Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 24 mars 2011

Öppet brev till Rob Bell

I tidningen Dagen kan vi läsa om en pastor i North Carolina som skrev på Facebook att han gillade Rob Bells nya bok varpå församlingen krävde hans avgång. Så rätt! Att tala väl om villoläror som pastor, är enormt ansvarslöst, då man har en stor mängd själar som Jesus köpt med Sitt eget blod, som man ska leda på de gröna betesmarkerna. Inte förleda dem på villovägar. Det är inte varje dag man kan få läsa en nyhet i Dagen som rapporterar vad som pågår i kristenheten, som man blir så glad av! Låt oss glädjas och fröjdas och tacka Gud! Jag önskar, låt oss be till Gud att fler församlingar skulle ha vett att avlägsna såna här s k pastorer!

Så har Frank Turk, på bloggen Pyromaniacs, skrivit en hel del öppna brev till diverse amerikanska profiler, som jag inte vet vilka det är, men nu har han skrivit ett öppet brev till Rob Bell som jag just läste. Bra att någon skriver till honom personligen och öppet, så att många kan ta del av det (1 Tim 5:20) och för vår uppbyggelse. Och väldigt bra skrivet, så läs det.

Och förra torsdagen modererade Dr Albert Mohler (ordförande för The Southern Baptist Theological Seminary) en paneldiskussion om Rob Bells nya bok. Tillsammans i panelen var Justin Taylor (Crossway Books och bloggare på The Gospel Coalition) Denny Burk (dekanus i Boyce College) och Russell Moore (dekanus på the School of Theology och Senior Vice President för Academic Administration.) Kan vara av intresse, själv har jag inte sett än men ska se om jag får tid.

9 kommentarer:

 1. Hej Daniel,

  hittade din blogg. Trevligt att se att du bloggar.

  Har dock väldigt svårt att se hur Rob Bell överhuvudtaget är heretiker. Han är mer kommunikatör än teolog, och ställer man honom mot väggen håller han i princip alltid med "konservativa" kollegor om det mesta (min åsikt). Se t.ex. http://www.livestream.com/lovewins

  Bell är provokatör, men han är inte nyskapande nog för att vara heretiker.

  SvaraRadera
 2. Men hur tänker du nu Daniel?
  Skämtar du med mig.
  Var är din kärlek?

  Menar du att vi ska jubla över att en pastor förlorar sitt jobb?
  Du upphör aldrig att förvåna mig.
  Vad är det som driver dig? Vad är det som har gjort att du har satt ditt teologiska system över kärlekens lag?
  Kan du inte lyfta blicken lite grann och se att den reformerta tradition som är den enda källan du hämtar all din teologi ifrån, inte är den enda traditionen?

  Att man säger att man tycker Bells bok är bra, innbär inte att man är heretiker, och därför bör man inte heller förlora sitt jobb som pastor.

  Du har inte ens läst Bells bok och du kommer aldrig att göra det. Du kommer bara läsa vad reformerta teologer tycker om den.
  Varför tänker du inte själv ibland?

  Jag tycker inte att Bell är intressant, men att kalla honom för heretiker för att han ifrågasätter att helvetet är ett evigt lidande är idiotiskt.
  Jag tycker att du är i samma situation som Bell, fast i olika diken.
  han överbetonar Guds kärlek och tonar ned Guds dom och helighet.
  Du överbetonar Guds dom och stränghet, men nedbetonar Guds kärlek.

  Ni sitter i samma båt och försöker sprida teologi utifrån bitterhet och sår, istället för att låta Jesus befria.

  SvaraRadera
 3. Hej Joel!

  Tack för att du kommenterar.

  Har själv svårt att se varför Bell provocerar på det sätt han gör och inte menar vad han säger, i så fall. Det är väl omdömeslöst och skapar förvirring.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Jag skämtar inte med dig, skrev inte detta blogginlägg till dig. Jag vet faktiskt inte ens vem du är.

  Jag är glad över detta av kärlek. Eftersom jag älskar de som Jesus köpt med Sitt dyra blod så jublar jag när s k pastorer som leder dem på villovägar avslöjas och avlägsnas. Det gäller alltså att ha kärlek till rätt personer här. Nu sa inte jag att denna pastor är heretiker, jag sa att han talar väl om en villolära - och därmed hur som helst leder hjorden på villovägar i den position han har.

  Det går aldrig att överbetona Guds dom och stränghet. Med våra mänskliga ord och termer, och vår begränsade tid, kan vi aldrig ens komma i närheten av att beskriva de eviga omfången i Guds dom, stränghet, kärlek, nåd, osv. Dessutom är det just Guds dom och stränghet det som gör Guds nåd och kärlek relevanta. Utan dessa behövs ingen Jesus som befriar alls. Och det är dessa saker som gör Guds nåd och kärlek så stora! Detta har jag läst om själv i Bibeln (t ex Rom 5:20), långt innan jag visste av några reformerta teologer. Vänligen undvik att själv skriva utifrån förutfattade meningar, om vad jag läser, och inte läser, eller läst.

  MVH

  SvaraRadera
 5. Anonym
  Jag tycker att det behövs många fler som betonar Guds helighet, vrede och dom idag. Det kanske kan vara så att endel kristna har den uppgiften? Hur mycket betonade Johannes döparen Guds kärlek? eller Amos?
  De kanske inte ska vara förkunnare, men de kan vara profeter.
  Man kan inte förstå Guds kärlek om man inte förstår att han är helig och inte behöver oss. Jag tycker att det här är det stora grundproblemet idag:
  Väldigt få verkar komma ihåg att Gud faktiskt är helig och hatar allt som inte är heligt.
  Det krävs en obeskrivligt stor kärlek för att vi ska få vara hans barn. Och den har han ändå visat oss i Kristus.

  SvaraRadera
 6. Man kan inte förkunna Guds kärlek om man först inte ser vreden och Guds hat emot syndaren.
  När man ser det blir kärleken mycket större.
  Tänk på tex John Newton som skriver en sång amazing grace som sjungs en i dag.
  Han hade sett nåden men utan lag och vrede finns heller ingen nåd.
  båda sidorna måste förkunnas.
  Hellre att man överbetonar vreden och hatet emot synden för då blir nåden och kärleken så mycket större.
  den som har fått mycket förlåtet älskar också mycket.

  SvaraRadera
 7. Ang. provokation är det viktigt att förstå dess inneboende genre. Som när Jesus berättade en liknelse, ska man inte lägga för stor vikt på en bokstavlig tolkning, utan se vart liknelsen vill föra dig som lyssnare.

  På samma sätt med Bell, han vill antagligen föra dina tankar till nya banor, snarare än att människor ska lämna "ortodox teologi".
  Det är av vikt här att betona vilka diskussioner som ägt rum inom kyrkans väggar när det gäller helvetet. Det finns många som har ställs frågor kring vissa tolkningar av helvetet.

  Personligen anser jag att helvetet såsom Jesus talar om det har blivit p.g.a. Dante och "devina comedia" som enormt har påverkat kristnas syn på helvetet.

  SvaraRadera
 8. Joel: Visst kan väl även Dante provocera?

  Fast om de "nya banorna" faktiskt leder åt ett håll - bort ifrån "ortodox teologi"? Har Bell alltså inte riktigt tänkt sig för? Eller är han fri från allt ansvar?

  Skrev lite mer om Bells nya bok, m m i ett tidigare inlägg. Där framgår vad jag finner att han undervisar och varför. Har som sagt svårt att bara se det som harmlös provokation... http://job25-masken.blogspot.com/2011/03/allvarliga-fragor-om-rob-bell.html

  SvaraRadera
 9. Ja läser nu historien om William Carey. Som var den moderna missonens fader.
  Om ni inte har läst om honom kan jag rekommendera det. det är något helt annat än dagens 5 stjännors hotell predikanter.
  Vad har detta med Rob Bell att göra?
  Jo när Carey predikade tog det flera år innan någon ens blev omvänd och döpt.
  ändå gav han inte upp trotts malaria i kroppen och han knappt kunde gå, så gick han till fots i den starka hettan från by till by. hans barn var hungriga och hans fru klagade alltid.
  Folk gick sin väg när han predikade och sade det kostar för mycket att bli en kristen.

  SvaraRadera