Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 7 januari 2010

John MacArthur om Rick Warrens evangelium

Denna usla och vämjeliga mask (=undertecknad), skrev genom Guds nåd, för ca en vecka sen, 2009 års sista inlägg i bloggen, om megakyrkorna och dess evangelieförkunnelse, att David Wilkerson med rätta har kallat detta för "ett evangelium som uppfunnits i Helvetet." - Läs det här.

En av dessa megakyrkor är Saddleback Church, vars pastor är Rick Warren. Jag har redan skrivit lite om honom också i och med det ovan nämnda inlägget (se inlägg med etiketten Rick Warren). Han är oerhört populär, hans böcker finns översatta till svenska och är lästa av många aspirerande megakyrkpastorer i detta land (som gått för långt in på sin väg för att vilja inse och "vända om" - bevisa mig fel!), han är dessutom i vänskap med världen (Jak 4:4) och ledde bönen när Barack Obama skulle installeras som president. Han har alltså stort inflytande. De dåliga nyheterna är att inflytandet är dåligt. John MacArthur, reformert evangelikal skribent och pastor, känd för radioprogrammet Grace to You och redaktör för MacArthur Study Bible som vunnit en Gold Medallion Book Award, förklarar utifrån Rick Warrens evangeliepresentation i boken som till svenska översatts Leva med mål och mening. Detta är en youtubevideo med utdrag från en predikan med titeln Apostates, Be Warned, Pt. 2 (Avfällingar, Ta Varning, Del 2) http://www.gty.org/.
Jag har skrivit av det han säger på svenska under youtubevideon....i den mycket populära boken Leva med mål och mening.
Du kommer få leta länge i denna bok för att hitta Evangeliet. Nu vet jag inte riktigt hur man nånsin kommer kunna leva med mål och mening om man inte vet hur man kommer in i Guds rike, eller hur man blir frälst.
Medan jag gick igenom boken, är detta den enda evangeliepresentationen jag hittade:
Först tro, tro att Gud älskar dig och gjorde dig för Sina syften. Tro att Gud har valt dig till att ha en relation med Jesus, som dog på korset för dig. Tro att vad du än har gjort, vill Gud förlåta dig. Ta emot Jesus i ditt liv som din Herre och Frälsare. Ta emot hans förlåtelse för dina synder.
Är det inte något som fattas där? Vad är det som kan fattas? OMVÄNDELSE!
Så jag bjuder in dig att böja ditt huvud och tyst viska bönen som kommer ändra din evighet. Jesus, jag tror på Dig och tar emot Dig.
Vilken Jesus? Vem gjorde vad? Var är uppståndelsen? Det fortsätter...
Om du uppriktigt menade den bönen, grattis! Välkommen till Guds familj!
Hur vet han vem som är i Guds familj?
Ingen omvändelse, ingen dom, inget helvete, ingen himmel, ingen självförnekelse, utläggning om synden, inget nedläggande av Guds Lag mot vilken syndaren brutit, ingen skuldkänsla, ingen känsla av fördömelse, ingen rädsla för evig plåga. Det är ett ofullständigt evangelium. Det är ett evangelium som jag påstår kommer bidra till avfällighet, det kommer bidra till avfall. För folk kommer till det de tror är det frälsande budskapet, men när det inte "gör något," sticker de. En ytlig evangeliepresentation som inte presenterar verkligheten om evig dom, verkligheten om Guds Lag, verkligheten om fördömelse, evigt helvete, inte varnar om Guds vrede, som inte krossar syndaren under tyngden av hans brott mot Guds Lag, som inte ställer honom skyldig inför Gud. Evangeliepresentationen som gör så är inte en trogen evangeliepresentation. Och sen säga till någon "Välkommen till familjen," som om du visste det. Detta är fantasi.

Se även:
John MacArthur Explains True Gospel hos Larry King (youtube, engelska)
Den moderna evangelieförkunnelsens offer
Paul Washer - Tio Anklagelser Mot Den Moderna Kyrkan (Svensk Text)
Talar om pingstförsamlingarnas avfall: Vi är för människocentrerade
Evangelisation 21 Aug
Dagen: Rick Warren behövde få in 900000 dollar - fick nästan det tredubbla - Saddlebacks stora sociala arbete hjälper människor i detta liv, men med evangeliet som predikas inte inför det nästa!

8 kommentarer:

 1. Jag tänkte bara kommentera lite angående boken Leva med mål och mening. Jag håller helt klart med om att hans presentation av evangeliet kunde vara bra mycket tydligare, att Jesus dog för våra synder och att det Jesus vill se hos oss är omvändelse och tro.

  Men med det sagt så vill jag också poängtera att om man läser boken så finner man där en väldigt tyngd på att odla en relation med Kristus och faktiskt att helgas. Bara det att Rick Warren hävdar att ett av Guds primära syften med våra liv är att bli lika Jesus leder oundvikligen till ett där man måste omvända sig. Jag har hört många kritisera den här boken och en del av kritiken är måhända rättvis, att författaren borde ha betonat omvändelse mer än att bara be en liten kort bön så är allt okej. Men samtidigt så finns det en hel del i boken som är väldigt bra, om att fylla sig med Guds Ord, Bibeln, att vända sig till Gud i bön mer än bara en liten kort stund om dagen, att gå ut i världen och föra människor till tro på Jesus. Personligen har jag sett den som en bok för människor som redan har omvänt sig och blivit frälsta, till dessa finns faktiskt mycket nyttigt. /Andreas

  SvaraRadera
 2. David Axelsson7 januari 2010 11:45

  Hej! Du skriver att i Warrens evangelium finns ingen omvändelse, dom, helvete, utläggning av synd mm. Vill bara påminna om Jesus och rövaren på korset. Där finns heller inget av detta som du efterlyser, ändå säger Jesus: -Redan idag skall du vara med mig i paradiset! Det finns flera exempel på när Jesus välkomnar människor in i hans rike med betydligt mindre än det du kräver. Han går också hårt åt de som kallas fariséer för att de ställer upp hinder och lägger bördor på människor som inte borde finnas där. Jag efterlyser också en större betoning på omvändelse, men för mig känns det du vill ha mer som det senare än det förra. Hur tänker du kring det?

  David

  SvaraRadera
 3. DAvid,Angående rövaren på korset så kan man se att han visste att han hade gjort fel o att Jesus var utan skuld. rövaren säger att han fått vad han förtjänat och att Jesus skulle tänka på honom då han kom till sitt rike. så rövaren ångrade sig visst o visste att han var en syndare som var förlorad. hur många människor idag visar upp en sådan tro och självkännedom att vara förlorad som rövaren gjorde?!

  SvaraRadera
 4. Gustaf Mannheimer7 januari 2010 15:14

  Varför länkar du ditt blogginlägg till Dagen-artikeln om att Saddleback lyckades samla in ännu mer pengar för att kunna fortsätta sitt stora social arbete - när ditt blogginlägg inte nämner en ord om detta.

  Fegt att försöka locka till sig besökare genom felaktiga länkningar.

  SvaraRadera
 5. Tack för era kommentarer. De är välkomna och önskade! Jag svarar på alla tre här under:

  Andreas: Som du säger kan den hellre ses som en bok för människor som redan hört Evangeliet. Tyvärr luras folk som läst boken att de hört det och sedan blir principerna att följa inte genom ett pånyttfött hjärta utan genom lagiskhet.

  David: Elisabet svarade bra på din fråga. Kan tillägga att de som Jesus tilltalade var judar uppvuxna med Lagen och under Lagens börda, de hade insikt om sina synder genom Lagen och var redan förkrossade och ångrade sig. Därför behövde inte Jesus gå igenom det de redan visste, utan kunde direkt ge dem Nåd. Jesus gav alltid Lag till de stolta (t ex fariseerna som du nämner), och Nåd till de ödmjuka. Rick Warren hängde inte på ett kors döende och skrev till andra korsfästa döende, när han skrev sin bok heller och kunde allt lägga mer tid till att lägga ut Evangeliet. Som Paulus i Romarbrevet t ex. Nu kanske boken inte är till för det syftet, men då får han skriva i början av sin bok att denna bok är till för kristna som hört Evangeliet...

  Gustaf Mannheimer: Tack för din omtanke. I min blogg länkar jag var jag vill och det står i rubriken vad blogginlägget handlar om. Jag förlitar mig på er kära läsare om ni anser att inlägget inte bör länkas av Twingly under artikeln, att klicka på den lilla anmälningsrutan i form av ett utropstecken i Twinglys ruta som finns under artikeln i fråga.

  Guds välsignelse och allt gott önskar jag er alla!

  SvaraRadera
 6. Får tillägga att jag inte läst boken, så kan varken säga nåt bra eller dåligt omd en själv, John MacArthur har det och det är han som säger det i predikan.
  En förståelse av Evangeliet är det viktigaste, om detta är ofullständigt, så räcker det inte med att det står en hel del annat i boken som är bra.

  Nu nämnde jag också ett par ord till saddlebacks sociala arbete i samband med länken till artikeln. Hoppas det är till belåtenhet!

  Guds välsignelse igen.

  SvaraRadera
 7. Att fullständigt såga Warren för hans undervisning utan att själv ha läst den - det tycker jag är lågt och oansvarigt. Dessutom instämmer jag i att det är fullständigt irrelevant att länka inlägget till Dagenartikeln. Skärpning. Eller för att använda ditt eget språkbruk - omvänd eder till lite hyfs!

  Allt gott i övrigt.
  /Läsare

  SvaraRadera
 8. Kära anonyme läsare

  John MacArthur har läst boken, och det är han som säger det i predikan. Jag citerar endast från John MacArthur. Jag har dock tagit del av Rick Warrens evangeliepresentation och kan därmed såga den.
  Vad beträffar mitt länkande har jag som sagt nu omvänt mig och lagt ett par ord till nyhetsartikeln.

  Guds välsignelse!

  SvaraRadera