Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 27 maj 2010

Bildbevis på att Jesus blev korsfäst!


Det här är en gammal Jesus-karikatyr som dateras till i början av 200-talet, då korsfästelse fortfarande pågick (Kejsar Konstantin I avskaffade korsfästelse år 337.) Den kallas Alexamenos grafitto och föreställer en gubbe som heter Alexamenos och tillber en korsfäst åsna. Det är inskrivet på grekiska Αλεξαμενος ϲεβετε θεον, vilket ska betyda Alexamenos tillbe Gud, och är sannolikt ett hån av kristna och Jesus, då man hade fördomar om kristna, bl a att de tillbad en åsna. Vissa vill ju inte att detta ska vara Jesus, men oavsett så är det ju en bild av ett ögonvittne som har sett korsfästelse och ritat av en sådan. På den tiden kanske kristna kände sig kränkta, och det är en hädelse, men Gud är ju suverän och nu har vi bildbevis för korsfästelse. Hans syfte ända sedan evig tid, och därför kan jag använda den med gott samvete! Om bilden är svår att se så finns en kalkering här.

Och oavsett, man kan undra varför "den onda kyrkan" som man brukar säga, just skulle ha hittat på att Jesus blev korsfäst. Varför måste man misstänkliggöra exakt allt? Det är snarare så, att folk vill ha varje ursäkt, de griper varje litet halmstrå, för att fortsätta leva i sina älskade synder och inte omvända sig. Men de kommer att få det slut som de förtjänar.
Formen på träet är nämligen irrelevant för vår frälsning. Det har alltså ingen betydelse, om det skulle vara så att Jesus "bara" blev uppspikad på nå'n sorts träställning, som jag uppfattat att det grekiska ordet σταυρός som översatts till kors egentligen betyder (fast på latin, som de korsfästande romarna egentligen talade, heter det crux som betyder kors, dvs en figur där två vinkelräta linjer skär varandra, varav den upprätt stående pålen på latin hette stipes och tvärbalken patibulum. crucifixio, korsfästelse, består av det tidigare nämnda crux, samt figere som betyder spika.) Men, iallafall, huvudsaken var att Han skulle lida en blodig död och bli upphängd på trä, enligt Gamla Testamentet, som ett blodigt slaktat offerlamm och en förbannelse i vårt ställe (5 Mos 21:23, Gal 3:13.) Och så skulle Han ha hålen i händerna annars skulle Han ju inte kunnat ha visat upp dem efteråt, som Han gjorde.

Det skulle vara trevligt att titta på den där avhandlingen, som tar upp ifall korsfästelse var något som genomfördes under antiken eller inte, av Gunnar Samuelsson, som berättar att han känner sig sårad över folk som bara har slängt ur sig saker utan att ha koll på vad det är han för fram. Kanske behandlas dessa frågor och invändningar jag har i den. Det är svårt att säga nå't bara utifrån en artikel i Dagen. Märklig rubriksättning förövrigt...

;)

2 kommentarer:

  1. Sven Davidsson27 maj 2010 22:20

    Mycket välformulerat inlägg som fick mig att le stort!

    SvaraRadera
  2. Några kloka tankar du bjöd på där :)

    SvaraRadera