Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

torsdag 3 juni 2010

Vad är tikva?

Idag i Dagen kan man läsa om nå't jag känt till i nå'n vecka: I sommar kommer träningsformen Tikva till Torp- och Nyhems-konferenserna och kommer även att finnas på Löttorps camping.

Något som bättre skulle behövas på Torp- och Nyhemskonferenserna och Löttorps camping är sann Evangeliepredikan. Lag, synd, dom, Helvetet, korset, uppståndelsen, nåd, omvändelse och tro. (Det var glädjande att faktiskt se detta på förra Nyhem när Francis Chan predikade för ungdomarna!)

För vad är tikva? Ordet betyder hopp på hebreiska, och det som handlar om vårt hopp finns i Evangelium. Vi har vårt medborgarskap i Himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare. Han skall förvandla vår bräckliga kropp, så att den blir lik den kropp Han har i Sin härlighet. (Fil 3:20-21)

Jag är inte alls emot träning nu, som om att vi bara ska sitta och vänta på den nya kroppen och låta den gamla bli som den blir. Jag springer regelbundet, den här kroppen är den helige Andes tempel som vi ska ta hand om, men, jogga, inte yoga. Jag vet inte vilken kristen grund som det påstås av Torbjörn Freij i artikeln, att tikva-träningsformen vilar på, är. Det står inget i Bibeln om att vi ska göra rörelser till speciell musik, stretching, andning, visualisering, upprepande av ord och undervisning om att man är en del av något större. Enligt Marie-Louise Engström, religionslärare, är detta istället new age-tekniker. Går inte att jämföra med regnbågen, som Torbjörn Freij gör, att den också skulle vara en new age-symbol. Regnbågen är tydligt med i Bibeln.

Och lite tankar kring vad som sägs i den relaterade artikeln Expert på österländska religioner: Det är inte formen utan innehållet som är viktigast, där det är Lars Johansson, lärare i filosofi på Örebro teologiska högskola och expert på österländska religioner, som berättar:
Österländska tolkningar har nästan fått monopol på hälsobranschen, och Tikva är ett försök att ändra på det, menar han.

- Kyrkan har inte kunnat nå de många människor som söker en förändring i sina liv, säger han.
Men ska kristen tro vara konkurrent i hälsobranschen? Vad kommer vår gamla hederliga vetenskap som vi har i väst, ifrån? - Jo, kristendomen. Uppfattningen att Gud skapat universum och oss och våra hjärnor och att vi kan förstå och undersöka skapelsen, lära oss om människokroppen, hur den fungerar och hur den bäst hålls i trim, vad som är hälsosamt för den, och läkemedel osv. Visst det kanske låter torrt, inte lika spännande och flummigt, men så är det. (Samma kan sägas om kristen andlighet som inte heller är att flumma och ha sig utan att leva i kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning.)
Tikva verkar nå ut och har medvetet låga trösklar.

- Jag har lyssnat på övningarna, de möter behovet av stärkt självkänsla, en tydlig trend i dag. Sedan måste givetvis människor gå vidare till en djupare insikt om människan och Gud.
Här har vi ju två motsatta saker. Människan behöver inte stärkt självkänsla. Hon behöver, som han går vidare till att säga, få djup insikt om människan och Gud. Dvs att enligt Bibeln människan är en genomrutten och syndig och totalt fördärvad varelse, och att Gud är helig och rättvis och borde sända oss till Helvetet där vi förtjänar att vara redan nu, men i Sin kärlek sänt Sonen Jesus Kristus att frälsa oss. Människan ska lägga bort all sin självkänsla, sin tillit till sig själv och lägga all sin förtröstan på Frälsaren.
Att kristna skulle lockas in i yoga av Tikva, tror han inte så länge de finns i en församling med urskiljning och god undervisning.

- Men jag är inte naiv och ser med oro att många kristna verkar sakna urskiljning.
Precis.

Fader, förbarma Dig över vårt stackars land, ge oss sann väckelse, och börja med mig. Ge oss sann evangelieförkunnelse, omvändelse och Kristi efterföljelse, och inte att vi ska följa efter och bedriva otukt med avgudar och massa annan dynga. I Din Son Jesu Kristi namn, amen.

Se: BibelFokus.se - Är inte ”Tikva” ännu ett tecken på avfall i kristenheten?

4 kommentarer:

 1. Jag la in länk i inlägget till bibelfokus om tikva.

  SvaraRadera
 2. Richard Jones4 juni 2010 22:28

  Bilbeln pekar oss till Jesus som är den personiferade Guds ord. Jesus förlåter våra synder och pekar oss till fadern. Nu har vi gemenskap med Gud och allt vi behöver är i honom.

  Vad behöver vi Tikva till?

  SvaraRadera
 3. Yeshua är Adonai.
  vad ska vi med yoga i "kristen förpackning" till.
  Det är intressant att läsa hinduiska skrifter o se yogans betydelse inom österländska religioner.jag förstår inte alls varför man ska blanda in detta men man kanske inte ska bli förvånad då kristna börjar lovorda böcker som t.ex the shack" där Adonai framställs som hinduisk avatar.

  SvaraRadera
 4. skrämmande. Kyrkan, vi som församling behöver idag vakna upp. Tråkigt att torp och nyhem öppnar upp för detta. Lite förvånande faktiskt... Trodde man hade öron och ögon mer öppna än så...

  Denna yogan smyger sig in som en listig orm. Satan vet sina vägar... Vi får be om att folk vaknar upp och ser med nya ögon på detta.

  SvaraRadera