Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 17 november 2009

Stanley Sjöberg - "Korset en svår fråga"!?

För det första, vet jag att jag inte är någon att anmärka på vad någon säger. Men just detta är allvarligt, själva Evangeliet. Stanley Sjöberg ska här försöka förklara varför Jesus måste dö på korset. Men hur är denna förklaring? Problematisk, men kolla först:Kärnan är: "...det var nödvändigt att Jesus dog, inte därför att du är en sån förskräcklig människa, och att din synd skulle vara så komplicerad för Gud att kunna förstå och förlåta, utan att åklagaren, Djävulen krävde detta..."

Alltså: Satan tvingar Gud att straffa oss rättvist, och att vi inte är så hemska eller att synden inte är så "komplicerad för Gud att förstå".

Tvingar Satan Gud att straffa oss? Var i Bibeln står det? Visst, Satan betyder "åklagare", Gud har skapat honom efter sitt syfte. Men att Satan måste finnas för att se till så inte Gud slarvar? Måste Satan tvinga Gud att vara rättvis? Är inte Gud det av sig själv? Vad är det för gudsbild? Vem är god eller ond i så fall, den som vill att rättvisa skipas eller den domare som inte kan vara rättvis?

Är vi inte så förskräckliga människor eller är inte synden för komplicerad för Gud att förstå och förlåta? Är det alltså ett straff som är för mycket för våra synder som Satan tvingar Gud till? Tvärt om beskriver Bibeln vår synd med de vidrigaste ord. Inte ens våra rättfärdiga gärningar får bättre betyg än "smutsig klädsel" (Jesaja 64:6). Synd är brott mot Lagen (1 Joh 3:4) som går ungefär Du ska älska Gud med hela ditt hjärta, hela din själ, hela ditt förstånd och all din kraft och du ska älska din nästa som dig själv. Synd är mot Gud (Ps 51:6) även när det är mot vår nästa eftersom Gud är Skaparen av våra nästarum kan man latin vet man att detta är genitivpluralformen av ord som slutar på A, som "nästa" ;) , och Lag-givaren. Synd är raka motsatsen mot Hans helighet. Vi har gjort oss till Guds fiender (Rom 5:10). Osv osv. Helt klart är är synden något fullkomligt vidrigt och förskräckligt, självklart är vi som syndat, syndare, vidriga kräk, onda brottslingar i Guds ögon.

Bibeln säger såhär: Den som frikänner en brottsling och den som fördömer en rättfärdig är båda styggelser för HERREN. (Ordspråksboken 17:15)

Notera: Det står inte "är båda styggelser för Satan" utan för HERREN! Detta är dilemmat: Gud är en perfekt god och rättvis domare. Och vi är brottslingar, vi har ju brutit Guds Lag och syndat mot Honom. Gud som rättvis ska straffa oss i Helvetet. Gud behöver inte Satan att tvinga Honom att göra det. Gud är fullkomlig och rättvis till sin egen natur. Så hur kan Gud vara rättvis men ändå frikänna brottslingarna? - Jesus dog i vårt ställe!

Jag tror det finns ett till dilemma: man vill vara människor mer till lags än Gud. Man vill säga till människor att de inte är så stora syndare. Så man börjar hitta på saker som att det egentligen är Satan som tvingar Gud, osv. Vad man än har för motiv till det är det bara bedrägligt. Vad man gör då är många saker, främst att man berövar Gud äran. Lägg noga märke till detta: Gud älskar oss inte som vi är, Hans kärlek är mycket större än så, Han älskar oss trots dem vi är, och dog t.o.m. för oss! Sedan, speciellt i hur det presenterades i denna video, tror ofrälsta som hör det inte att deras synd är så farlig att de behöver omvända sig, (men omvändelse en är nödvändighet för frälsning! - Matt 3:2, 4:17, Apg 2:38, 17:30, 20:21, 26:20, 2 Petr 3:9 osv osv)

Vid ett tillfälle sa Jesus till fariseerna "Gå och lär er vad detta ord betyder..." (Matteus 9:13). Även om jag inte är värdig, skulle vilja säga till många predikanter, jag pekar inte bara ut Stanley Sjöberg nu, som inte predikar synden som den bör predikas enligt Bibeln. Gå och lär er vad dessa ord betyder: "där synden blev större, överflödade nåden ännu mer" (Rom 5:20) och "Hon har fått förlåtelse för sina många synder. Det är därför hon visar så stor kärlek." (Luk 7:47)
När vi inte pratar om hur stor synden är, tar vi bort från syftet Gud har, ja, meningen med livet universum och allting, anledningen till att Gud skapade oss: att vi skulle synda, att Han skulle visa hur stor Hans nåd är i jämförelse med de stora synderna. Och så kan människan inte få så stor kärlek till Gud när hon inte förstår hur stora hennes synder som blivit förlåtna av Gud är. "Ni stänger himmelriket för människor." (Matt 23:13)

Slutligen, kan du behöva ta en tvätt i mina två absoluta favoritbitar från predikanten Paul Washer. Han säger det ju så mycket bättre:

2 kommentarer:

 1. Satan tvingar Gud?

  Knepiga resonemang som inte klingar bibliskt vad jag förstår!
  Du kan ju Jobs bok, Daniel! Vad har satans hämndlystnad med Jesu offedöd för vår skull att göra? Att Job utelämnades till att straffas var Guds prövning (inte satans initiativ där heller).

  Jesus dog för att vi ska med Honom avsluta vår gamla människa (dömd av lagen, drunknad i synden) och födas med Honom (i Den Helige Ande) och leva som Gud genom Honom, inte genom oss själva (ego/självlivet).

  (hörde Stanley Sjöberg videon i 5 min)

  SvaraRadera
 2. ...och leva som Gud behagar genom Honom inte oss själva...
  ska det stå!

  SvaraRadera