Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

fredag 3 juni 2011

Tuffa Frågor För Kristna? - #21

Det var la en månad sen jag svarade på en av de här intressanta frågorna. Jag har antingen glömt eller så har det inte blivit av. Här kommer iallafall den Tjugförsta delen i den fortsatta "Tuffa Frågor För Kristna"-serien.
En serie där vi utmanas av ateisten azsuperman01 på youtube, och svarar.

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. (1 Petr 3:15)

(Tidigare frågor: #1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20)

I detta 21:a avsnitt har han ändrat upplägget på sina videos så att de är som en sorts TV-program med olika inslag: Roliga historier, nyheter, osv. Men det orkar vi ju inte se på, utan den "tuffa frågan" så vi får spola fram till 12min 25sek.Frågan: Varför skulle närvaron av någon handikappad ohelga Guds helgedom?

Bibelstället är 3 Moseboken 21:17-23 (SFB):
Säg till Aron: Av dina avkomlingar i kommande släkten skall ingen som har något lyte träda fram för att frambära sin Guds mat. Ingen som har något lyte får träda fram, varken en blind eller halt eller en som har ett lyte i ansiktet eller har någon lem för stor, ingen med bruten arm eller brutet ben, ingen som är puckelryggig eller dvärg eller som har fel på ögat eller som har skabb eller något annat utslag eller som är kastrerad. Av prästen Arons avkomlingar skall ingen som har något lyte gå fram för att offra HERRENS eldsoffer. Har han ett lyte, får han inte gå fram för att offra sin Guds mat. Han må äta sin Guds mat, både det som är högheligt och det som är heligt. Men eftersom han har ett lyte skall han inte gå in till förlåten eller gå fram till altaret, så att han ohelgar mina heliga ting. Ty jag är HERREN, som helgar dem.
Den här texten handlar om prästerna som skulle tjäna i helgedomen. Alla människor fick inte gå in dit, utan bara prästerna. Så det handlar inte om diskriminering mot handikappade. Guds heliga ting blir inte heller "ohelgade" på riktigt, allting i de rituella och ceremoniella lagarna är förebilder och skuggor av Kristus. Faktum är att när jag slog upp det här bibelstället i e-sword (ett ganska bra bibelprogram) så råkade jag snegla åt sidan på kommentarerna till detta ställe från John Gill's Exposition of the Entire Bible (som man kan ladda ner och ha i programmet.) Översatt:
De judiska prästerna var förebilder av Kristus, som är helig, harmlös, utan något lyte eller skrynkla; och genom dennes blod och rättfärdighet, blir alla som görs till präster av Honom oförvitliga, utan fläck eller skrynkla, eller något sådant; och en Evangeliets tjänare, biskop eller pastor, bör vara oförvitlig i liv och tal, Tit 1:6; och det finns några som tror att det är felen i sinnet och livet som menas här hellre än de kroppsliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar