Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

måndag 25 oktober 2010

Bra insändare i Dagen om dagens förkunnelse m m

Hitta' en bra insändare i Dagen av Markus Holmbom: Utarmade gudstjänster utan bibelförkunnelse

Hur mycket av detta känner man inte igen?
Även hos många med en hög teoretisk bekännelse till Bibeln kan det i praktiken, i synnerhet i förkunnelsen, visa sig att Bibeln principiellt bara är en inspirationskälla bland andra. Bibeltexten används då inte sällan som en språngbräda till förkunnarens idéer snarare än en outtömlig skattkista av levande Gudsord.
Roland Hellsten citeras:
"Får behöver mat och Guds ord är vår föda. Missar vi det missar vi stabilitet och tillväxt."
Tyvärr är det ju inte så man verkar se saken alls, att det i första hand är fåren som ska ledas på bete i Guds ord av pastorerna (herdarna). Man riktar sig inte till de troende i förkunnelsen utan till de icke-troende. Man bryr sig inte om fåren, de kan svälta ihjäl. Det gäller att istället ge god mat till getter, svin och hundar, så att de vill komma och det blir tillväxt - i besöksantalen!
I en tid då sanning stått lågt i kurs har teologisk förkunnelse på många håll blivit fragmentarisk. I stället för trosinnehåll förkunnas ofta sådant som nå-ut-strategier, peptalk, betraktelser eller dylikt.
Och de hemska konsekvenserna:
I de yngre generationerna, som drabbats hårdast av denna förkunnelsetrend, är den teologiska medvetenheten ibland närmast obefintlig.
Ja, hur många av ungdomarna har egentligen fått undervisning om något så grundläggande som Evangeliet, omvändelse, pånyttfödelse? - Inte jag i den "kyrka" jag är uppvuxen i! Kan man ta för givet att många är frälsta överhuvudtaget?
Frälsning saknar till exempel innebörd om man inte talar om vad man blir räddad från och till. Försoning blir likaså betydelselös utan moralisk skuld. I synnerhet försvinner glädjen i evangeliet, det glada budskapet, om man inte talar om det allvarliga budskap som föregår det - då finns ju inget att vara glad för!
Amen.

Vad har vi idag - i främst frikyrkligheten i sverige? Sökarvänlighet, ett praktexempel på den bibelokunnighet, så långt att man går emot Bibeln, är kampanjen som nyss var i valtiderna och som jag tagit upp här: Ditt viktigaste val. Jag finner att det gått så långt att detta inte är några egentliga församlingar överhuvudtaget, och lämnade själv en sån här nyligen.

Några sanna ord av Kirk Cameron, ur detta klipp:
- Om du är pastor, får jag tala från mitt hjärta för en stund? Jag inser att teologiskt är jag inte värdig att tvätta dina strumpor. Men tänk dig detta, att jag är en sökare, en icke-kristen som sitter i din kyrka vecka efter vecka och lyssnar till dig. Kommer jag någonsin att få höra budskapet som kommer att frälsa min själ från Helvetet? Kommer du någonsin berätta sanningen tillräckligt tydligt för mig så att jag inser att min synd gjort mig till Guds fiende, att jag just nu är på vägen som leder till Fördärvet, med Guds vrede som vilar över mig, och att om jag inte omvänder mig och lägger min tro på Frälsaren, kommer jag gå under? Eller har du bestämt dig att det är bättre att bara underhålla mig? Och att jag på söndagar kan komma och få mina behov tillfredsställda, med bra musik och goda råd? Pastor, jag skulle uppskatta det, det är det största sveket mot min tillit till dig om du inte berättar sanningen för mig! Kommer jag någonsin få höra orden "omvänd dig," "överlämna dig," "vänd dig till Frälsaren," "bli född på nytt?" Om du inte talar om de sakerna för mig, hur ska jag någonsin veta om att jag ska göra det? Snälla lägg inte över ansvaret på smågruppsledarna. De får sina repliker från dig. Du leder hjorden.
Gud håller de som ska kalla sig pastorer ansvariga. Jak 3:1

3 kommentarer:

 1. Du har arbetat imponerande hårt med din sida Daniel. Skall läsa lite då och då hos dig

  mvh Marga

  SvaraRadera
 2. halleluja! jättebra skrivet! inte ska predikan komma från våra välvalda ord, utan vi ska predika ordet!!! Det är Ordet som har makt. Det är ordet som tränger igenom och skiljer själ och ande, märg och ben och som har makt att inplanterat i oss frälsa våra själar.

  SvaraRadera
 3. Ja Daniel, tänk om fler pastorer hade talat som dig. Jag upphöjer inte människor, men jag gillar och dras till sådana som står på biblisk grund och inte vänstrar med världens ande.

  SvaraRadera