Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

onsdag 24 mars 2010

Bl a John Piper om Emerging/ent Church



Apprising Ministries har bevakat Emerging Church under ett halvt decennium nu; och under senaste året visat att (översatt härifrån):
det var en trojansk häst som togs in i evangelikalismens huvudfåra. I kärnan har denna Emergent Church (EC) alltid varit ett existentiellt uppror mot Bibelns sista auktoritet, d.v.s. en avvisning av den riktiga kristna andligheten i Sola Scriptura. Din nyckel till att förstå detta är att inse att en central lära av vad EC kallar Emergence Christianity är Contemplative Spirituality/Mysticism (CSM).
[...] i A New Kind of Christianity (ANKoC), EC gurun Brian McLarens nya bok, gjorde han valet att slutligen komma rätt ut med sitt avvisande av den Heliga Skrifts ordagranna fullständiga inspiration, till förmån för den destruktiva högre bibelkritiken som lärs ut i liberal/progressiv teologi [...] Du kan även lita på att jag inser att jag bevakar vad som mycket sannolikt tycks dig vara en teologisk labyrint.
Du har rätt; det är det. Det är faktiskt en huvudstrategi just nu från villoandar med sina onda andars läror [se 1 Tim 4:1] att väva in dem i en formlig andlig labyrint. Du kan minnas att Jesus ju varnar oss — "eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta." (Matt 24:12). Satans mål just nu är att släppa lös en tsunami av villoläror, som är väldigt finslipade, och sedan riktade precis mot områden där den synliga kyrkan enkelt kan splittras. Han vet mycket väl att i denna tid av blyg tolerans har vi inga strukturer alls i position att verkligen handskas med dem.
Och så kan nu någon som McLaren komma fram och öppet lära ut en postmodern form av liberalism—en Liberalism2.0—för att EC i åratal nu har angripit avgörande kristna läror genom respektive mainstream-evangelikala bokförlag som Zondervan. Medan detta pågick användes även just dessa samma material i verksamheter för unga vuxna och ungdomar, och tillät därigenom EC-ledare att indoktrinera en hel generation in i en ny version av vad sektexperten Dr. Walter Martin (1928-1989) en gång kallade Liberalteologins Sekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar