Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

fredag 22 oktober 2010

Predika utan att predika?

Många menar att man ska predika Evangelium, och bara använda ord om det blir nödvändigt.

Detta är ett bekvämt sätt för dagens moderna kristna, så att de slipper prata om Jesus. Det ska bara märkas att man är kristen för att man är så snäll. Märker de inget så är det deras fel. Den här lögnen gick jag också på en gång. Ingen fattade något om Jesus. Jag menar inte att man inte ska vara snäll. Det är en kombination, att leva som man lär, ska man göra. Men man ska också "lära." Vi ska leva som kristna men vi måste också tala om Jesus. Faktum är att inte så många vet så mycket om Jesus. Och vad jag förstått var det en myt att en kyrkofader skulle ha sagt detta (Vittna men använd bara ord om det behövs alltså). Och det går emot Bibeln: Jesus skickade apostlarna att predika för hela skapelsen. Jesus själv predikade, och hela Bibeln innehåller ord. Det är bara att läsa i Bibeln om Johannes Döparen, Jesus, och apostlarna, som predikade. De ropade om Jesus, korset, återuppståndelsen, synd, domen, omvändelse och tro. De använde dessa ord. Det var inte omtyckt av många, Johannes Döparen blev halshuggen, Jesus korsfäst, de flesta apostlarna avrättades.

Därför kan jag undra över mycket. T.ex. detta i en kommentar under en artikel i Dagen, där det uttryckligen står om en föreläsning: Tomas Sjödin nämner, som vanligt, varken Jesus eller sin tro under föreläsningen. Så skriver någon ändå att han talar om Gud, Jesus, korset, syndernas förlåtelse, tron, omvändelse utan att predika.

Är detta ironi? Eller en person som lever i ett mycket otäckt dunkel av förnekelse och önsketänkande?
(Uppdatering: Det var ironi. Puh. Se kommentarer.)

Hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen predikar? (Rom 10:14) Evangeliet är inget att skämmas för, det är en Guds kraft som frälser (se Rom 1:16.) Talet om korset är en dårskap för de som går under, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft! (1 Kor 1:18) Det enda Paulus ville veta av när han först kom och evangeliserade var korset, han kom till dem svag, rädd och mycket orolig, inte med stor vältalighet eller hög visdom. Hans tal skulle inte bestå i ord som skulle övertyga genom mänsklig visdom utan genom en bevisning i ande och kraft, han ville inte att deras tro skulle bygga på människors visdom utan på Guds kraft. (se 1 Kor 2:1ff)

Tomas Sjödin mfl är människor till lags hellre än att behaga Gud (1 Tess 2:4) och är vänner med världen (se Jak 4:4). Åhörare kanske får höra ett fint tal som berör, och de blir omtyckta som förkunnare, men Ve er, när alla människor talar väl om er! På samma sätt gjorde deras fäder med de falska profeterna. (Luk 6:26) Kostnaden är att åhörarna i slutändan kommer till en sjö av eld och svavel där de får plågas utan ro eller vila vare sig dag eller natt i evigheters evighet för sina synder, och de får sannerligen INTE höra Evangeliet och bli frälsta. Gud håller dessa förkunnare ansvariga. Även oss om vi bara är tysta.

Ve mig om jag inte predikar evangelium! 1 Kor 9:16
(se även Hes 33, Apg 18:6, 20:26-27, 21; Jak 3:1).

9 kommentarer:

 1. Tomas Sjödin är fantastisk! Läs hans böcker.

  SvaraRadera
 2. Anonym,

  när människor talar väl... Jag har hört många predikningar av honom och även pratat om förkunnelse, jag är inte otacksam för det samtalet. Men, han har valt att inte predika budskapet som kommer att frälsa din själ från Helvetet. Så vitt jag kan se, hittills.

  Gud välsigne dig

  SvaraRadera
 3. Försvann min kommentar hmm?

  SvaraRadera
 4. Anonym, jag är ledsen om din kommentar försvunnit och hoppas det inte var något jättearbete. Försök gärna igen. Jag uppskattar och tillåter alla kommentarer så länge det inte är smygreklam. OK, jag tillät smygreklam här också. Men blogspot verkar tyvärr krångla med sin kommentarsfunktion så att de inte publiceras ibland. :/
  Guds välsignelse

  SvaraRadera
 5. "Så skriver någon ändå att han talar om Gud, Jesus, korset, syndernas förlåtelse, tron, omvändelse utan att predika". Jag skrev så. Det var ironi. Dagens titel att Sjödin pekar på Gud utan att predika är missledande. Sjödin håller ett allmänt mänskligt tal om kärlek, kraft och vila (vilket han duktig på). Men han pekar INTE på Gud, i detta sammanhang. Då måste man lyfta fram Ordet och tala om att Jesus dog på korset för att rädda mänskligheten från evigt helvete. En åhörare uttryckte sig: "det är det bästa jag hört". Må sa vara. Men Bibeln säger att Talet om korset är en dårskap för världen. Ve er när världen talar väl om er, säger Jesus.
  Jag håller med dig till 100 % i din reflektion här.
  Må Gud ha förbarmade över vårt land och ge oss kraft och andlig insikt att stå upp för Skriftens evanglium och avslöja de falska.
  Jagtyckertill.
  Bless

  SvaraRadera
 6. Nej inget jättearbete, men några tankar bara ;)

  SvaraRadera
 7. Anonym/Jagtyckertill

  Haha! Du fick mig. Jag drar en lättnadens suck att du faktiskt var ironisk. Det lät nämligen inte så olikt vad folk skulle kunna säga på fullt allvar. Man blir förtvivlad. Jag skulle själv skriva på Dagen men kunde inte logga in där pga mina säkerhetsinställningar.

  Frid

  SvaraRadera
 8. Om vi skall ha personer som kallar sig pastorer och förkunnare skall de predika Guds ord, vara salt och ljus - vill de hellre vara poeter kalla sig då inte kristna förkunnare - annars hjälper de bara människor att sova vidare i någon allmän tro på att en god och kärleksfull Gud som älskar världen så mycket att oavsett vem du är och vad du gör eller tror så kommer du till himlen! Även om du inte velat ha med Gud att göra under ditt jordeliv!

  SvaraRadera
 9. :)
  Det är sant. Jag blir så förtvivlad ibland att folk har så lite kännedom vad Bibeln säger, ja att folk struntar i Bibeln och bygger upp läror utifrån sina egna känslor.
  Jagtyckertill,

  bless

  SvaraRadera