Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

måndag 7 mars 2011

Avgörande faktorer i att leta ny kyrka

En av de bloggar jag följer hänvisade i sin tur till en annan blogg som jag inte läst på tidigare, men ett klockrent inlägg. 50 Deal Breakers When Looking for a Church - handlar om avgörande faktorer i om du ska börja leta ny kyrka. (I USA kan man ju lyckligtvis fortfarande hitta nya, bra, bibliska kyrkor då.)

Tar mig friheten att översätta några:
Om enda gången pastorn nämner Jesus är i bönen är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn använder 15-20 minuter av gudstjänsten för att dra fjantiga, vanvördiga, på gränsen till hädiska skämt, tala om sport och göra narr av församlingsmedlemmar är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn inte öppnar sin bibel under predikan är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn förbereder predikan genom att välja ett ämne och hittar sedan 30 lösryckta verser i 15 olika översättningar för att hålla predikan "biblisk" är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn studerar "Kyrka med mål och mening" mer än Bibeln är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn inte läser gamla böcker av folk som är döda är det dags för en ny kyrka.

Om Evangeliet behandlas som "grundkurs i kristendom" och inte är centralt i allt i församlingskroppen är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn låter mer som Sigmund Freud än Jesus Kristus är det dags för en ny kyrka.

Om korset och Jesu brutala död är något din pastor skäms för att alls nämna är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn aldrig säger ordet "synd", är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn predikar "omvändelse" utan syndaförlåtelse på grund av Kristi död och försoning för våra synder på korset, är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn säger allt du vill höra, får dig att känna dig alldeles varm inombords, aldrig utmanar dig att växa i helgelse och inget någonsin överbevisar eller är stötande, är det nog dags för en ny kyrka.

Om du är i en kyrka där Andens gåvor, helande, mirakulösa under och tecken, direkta gudsuppenbarelser, drömar och syner betonas på ett sånt sätt att de avleder uppmärksamheten från Evangeliet om Jesu Kristi återlösande verk på korset för våra synder, är det dags för en ny kyrka.

Om din pastor kompromissar Evangeliet för att passa in i kulturen är det dags för en ny kyrka.

Om korset i kyrksalen är helt undanskymd av strålkastare, pyroteknik, rökmaskiner och gitarrförstärkare, är det dags för en ny kyrka.

Om lovsångsbandet gör covers på klassiska 80-tals-hårdrockslåtar under gudstjänsten, är det dags för en ny kyrka.

Om lovsångerna bara handlar om dig så lovsjunger du inte Gud, och då är det dags för en ny kyrka.

Om kyrkan behandlar "mission" som en sidoverksamhet och inte kyrkans själva huvudsyfte, är det dags för en ny kyrka.

Om pastorn har boots, solglasögon, spikes, och presenterar sig själv varje söndagmorgon genom att hoppa med en MC genom fyrverkerier upp på scenen, är det dags för en ny kyrka.

Om pastorns DVD-samling är större än sin samling bibelstudie- och teologiböcker, är det dags för en ny kyrka.

Om du skickar detta till din pastor och han blockerar din mailadress och tar bort dig från kyrkans nyhetsbrevlista, är det dags för en ny kyrka.

Förhoppningsvis är inte alla tagna från verkliga exempel! Känner igen många på den jag var i. En del passar väl mer i USA men säkert så utvecklas det ju åt detta håll i Sverige med då det är USA man får allt ifrån. Man har ju fått mycket ifrån det redan när det gäller "sökarvänlighet" och att vara "inne" och "relevant." OSV. Finns många såna här listor som jag läst som var avgörande i hur jag skulle förhålla mig till den "församling" jag var i. Jag följde slutligen det mycket vettiga och bibliska rådet att lämna.

2 kommentarer:

 1. Det finns många församlingar som inte har allting som man önskar. Men vi är kallade att be och älska församlingen oavsett.
  Församlingen i Laodicea var död och fattig, men ändå så stod jesus utanför och bultade. Han övergav dem inte.

  Jag anser att vi är kallade att vara med i en församling.
  "Överge inte era sammankomster" skriver Hebreerbrevets författare.
  Det är ett bud som vi inte kan kasta bort.

  Det står inte i Skriften att vi har rätt att lämna församlingen, bara för att den inte uppfyller allt det som vi önskar skulle finnas.
  Om det är en heretisk församling så visst, då måste man byta.

  Men på grund av ljumhet, att man har tappar mycket både i lära och kärlek i församlingen är inget giltigt skäl att lämna.

  Istället bör man be att Gud kommer med väckelse och sund bibelförkunnelse.

  Det finns oftast någon församling där man bor som åtminstone inte är heretisk. Att isolera sig, och inte dela någon församlingsgemenskap är i min mening en allvarlig synd. Om ingen församling duger för mig, så bör jag kanske rannsaka mig själv och se om jag hamnat i lagiskhet och en dömande attityd.
  Kyrkan i Sverige är i ett fallet tillstånd, men det är inte läge att överge henne, utan vi är alltid kallade att älska församlingen och dess ledare, be och välsigna dem, det är ju Kristi kropp, den brud som Jesus älskar, och har gett sitt liv för.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Jag håller med dig helt. Jag lämnade den jag var i av många såna här anledningar men främst för att de predikade ett falskt evangelium, det är alltså "heretiskt", och därmed inte var en sann församling. De ska man alltså inte vara med i. Se blogginlägget som jag länkar till längst ned i blogginlägget ovan.

  Hade kunnat tolerera mycket av det som försiggick annars (t ex mycket som visas i listan här)... fast det är väl så så att allt detta är symptom på att man faktiskt har övergivit Evangeliet.

  Idag har jag god församlingsgemenskap.

  Kommentarsgranskningen har dröjt eftersom jag inte varit online.

  Frid

  SvaraRadera