Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 30 april 2009

Och evangeliet, då?

Jesusmanifestation i Stockholm. Två MC "gubbar" blir inbjudna till SVT. Några MC-gäng skulle åka runt och förorena naturen 7 varv runt nånstans i Stockholm. Detta lite på skoj för att man gick sju varv runt Jeriko för att murarna skulle rasa. Programledaren chockad. Vill de riva hela stan?

Man kunde hoppats att det blev vittnesbörd där. Och det blev det. Men inte om evangeliet. Istället det vanliga vittnesbördet à la "jag var missbrukare och Jesus helade mig." "När jag tog emot Jesus fick jag frid och glädje." Visst. Helgelse och glädje och frid är frälsningens frukter, men de ska inte användas som lockbeten för att folk ska bli frälsta. Det var inget omnämnande av att de insett sig vara syndare som förtjänar att komma till helvetet och att Jesus tog deras straff och återuppstod så att alla kan komma till himlen gratis som omvänder sig och tror på Jesus som sin enda räddning och hopp!

Jag kan inte nog rekommendera denna undervisning; är du kristen, det här är bland det viktigaste och mest hjälpfulla du nånsin kommer höra:
Audio Video

Och så kan du få mer på Michaels blogg

Jag vet inte om Jesusmanifestationen har planerat att göra något riktigt för Jesus genom att lyda hans missionsbefallning eller bara förnöja sina egna köttsliga begär. Men de icke-kristna som ser det har inte förkunskapen så de tänker bara "jaha, vad då då". För att predika evangelium måste åhörarna ha förkunskap: att Gud är rättvis, och att vi är brottslingar; vad synd betyder, varför det är dåligt, varför Jesus är nödvändig. Och det som gör evangeliet till glada nyheter. Det är väl mera viktigt när man tänker på människor som också är med i manifestationen inte heller har förkunskapen utan bara tror att Jesus var en snäll gubbe som man är kompis med. Om man gör så med ekumenik så förstör det ju bara mer för man säger inte till dem vad sann kristendom är. Katolikerna har ett annat evangelium. Man kan knappast kalla det kärlek att inte berätta för dem de befriande krafter som det sanna evangeliet har mot den katolska gärningsläran. Än mindre broderskärlek om de inte är pånyttfödda. Det är inte för att vara elak utan för man vill att de verkligen blir frälsta.

17 kommentarer:

 1. "Katolikerna har ett annat evangelium. Man kan knappast kalla det kärlek att inte berätta för dem de befriande krafter som det sanna evangeliet har mot den katolska gärningsläran. Än mindre broderskärlek om de inte är pånyttfödda. Det är inte för att vara elak utan för man vill att de verkligen blir frälsta."

  Amen!

  SvaraRadera
 2. Hej, vill bara tacka för bra tankar...
  Gud välsigne dig!

  Mvh garan

  SvaraRadera
 3. Det finns bara EN väg till Gud; Jesus!
  Men flera vägar till Jesus. Självklart finns det många i Sverige som blir berörda av vittnesbördet från de två bikerkillarna. Förhoppningsvis kommer många närmare Jesus i och med det. Det är Gud som drar i oss, inte människor! Han kan använda vem som helst, till och med en åsna som det står om i Bibeln.

  P.S. Det var dock inte sju varv som gicks för att få Jerikos murar att falla, det var tretton. Tyvärr ett ganska icke-bibliskt tal... D.S.

  SvaraRadera
 4. Och vad vet du egentligen om katolska kyrkan, bortsett från de fördomar som makthavarana i Sverige skapat allt sedan Gustav Vasas tid? Har Du läst den katolska katekesen, som borde ge dig en lite djupare insikt? Har Du varit på en katolsk mässa och lyssnat på förkunnelsen? Utgår du från fördomar om andra, så uppfyller du väl knappast Jesu bud.

  SvaraRadera
 5. Förlåt, Anonym (katolik?)
  Jag har hört katoliker som sagt att de är tvunga att efter bikt be ett gäng "Ave Maria" och "Fader Vår" för att bli förlåtna. Men de lever fortfarande under syndens slaveri och är förkrossade av att behöva gå igen och igen. Och att de får betala så att deras döda släktingar får mindre tid i skärselden. Jag trodde inte detta förekom längre men det gör det tydligen. Dessa människor blev definitivt glada att höra det befriande sanna evangeliet!

  Jag hoppas du tror endast på Jesus för din frälsning och inte dig själv eller dina egna duktigheter, och att vi ses i himlen. Jag skrev inte nåt för att vara elak, som sagt.

  SvaraRadera
 6. obs, det var inte jag själv som pratade med katolikerna

  SvaraRadera
 7. Den andre anonyme
  "Det finns bara EN väg till Gud; Jesus!
  Men flera vägar till Jesus."

  Det finns bara en verklig anledning att komma till Jesus: för att få Hans rättfärdighet och evigt liv. Sättet är att först inse att man är syndare som behöver detta. Inte att vi ska få ett bättre liv på jorden. Det är en lögn. När många som "tar emot Jesus" upptäcker att livet inte blir bättre, så blir de bittra och avfaller och vill aldrig mer ha med Jesus att göra. Jag har själv pratat med flera. Några är kära vänner till mig, och det sörjer jag över. :( Jag klandrar dem inte.
  Och tänk på de stackars människor som redan har det bra i livet. De luras att tro att de inte behöver Jesus!

  SvaraRadera
 8. Det finns bara en anledning till att vi BEHOVER ga via Jesus for att komma till Gud och det ar var synd men jag tror att det finns flera anledningar till varfor vi GAR till Jesus. For egen del handlade det om att hitta nagon som alskar mig villkorslost. For min del har rattfardigheten och det eviga livet faktiskt lagre prioritet

  //Lise

  SvaraRadera
 9. "obs, det var inte jag själv som pratade med katolikerna"
  Nej, inte ens det gjorde du. Och än mindre läste du väl deras katekes (du svarade aldrig på det). Och ändå kan du fälla domar över dem du inte känner, men som bekänner Jesus. Skall du döma människor ohörda? Är det inte så att bland det viktigaste är att försöka förstå hur de som inte tror som jag kan tro som de gör?
  Först då kan jag ställa det i relation till min egen tro. Och kanske (hemska tanke!)rent av lära mig något som för mig närmare Herrens fullhet. Eller tydligare se vad det är som jag inte kan förstå eller bekänna.
  För övrigt: är det fel att be Fader Vår en eller flera gånger? Vet du att Ave Maria främst är bibelcitat?

  SvaraRadera
 10. Lise
  Det hänger väl ihop? Gud älskar oss villkorslöst att ge oss det eviga livet och rättfärdighetens gåva? ;)

  SvaraRadera
 11. Anonym

  Nej, jag har inte läst katekesen. Oavsett vad den säger: Dessa personer var, efter att de blivit hörda, tydligt att de var under syndens och lagiskhetens slaveri och behövde det sanna evangeliets befrielse!
  Bara för att man inte får döma andra betyder det inte att vi får passivt titta på när andra drar domen över sig själva. Man ska varna om den kommande domen, och det gjorde alltid profeterna och apostlarna.
  Det är inte fel att be Fader Vår. Men om man tror att man kan sona sina synder genom detta, eller genom andra gärningar, så är det fel.
  Herren Jesus Kristus tillhör den fulla äran för vår frälsning, det var Han som led på korset och tog våra synders straff! Det Han gjorde var tillräckligt, och att tro att man kan lägga till något till Hans verk, är en förolämpning mot Honom!
  Jag säger som sagt inte något av det här för att vara elak eller dömande. Jag vill säkerställa människors frälsning. Gör hellre en djupgrävning än att riskera evigheten. Om de redan är frälsta, bra. Det här är inte något specifikt för katoliker utan jag riktar detta mot alla som säger sig tro på Jesus: svenskakyrkan, pingstvänner, osv. Bättre att vara säker än osäker. Jag vet inte vad du tror på, jag har inte hört vad du tror på, jag har inte menat att säga något fördömande till dig; men känner du dig träffad så kan jag bara mana dig till det jag redan gjort. Jag hoppas du tror endast på Jesus för din frälsning och inte dig själv eller dina egna duktigheter, och att vi ses i himlen.

  SvaraRadera
 12. "Nej, jag har inte läst katekesen. Oavsett vad den säger: Dessa...." Detta är kanske den vanligaste positionen när man fäller domar över andra. Okunskap och rädsla att lära känna.
  Är det inte lite förmätet och förfärligt att fälla domar över en kyrka och dess medlemmar utan att lyssna på dem eller gå till kyrkans skrifter och bekännelse. Hade jag gjort likadant i min ungdom och trott på de rykten som fanns om pingstvänner (att de fångade andar i påsar, skrek och väsnades på sina gudstjänster, splittrade släkter, fejkade tungotal/vilket naturligtvis förekom/ tvingade på människor sin tro) ja, då hade jag aldrig vågat ha kontakt med dem. Men genom att lära känna dem, mötas i bön och arbete, genom att läsa det som skrevs i deras sammanhang, har jag lärt känna dem och rörelsen. Och jag har kunnat se att, trots att jag inte finner deras väg vara min, är de mina syskon i Kristus som jag kan ha andlig och praktisk samhörighet med. Och Gud är större än mina begränsningar. Gud är med sin kärlek nära var och en som bekänner Jesus som Herre.
  "Herren Jesus Kristus tillhör den fulla äran för vår frälsning, det var Han som led på korset och tog våra synders straff"
  Det skulle kunna vara hämtat ur vilken katolsk skrift som helst. Det är ju detta som tar sig uttryck i varje katolsk mässa och som är grundmotivet till biktens sakrament. Att borgöringen innebär att bl.a. ägna sig åt att be Herrens bön, betyder ju att människan genom sin bön närmar sig Herren för att Han skall få röra vid och förändra människan. Hjälpa henne att kunna lämna sina synder och finna rättfärdighetens väg.
  Man sonar inte sina synder genom botgöringen. Syndernas förlåtelse ges i avlösningen (tillsägandet av syndernas förlåtelse). Men Jesus sade "Gå nu, och synda inte mer". Det är detta som ligger i botgöringen.
  En ödmjukhet inför Herrens vägar att nå sin mänsklighet kan vara på sin plats. Det är framför allt genom de katolska kyrkorna som tron har bevarats till vår tid. Också för alla frikyrkor i Sverige är den Romerskt Katolska kyrkan moderkyrka och har burit tron. Reformationen och 1800-talets frikyrklighet reagerade på vissa delar i dogmatiken och på en del av det "världsliga"/praktiska i kyrkan som organisation. Men ingen av dessa kan förneka att utan RK hade ingen av dem varit kristna idag. Idag är RK reformerad - Luther skulle inte haft någon anledning att göra sin reformation i vår tid. Fortfarande finns det saker att bearbeta och förändra - men vilket kyrkosamfund brottas inte med det?
  "Jag hoppas du tror endast på Jesus för din frälsning och inte dig själv eller dina egna duktigheter, och att vi ses i himlen." Broder, kliv ner från din självupphöjda position så kanske du kommer på samma nivå som Jesus!
  En liten anekdot:
  Biskop Bo Giertz mötte på en flygplats en nitisk frikyrklig broder som frågade:
  -Är du frälst?
  -Ja, svarade biskopen, år 33 på Golgata!

  SvaraRadera
 13. Anonym

  Jag vet inte om du är samme Anonym som alltid skrivit. Men det spelar nog ingen roll. Du har missat min poäng och dragit slutsatser av vad jag sagt som jag inte haft för avsikt att mena. Inte för att klandra dig. Felet är mitt. Jag har misslyckats med att uttrycka mig tillräckligt tydligt. Det ligger nog inte heller i min kapacitet att uttrycka mig tydligare. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för besväret.

  SvaraRadera
 14. Daniel!
  I stället för att gå i motsatsställning mot dina kristna syskon, välkommen att upptäcka och glädjas över varandra som bekänner Jesus som sin Herre! Livet tillsammans med Jesus och den kristna syskonskaran blir mycket mer harmoniskt. Går vi fel ibland - lita på att Jesus tål det. Han har ju dött för våra synder och därför behöver vi inte försöka kämpa den kamp han redan gjort. Förlåtelsen finns där och Nåden omsluter oss. I syskonskaran närmar vi oss inte alltid vår Far på samma sätt och ur samma vinkel. Men vi är ändå syskon och får tacka Gud för varandra. Som syskon får vi gnabbas, men inte förgöra varandra. "Se så de kristna älskar varandra" - så sa man om de första kristna. Och Jesus befallde oss: "Så som jag har älskat er, skall också ni älska varandra!"
  Ja, jag är samma anonym (dock inte riktigt alla anonyma inlägg), men jag vill inte förbli så.
  Frid och allt gott till dig Daniel!
  Leif W. Östborg

  SvaraRadera
 15. Hi Leif,

  Is this a kind of joke:
  "Idag är RK reformerad - Luther skulle inte haft någon anledning att göra sin reformation i vår tid"

  The Roman papist church is the bigest sect of the world.
  You have anohter Gospel:
  You have changed the 10 commandments, check your Bible in 2 Mos 20 and compare it with your catholic teaching and you will see that the second commandment is gone...

  And then the followings doctrines:
  Papal infallibility
  Purgatory
  Exesive cult to the virgin Mary

  Go to a Catholic country I'll recomend you southamerica, and you will see the people adoring and praying to everything who looks like a "Saint" and to thousands of Virgins (every town has it's own) with the priest leading... People is dying and going to hell because the priest and the church has tell them they are saved because they belong to "The Church" and they where baptised as child, but they are dead in their sins.

  Every one has chosen his own saint as is own savior and they never has listen the real Gospel, they are not encouraged by the church to read their bibles because they will find the truth and leave the lie...

  The Church of Christ is formed by every true believer, is not a denomination, is not a building and thanks God is not the corrupt system of the Roman Papist Church.

  SvaraRadera
 16. Anonym!
  Tja, vad finns då mer att diskutera. Du har ju SANNINGEN!
  en liten historia:
  Mannen dog och kom till Vår Herre i himlen. Han fick en guidad tur och Herren berättade: Här borta har vi de tom följde Luther, de som kallade sig lutheraner och där borta har vi de ortodoxa. Här passerar vi baptisterna och .....sch.... (han höll fingret för munnen till tecken att vara tyst) här passerar vi ....(sätt in lämpligt samfund)... Men var tyst så de inte hör oss. De tror att de är ensamma här.

  Tack och lov är Guds Nåd större och radikalare än våra mänskliga gränsdragningar och domar.
  Avarter i den kristna floran finns överallt i alla olika samfund. Och ibland snubblar vi själva ner i avarts-diket. Kanske det vore viktigare att våga lyssna positivt till varandra när vi tillsammans som Guds folk vandrar på "den väg som till himla bär". Kanske har vi något att lära av varandra av andlig erfarenhet, av möten med Gud där Han har låtit sig mötas.
  Och återigen: skall vi veta något om de sammanhang vi står i (kyrkor/samfund) så måste vi gå till respektive källor och inte fälla domar från hörsägner eller missuppfattningar.

  Jag går inte in på ett bemötande av detaljerna i det du skrivit. Det har jag just nu inte tid till.
  Frid och allt gott

  Leif W.

  SvaraRadera
 17. Hej Leif.

  "en liten historia:
  Mannen dog och kom till Vår Herre i himlen. Han fick en guidad tur och Herren berättade: Här borta har vi de tom följde Luther, de som kallade sig lutheraner och där borta har vi de ortodoxa...

  Your story doesn´t said where the roman-papist where, maybe in the purgatory waiting for their families and friends to pay to the Vatican to go to heaven...

  Salvation is by faith in Jesus Christ alone, proceeded and Folowed by repantance.

  The roman church doesn´t save.

  Jesus is the Head of the Church, not the pope!

  The Holy Spirit is vicarius Christ, not the pope!

  By the way my name is Alex. And I´am a former catholic, I come from a catholic country, I have been in the middle of the paganism and superstition which is characteristic of this church. I know by expirience what I´m talking about.

  Search the Scriptures, and come to Christ in repentance is the only way to Heaven.

  SvaraRadera