Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

måndag 14 mars 2011

Några ord om läget i världen

Man får väl visa att man hänger med i svängarna lite grann och skriva ett inlägg om vad man sett på nyheterna under året.

Året har knappt börjat men ändå har mycket hänt. Döda fåglar ramlade från himlen i USA och Sverige (har inte hört om den gåtan lösts.) Upplopp i ett antal länder, översvämning i Australien, jordbävning på Nya Zeeland, och nu förödelse i Japan med jordbävning, tsunami, härdsmälta och vulkanutbrott. Har säkert glömt nåt också.

Och säkert kan ju mer vara på väg. Det låter som att vi är inne i bibliska tider: Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det skall bli hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra. Men allt detta är bara början på 'födslovåndorna'.
(Mat 24:7-8 SFB)

Nu är jag rätt så bränd på att man försöker hitta nyheter att passa in i Bibeln och förvränga Bibelns profetior om yttersta tiden för att passa med nyheterna. Den verksamheten har pågått länge, Charles Spurgeon sa såhär: Här är ännu en som ägnat all sin tid åt att tolka profetiorna så att allt han läser om i nyheterna kunde han se i Daniel eller Uppenbarelseboken. Vissa säger att han är vis, men jag skulle hellre ägna min tid åt att vinna själar. Jag skulle hellre föra en syndare till Jesus än att avslöja alla mysterier i Guds Ord, ty frälsning är det som vi ska leva för.

Klockrent sagt. Våran uppgift är tydlig i vilka tider vi än lever i.

I förra året skrev jag om när jordbävningen i Haiti var. Vi får inte blunda för vad Guds Ord säger. Vad jag skrev då kan ju tillämpas på Japan och de andra. Vi påminns om att Gud dömer och straffar synden. (Men Glenn Beck är mormon.) Något som talar sitt tydliga språk om det moraliska sedefördärvet i Japan är de tecknade porrserier och filmer som kallas hentai där ett vanligt tema är skolflickor som blir våldtagna av demoner. Inte bara finns sådan föreställningsförmåga utan det finns uppenbarligen även marknad för det.

Men Jesus varnar i Luk 13:1-5 för att dra slutsatsen av olyckor att de som råkar ut för dem är värre än oss själva. Vår egen hemvärld är inte särskilt gudaktig den heller men åtnjuter, materiellt sett, liksom Japan för bara några dagar sedan, oförtjänta tider av Guds nåd. Vi påminns alltså om att det vilket ögonblick som helst kan vara dags för oss och att livet kan förändras eller avslutas p g a oförutsedda omständigheter som vi själva inte har någon som helst kontroll över.

Be för det här läget i länderna och nu särskilt Japan, be att Gud i Sin nåd ska förbarma Sig, att liv ska räddas, alla de som mist sina nära och kära, återställning av landet, och be om medel till detta, för vad vi kan göra Dagen har en lista med några hjälporganisationer man kan ge till som är på plats i katastrofområdet, och viktigast av allt, att Gud sänder Sina arbetare som kan evangelisera och kalla folket att omvända sig till Gud och bli räddade ifrån den yttersta, eviga domen.

Charles Wesley skrev några psalmer om jordbävningar. År 1755 efter den stora jordbävningen i Lissabon skrev han detta:
“Woe! To the men, on earth who dwell,
Nor dread th’Almighty frown,
When God doth all his wrath reveal,
And shower his judgments down!
Sinners, expect those heaviest showers,
To meet your God prepare,
When lo! The Seventh Angel pours
His vial in the Air!
The mighty Shock seems now begun,
Beyond Example great,
And lo! the World’s Foundations groan
As at their instant Fate!
Jehovah shakes the shatter’d Ball,
Sign of the general Doom!
The Cities of the Nations fall,
And Babel’s Hour is come.
Och denna efter en serie jordbävningar i England 1750:
God of awful majesty,
Thy glorious name we praise!
Known are all thy works to thee
Of judgment, and of grace:
In thine only breast it lies
To raise or sink, revive or slay:
Wilt thou yet again chastise,
Or turn thy wrath away?
2 Vengeance on thy foes to take
Hast thou in anger sworn?
Sworn again our earth to shake,
And from its base o’erturn?
Surely then to Abraham’s seed
Thou shalt reveal the wrath to come,
Speak the punishment decreed,
And warn us of our doom.
3 But if so thy will ordain
Its close design to hide,
Let us in thy work remain,
And in thy love abide;
Stand for all events prepar’d,
With reverence8 and godly fear;
Stand for ever on our guard,
’Till thy great arm appear.
4 Blessed are the servants, Lord,
Whom thou shalt watching find,
Hanging on thy faithful word,
And to thy will resign’d;
Safe amidst the darts of death,
Secure they rest in all alarms,
Sure, their Lord hath spread beneath
His everlasting arms.
5 Should the earth this moment cleave,
And swallow up the just,
Jesus would their souls receive,
And guard their sleeping dust:
Tho’ their dust the whirlwind sweep
To earth’s profoundest center driven,
Soon, emerging from the deep,
They rise, they mount to heaven!
Se även:

1 kommentar:

  1. "Nu är jag rätt så bränd på att man försöker hitta nyheter att passa in i Bibeln och förvränga Bibelns profetior om yttersta tiden för att passa med nyheterna."

    - Instämmer

    SvaraRadera