Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

onsdag 23 mars 2011

Vad skulle din pastor säga till påven?

Pelle Hörnmark och fem andra pingstvänner åker på gemensam resa med biskop Arborelius och Katolska kyrkan till Rom. (Dagen)

På den andra bloggen erevna för några dagar sedan lade en av mina medskribenter upp en video där pastorn John Piper svarar på vad han hade diskuterat om han fick träffa påven i 2 minuter. Det blir aktuellt att lyfta fram den videon nu igen.John Piper skulle alltså fråga påven: ”Lär du att man ska förlita sig helt på Kristi rättfärdighet tillräknad oss genom tron allena som grund för att Gud är 100% för oss, varefter nödvändig helgelse kommer? Om inte, så skulle jag säga att det är kärnan till varför romersk-katolsk teologi är villolära.”

Se gärna inlägget på erevna för mer om det, vad katolska kyrkan lär om rättfärdiggörelsen, och vad Bibeln lär och vilken skillnad det är.

Är Pingst FFS (lol)-ledarna ute efter att gå till rätta med påvens falska evangelium? Det verkar inte så. De verkar klart antyda att de bara utgår ifrån att katoliker är sant kristna bröder, som har samma ande, och är frälsta, och att man bör söka gemenskap med dem, alltså att de har ett sant evangelium. Det är ju bara en av många de saker som talar sitt tydliga språk om att dessa inom pingst idag inte vet vad Evangeliet är. De är en onådd folkgrupp, i bästa fall. Om det inte är så att de själva förtrycker eller förvränger Evangeliet.

5 kommentarer:

 1. Duger inte apostoliska och nicenska trosbekännelserna?

  SvaraRadera
 2. Hej Bengt

  Tydligen inte. Annars hade väl inte påvekyrkan behövt kasta förbannelser över de som säger att vi rättfärdiggörs genom tro allena (vill minnas att du sett inlägget på erevna och även kommenterat: http://erevna.nu/?p=3412)

  MVH

  SvaraRadera
 3. Det verkar som om det pågår två evangeliska processer samtidigt här!

  1 RKK villl inlemma de separerade bröderna i pingstkyrkan och andra församlingar utanför RKK (sk katolsk evangelisation).

  2 Sen finns evangelium om Jesus Kristus, till dem som inte känner Gud.
  Här ställer sig säkert Pingstkyrkan.

  Frågan är om Pingstkyrkan försöker evangelisera RKK, eller motsatsen?
  Det vore förstås en klart intressant ekumenisk position om PK egentligen försöker reformera RKK, och ser det som en bra tillfällle just nu när de börjar träffas!

  Kanske i en annan värld...

  Tycker du att RKK behöver hörs evangeliet, Masken?
  (Det är en seriös fråga!)

  SvaraRadera
 4. Som jag uppfattar så försöker man inte evangelisera RKK utan man ser dem som att de redan har ett sant, frälsande evangelium och vill söka gemenskap med dem.

  Men ändå intressant där faktiskt om de båda är ute efter att få in varandra i varandras samfund. Då blir det väl den stora fisken som äter upp den lilla.

  RKK behöver definitivt höra Evangeliet.

  SvaraRadera
 5. Pingst är med i Sveriges Kristna Råd (SKR) och på SKR:s hemsida står följande:

  ""I enlighet med Jesu Kristi evangelium, såsom den Heliga Skrift vittnar, och såsom det uttrycks i den niceno-konstantinopolitanska trosbekännelsen (381), tror vi på den treenige Guden: Fadern, Sonen och den heliga Anden. Eftersom vi med detta credo bekänner ´en enda, helig, katolsk och apostolisk kyrka´ är det vår oeftergivliga ekumeniska uppgift att låta denna enhet, som alltid är Guds gåva, bli synlig."

  Så man kan säga att pingst (och övriga medlemmar i SKR) redan tagit emot katolicismen.

  Det är den stora antikristliga skökan vi nu ser ta allt mer mark.

  Jag behöver kanske inte säga det men själv vill ja tillhöra Guds lilla hjord, inte skökan.

  SvaraRadera