Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

onsdag 28 oktober 2009

Den moderna evangelieförkunnelsens offer

Varför blir jag djupt upprörd och bedrövad i anden, ja arg, när jag ser "evangeliepresentationer" som börjar med "Gud älskar dig"?

Varför blir jag skeptisk när folk snackar om att sååå många blir ju frälsta! Det kan ju inte vara något fel!

-Blir såååå många verkligen frälsta?

Statistiken nedan kommer ifrån Ray Comfort, The Way Of The Master

Kirk Camerons förord till statistiken i boken: Gå igenom informationen eftertänksamt och reflekterande, som du skulle gå igenom ett förintelsemuseum. Denna statistik vittnar om en obeskrivlig mänsklig tragedi, som inte bara drabbar kroppen, utan själen.

På ett "crusade" (amerikanska bauta-väckelsemöten) 1990 i USA, fick man 600 "beslut för Kristus." Nittio dagar senare, kunde uppföljningsarbeetarna inte hitta en enda som fortsatte i tron. Kampanjen hade skapat 600 avfällingar--eller som enligt Ray Comfort är mer bibliskt: falska konvertiter.

I Cleveland i Ohio, fick en satsning 400 beslut. Uppföljningskampanjen fann inte en enda av de 400.

1984 fick en fyradagars-crusade 217 beslut. Men enligt en medlem i organisationskommitén föll 92% av.

Charles E. Hackett, national director i division of home missions i Assemblies of God sa: "En själ vid altaret skapar inte så stor upphetsning i vissa kretsar för vi vet att ca 95% inte kommer med i kyrkan. De flesta kommer inte tillbaka en andra gång ens."

I sin bok Today's Evangelism, säger Enest C. Reisinger om en satsning: "Det varade i åtta dagar, och sextioåtta konverterade." En månad senare kunde man inte hitta en enda av de "konverterade."

1991 uppmuntrade organisatörer av en konsert i Salt Lake City en uppföljning. De sa: "Mindre än 5% av de som går fram till altaret vid en offentlig crusade...lever ett kristet liv efter ett år." Dvs. mer än 95% falska konvertiter!

Ett team sändes från Colorado till Ryssland år 1991 och fick 2 500 beslut. Nästa år hittades bara trettio som fortsatte i tron.

Pastor Elma Murdock: "...för var 100:e människa som tar ett beslut för Kristus, kanske bara två kommer tillbaka för uppföljning några dagar senare. George Barna säger att majoriteten (minst 51%) som beslutar sig, lämnar kyrkan efter 6-8 veckor."

I Leeds i England, fick en amerikansk talare 400 beslut åt en lokal församling. Sex veckor senare, var endast två överlåtna och föll så småningom av.

I november 1970, gick några församlingar ihop för en mässa i Fort Worth i Texas, och fick 30 000 beslut. Sex månader senare kunde uppföljningskommittén bara finna trettio som fortsatte i tron.

Ett mass-crusade rapporterade in 18 000 beslut--men enligt Church Growth magazine kom 94% inte med i en lokal församling.

I Sacramento i Kalifornien, fick ett crusade mer än 2 000 överlåtelser. Vid uppföljningen kunde man inte hitta en enda sann konvertit.

Ett ledande amerikanskt samfund rapporterade att under 1995 säkerställdes 384 057 beslut men behöll bara 22 983 i församlingarna. De kunde inte redogöra för 361 074 påstådda omvändelser. 94% avfällingar alltså.

I Omaha i Nebraska sa en pastor i en stor församling att 1 300 beslut gjorts i ett crusade, men ingen av dem fortsatte i tron.

Pastor Dennis Grenell från Auckland i Nya Zeeland som rest till Indien varje år sedan 1980 rapporterade att han såg 80 000 "beslut-lappar" i en hydda i staden Rajamundry, resultatet av tidigare crusades. Men man kunde bara hitta 80 kristna i hela staden - om man hade tur!

Enligt Christianity Today, till och med John Lennon:
När han bodde praktiskt taget som en eremit i New Yorks Dakota Building, blev Lennon en trogen tittare till amerikanska TV-evangelister, och vid ett tillfälle 1977 sa han att han blivit frälst [...] Lennon saltade sina vardagssamtal med "Prisa Herren" och "Tack Jesus" [men det] blev kortvarigt. Giuliano säger att det varade i "en fråga om månader:" Rosen föreslår att det var "ca två veckor."
I sina sista år levde mannen bäst känd för sina rader "Imagine there's no Heaven/It's easy if you try" ett liv styrt av astrologer, numerologer, siare, synska, naturläkemedelsproducenter, och tarotkortläsare [...] I sina sista intervjuer, som ägde rum bara veckor före hans död i december 1980, sa Lennon att hans övertygelser kunde beskrivas som "Zen-kristen, Zen-hednisk, Zen-marxist" eller inget alls.


Boven i dramat? Obibliska, falska, förvirrande, orimliga "evangeliepresentationer," som börjar i fel ände, med "Gud älskar dig" (Paulus började med "Gud är arg på dig"- Rom 1:18). Som slätar över synden, och därmed gör Jesus onödig och förminskar Guds nåd, tar bort konfrontationen och gör Evangeliet till bara ett vanligt angelium. Ger falska löften om ett bra och uppfyllt liv, ger falsk försäkran genom att misslyckas med att som Jesus gjorde, kalla folk till omvändelse och till att förneka sig själv, ta upp sitt kors och följa Honom och vara beredd att dö!

Titta på en av de populära "evangeliepresentationerna", de fyra andliga lagarna:
1. Gud älskar dig och har en underbar plan för ditt liv!
2. Du upplever inte Guds kärlek i livet för alla har syndat ("missat målet") och är separerad från Gud! (Rom 3:23 brukar citeras)
3. Jesus Kristus kan förena dig med Gud. Endast genom honom kan du uppleva att Gud älskar dig och har en underbar plan för ditt liv!
4. För att uppleva att Gud älskar dig och har en underbar plan för ditt liv måste du ta emot (ibland står det även "acceptera") Jesus Kristus som din personlige frälsare.
Avslutas ofta med en liten frälsningsbön med orden: Om du har bett den här bönen så är du frälst!

Inte undra på att så många "avfallit" av besvikelse eller falsk försäkran (men antagligen steg de aldrig på i första början)

Även om det är välvilliga, goda kristna människor som kör med sån här evangelisationsstil, även jag själv innan jag visste bättre!
Jag mailade en sajt med dessa på och ställde samma frågor som först fick mig att bli skeptisk till vad jag höll på med. Jag fick svar nåt i stil med: "låt inte det hindra dig från att bli frälst!" Ivern finns där, men... Undrar om de ens läst vad jag skrev.

Blev glad för 1,5 år sedan när jag såg att jag inte var ensam att se problemet med "vårt evangelium", och även fick lösningen, ett bibliskt sätt att presentera Evangeliet och vittna: Helvetets Mest Välbevarade Hemlighet. Mitt liv har inte varit sig likt sen dess! Tack, Gud, för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar