibliska löften, lägg fram hela sanningen. Jag såg att några gick ifrån när Helvetet nämndes i predikan. Det spelar ingen roll, det är Sanningen oavsett om de gillar det eller ej. Man ska vara trogen Guds Ord och vara ute efter att behaga Honom mer än människor. Är vi trogna kanske Gud ger dem sann omvändelse som vi pratar med, byggd på en sann ånger för synd, en ånger efter Guds vilja. Se hela resonemangen och biblisk undervisning i Hell's Best Kept Secret och True And False Conversion. Finns även som audio på livingwaters.com, vid högra sidan under Foundational Messages. - Jag kanske ska nämna att då jag såg en del lämna när Helvetet nämndes, såg jag att en del stod kvar och hörde allt, och såg efteråt mycket berörda ut. Som om ett ljus gick upp för dem. Även vad jag hörde av samtal några haft efteråt.

Jag delar Magnus' upplevelse som kommenterar till Jaktlunds blogg: Min erfarenhet är att det är just s. k. frälsta/kristna som har problem med talet om evigheten (och då främst i relation till helvetetsutsagorna)... Icke-troende brukar antingen tycka att predikanten(erna) är smått galna och avfärdar alltsammans som nonsen; eller så blir de berörda...Som sagt det är ofta kristna uppvuxna i familjer som har varit kristna i generationer som har flest problem med evighetsperspektivet...

Och Lars-Ivar Karlsson: Anledningen till att de kristnas antal i våra kyrkor och samfund minskar beror på att yi talar för lite om evigheten

Mer viktigt att notera: Anneli Salomao som intervjuas, är ett levande bevis på att gatuevangelisation och traktat fungerar.
- Jag mötte en kvinna på stan för fyra år sedan som gav mig ett traktat och det satta igång ett sökande efter Gud hos mig som senare ledde till att jag blev frälst. Häromåret mötte jag kvinnan som gett mig traktatet igen, jag tror det var både roligt och viktigt för henne att få se frukten av hennes insats, berättar Anneli Salomao strax innan hon själv ska vara med i sin andra gatuevangelisationssatsning i Göteborg.

2 kommentarer:

 1. Min åsikt är alltså att Jesus talade väldigt mycket om Guds rike redan nu och här också. Han talade om livet efter detta också, men väldigt mycket om nuet.
  De två perspektiven bör inte ta ut varandra utan ses som komplement och två delar av en helhet.
  /Carl-Henric Jaktlund, Dagen.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar!

  Jag förstår dig delvis;
  Även om livet i sig inte blir bättre (prövningar, förföljelser, hån, förakt osv) så har man hopp, glädje, frid och uthållighet i allt elände. Men detta är ändå, frukterna av frälsningen, de är resultatet av ett evighetsperspektiv man redan har. Faran och den sorgliga realiteten är att dessa används som lockbete för att bli frälst.

  Frid

  SvaraRadera