Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

tisdag 23 november 2010

Matt 13:10-12

Fråga och resultat:Varför talade Jesus i liknelser? Många säger att Han gjorde det för att illustrera och göra det enklare att förstå. Fast det är inte vad Han säger här. Här säger Han att de som inte har, från dem ska det tas ifrån också det de har. Om det var för att göra det lättare för alla att förstå, hade Han ju sagt att de som inte har, ska få.

Men det är samtidigt inte fel att säga att Han gjorde det för att illustrera. Men man kan aldrig förstå liknelserna utan att förstå vad de ska likna. Jesus talade om tolkningarna senare för lärjungarna när alla hade gått. Dessa förstod inte heller förrän Han talat om det för dem (vv 13:18ff, 36ff)

Är detta rättvist då? Om Gud gav oss vad som är rättvist så skulle vi alla vara döda och i Helvetets oändliga plågor redan nu. Att Han ändå låter oss usla kräk leva, andas Hans luft, förpesta Hans skapelse, och att Han sände Sin ädle Son till denna värld, för att undervisa om rättfärdighetens väg, tala i liknelser, och dö på ett kors, utgjuta Sitt dyra blod för värdelösa syndare, trots att vi inte förtjänar det, utan som sagt raka motsatsen, är vad som kallas nåd!!!

Tack Fader!


Nästa:

Rom 8:28 Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.

Frågan:
Hur mycket samverkar INTE till det bästa för de som älskar Gud?


Svarsalternativ:
 • 10%
 • 40%
 • 85%
 • Kuggfråga, det står att allt samverkar till det bästa...
Det är anonymt när man svarar. Se här på högra spalten av bloggen så finns frågan där en bit ned. Pricka i ditt svar. Enkelt. Frågan är kvar i en vecka, sen kommer nästa.

Lycka till. Kommentera gärna!
Specialerbjudande om du kommenterar: du har chans att få ett svar!

Tidigare uppbyggliga bibelundervisningsfrågor i enkätform och undersökningsresultaten:
Ef 1:11
Jes 14:24
Rom 8:29-30
Joh 10:14-15
Joh 6:65
Joh 6:37
Joh 10:28-29
Upp 13:8, 20:15

2 kommentarer:

 1. Även om det är svårt att förstå frågorna när de är i INTE form dvs omvänd ordning? eller i negativ form eller vad är det egentligen?
  man lyckas svara rätt i allafall genom att utesluta felaktiga svar :-)

  SvaraRadera
 2. Josef: Ja, det kanske blir svårt i INTE-form.. Jag trodde bara det var jag som tyckte det ;) fast det skulle kunna vara vilket som här. Oj, jag ska inte ge för mycket ledtrådar... lol

  SvaraRadera