Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

lördag 30 april 2011

Tuffa Frågor För Kristna? - #20

Tjugonde delen i den fortsatta "Tuffa Frågor För Kristna"-serien.
En serie där vi utmanas av ateisten azsuperman01 på youtube, och svarar.

Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger. (1 Petr 3:15)

(Tidigare frågor: #1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19)Frågan: Hur många själar har en chimär, och vad händer med den andra själen?

Han pratar inte om lejon-get-orm-monstret utan om detta. Svenska artikeln på Wikipedia säger inte så mycket. Men intressant nog (Guds försyn) så läste jag om detta tidigare i veckan då jag tittade på lite olika undulatmutanter. När du ska köpa en undulat så kan det kanske vara svårt att välja färg. Ska du ha den naturligt grön-gula, eller den blå-vita, eller någon annan underbar skapelse? Själv har jag en blå-vit med tofs (lik den andra till vänster på högra bilden där.) Har alltid undrat vad som var fel med hans frisyr men han är alltså en sällsynt mutant. Men har man svårt att välja färg så måste detta vara den ultimata undulaten. Den är alltså en sån här chimär, där om jag förstått saken rätt, ett embryo från en blå-vit undulat och ett embryo från en grön-gul undulat (eller andra färger), smält samman i "livmodern" (eller ägget? :S ) och blivit en hälften av varje.

Så nu frågar vår ateistiske vän vad som händer med själen på dessa som det händer med, när det händer med människor. Om det kommer dit en själ direkt vid befruktningen, det blir ett embryo, och två embryon med var sin själ smälter samman, vad händer. Blir det en person med två själar? Eller vad händer?

Vet inte om detta är en speciellt "tuff fråga för kristna," som "knäcker" kristendomen, om det är vad han vill göra här. Kanske ska det mer vara en tuff fråga för abortmotståndare, som mest förknippas med att vara kristna, och som menar att livet börjar vid befruktningen, att embryot är en levande människa med mänskliga rättigheter som man inte får döda. Och det håller jag ju med om. Men även de som hävdar sig vara vetenskapliga (även om de inte inser att vetenskap och moral måste förutsätta Bibeln) - måste inse att de är levande människor, personer, redan vid befruktningen. (Finns nog lite mer info här och här).

Men kan man riktigt ställa upp på problemställningen som vår ateistiska vän gör här, och kunna ge ett bra bibliskt svar? Nej. T ex så är ju inte själen den egentliga personen, som sedan bor i en kropp, eller är fångad i en kropp (det är villoläror), så att det blir i chimären "två själar fångade i en kropp." Klassisk kristen lära är istället att människan är en helhet - ande, själ och kropp. Bibeln är dock, som sagt, inte så detaljerad här om vad exakt själ och ande är, vad de har för funktioner, och om de ens är två helt olika saker.

Jag vet inte heller så mycket om biologi för att kunna svara bra på frågan. Men om jag får gissa så skulle det vara att ett av embryona slutligen "förlorar" och dör iallafall (även om azsuperman01 säger att ingen av embryona dör men hur vet man det säkert?), kvarlevorna, den livlösa "kroppen", "inkorporeras" slutligen helt i den levande, eller lemmarna "inlemmas", eller "tillgodogörs", på något sätt, som en sorts transplantation.

Att såna här saker händer är iallafall ett resultat av syndafallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar