Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

lördag 12 mars 2011

Allvarliga frågor om Rob Bell

I förra veckan hamnade en viss man vid namn Rob Bell i blåsväder efter en kommande bok av honom "Love Wins" och en reklamvideo om boken (tas itu med nedan i inlägget). Jag märkte detta eftersom många av de bloggar jag läser började skriva massor om det.

Det är ett tråkigt faktum att huvudfåran i evangelikalismen i USA omfamnat den ekumeniska, nyliberala sekten Emergent/emerging church, och förgiftat sina egna unga med undervisning från EC ledare som "rockstjärnepastorn" Rob Bell. En blogg som varit flitig i att bevaka detta är Apprising Ministries. Så för mig är det redan ett känt faktum att Rob Bells undervisning går långt utanför vad kristendom är (har tidigare skrivit om Rob Bell, se här). Att han nu skulle gått ut som universalist - det trodde jag redan att han var.

Men man vet inte ännu vad Rob Bell egentligen lär i sin nya bok. En av hans bundsförvanter, Greg Boyd, en s k open theist (villolära om att Gud inte har kunskap eller kontroll över framtiden), har läst boken och skriver bl a (översatt): Rob har en fantastisk gåva att kommunicera...han sätter sina utmärkta kommunikationsskickligheter i fullt bruk...många läsare vill säkert veta om jag anser att Rob egentligen är universalist...men jag är inte säker.

Så hans egen vän och anhängare Boyd, är inte säker på vad Bell egentligen lär ut. Trots att han har en sådan fantastisk gåva att kommunicera.

Oavsett vad Bell säger i sin bok så kan hans reklamvideo antyda vad han undervisar om.Utifrån videon skulle jag ta upp två saker:
- Bell verkar bestört över att någon skulle kunna veta säkert om någon är i Helvetet. Exemplet i videon är Gandhi, någon man skulle anse vara en "god människa", men inte var kristen. Här antyder Bell starkt att han tror på frälsning genom gärningar och att det finns frälsning utanför Kristus. Guds Ord säger däremot att alla har syndat och är på väg till Helvetet (Rom 3:23), men får bli frälsta av nåd genom tron och inte genom gärningar (Rom 3:24; Ef 2:8-9) och att det inte finns frälsning genom någon annan än Jesus (Apg 4:11-12). Därför kan vi faktiskt veta säkert.

- Bell hånar Evangeliet om att vi blir frälsta från Helvetet. Vi blir faktiskt enligt Bibeln frälsta just ifrån detta, Guds vredesdom (Rom 5:9). Vi blir alltså frälsta ifrån Gud på sätt och vis, som också Rob Bell fattat. Men härifrån säger Rob Bell: Vem skulle vilja tro på en sådan Gud? Bell vill alltså ha en Gud som är kärlek, men inte rättvis, helig och arg. Den naturliga människan hatar ju Gud och vill hellre forma en avgud efter sitt eget tycke. Själv skulle jag inte vilja tro på en sån gud som Bell verkar propagera för i så fall, som skulle stå och göra tummen upp och le åt en gängvåldtäkt av ett litet barn, utan att bli arg. Ord kan inte beskriva hur vämjelig en sådan avgud är. Nej, jag tackar Gud för att Han Är Den Han Är, som Han sagt i Bibeln, att det finns ett Helvete och att Han kommer skipa fullkomlig rättvisa och ge alla vad de förtjänar, men jag vet också att jag själv också är en ond syndare som skulle hamna där och tackar Gud att det även finns frälsning genom Jesus, desto mer överflödande nåd för stora syndare.

I och med detta klipp (tror jag) så blev det även en debatt om Helvetet, dess existens och om hur syner och åsikter har ändrats. Väldigt mycket blogginlägg om det med i de bloggar jag följer. T ex har Albert Mohler skrivit två bra artiklar: Doing Away with Hell? Del 1 och 2. Det har även oberoende av detta något tidigare varit en debatt om Helvetet i Svenska bloggar. Och även i förra veckan lade jag upp en kort översatt text av JC Ryle och skrev även detta inlägg med några bibelord om Helvetet.

Dr James White passade även på att gå igenom en av Bells gamla videos, där Bell faktiskt kör med samma lögner som ateister man brukar träffa, om att Jesus har likheter och är lånad från andra myter. Ja, det är lögner (här finns nog en del att läsa om det om man är mer intresserad, även boken Vilken Jesus ska jag tro på? av Lee Strobel handlar om de här sakerna.) James Whites video där han går igenom Rob Bells gamla video:Även i Sverige verkar tyvärr Rob Bell och Emerging/ent Church få inflytande. Kan även nämna Shane Claiborne. Dessa båda profiler inom rörelsen har böcker översatta till svenska. Jag känner/känner till ett par stycken i mitt f d sammanhang som gillade dem. Kan ju också varna för EFK Joachim Elsander, som främjar den här undervisningen på sin blogg. Dagen-reporter Carl-Henric Jaktlund har skrivit ett antal reportage och inlägg i dagarna ser jag med.

Han har skrivit en vinklad artikel där det endast nämns om kritiken mot Bell, att han är för fixerad vid goda gärningar. Kritikerna uppmålas därmed som att vara emot goda gärningar. Själv har jag inte sett mycket av denna sortens kritik av de bloggar jag läst. Kritiken rör det falska evangelium som han står för, vilket även visats på i detta blogginlägg. Det kan vara att Bell förväxlar Lagen (goda gärningar, som vi ska göra) med Evangelium (budskapet om hur alla som ångrar att de inte har tillräckligt goda gärningar, blir frälsta genom Jesus, och gör goda gärningar av kärlek och tacksamhet efter att ha blivit frälsta.)

Det är också en intervju med missionspastor Jonas Eveborn, som uppskattar Rob Bell.

Och en intevju med Stefan Gustavsson, en bra svensk apologet men som tyvärr inte verkar så påläst om Rob Bell för att varna om honom. (Jag tror han skulle gjort det om han visste mer. Men, för att citera Greg Boyd: "Jag är inte säker...jag kan ha fel")

Så detta gift från Rob Bell & C:O kan man säga håller på att slussas in för fullt i huvudfåran av svensk kristenhet också och fördärvar ungdomen.

Varför inte främja sund biblisk undervisning i Sverige istället, som t ex från Ray Comfort, John MacArthur, Paul Washer... Eller Tim Conway där det med flera andra finns predikningar av på youtube-kanalen illbehonest (de har en del "häftiga videos" också!)

Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem.
(Rom 16:17 SFB)

Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen.
(2Ti 4:3 SFB)

2 kommentarer:

  1. http://thegospelcoalition.org/blogs/kevindeyoung/files/2011/03/LoveWinsReview.pdf

    SvaraRadera
  2. Tack för länken, Markus! Får man ta och läsa

    SvaraRadera