Herraväldet och fruktan tillhör Gud, fridstiftaren i höjden. Kan hans skaror räknas? Över vem går ej hans ljus upp? Hur kan då en människa vara rättfärdig inför Gud, eller någon av kvinna född vara ren? Se, inte ens månen skiner klart, och stjärnorna är ej rena i hans ögon. Hur mycket mindre då människan, det krypet, människobarnet, den masken. (Job 25:2-6 SFB)

lördag 24 april 2010

Massor föll under vems kraft?

”Massor föll under Guds kraft” gör Dagen rätt i att ha inom citationstecken som John Arnotts påstående.
John Arnott blev känd bland all världens kristna genom den så kallade Torontoväckelsen. Nu reser kanadensaren världen runt och förmedlar "smörjelse" [eller ska vi inte säga "smörja"? :D]. I helgen besöker han Sverige.

En intressant fråga är, kan man falla under Guds kraft? Frågan vi alltid bör ställa oss är ju: står det med i Bibeln? Njaa. Vi kan bl a läsa i Matt 17:14f, Mark 9:17f om en som brukar bli nedslagen av en demon. Fast det finns många bibelställen där vissa tycker att de "faller under Guds kraft", t ex Hes 1:28, Dan 8:17-18, Joh 18:6, Apg 9:4, Upp 1:17 men det är egentligen att de lägger sig, frivilligt, i vördnad inför Gud, på sina ansikten (dvs framlänges) för att tillbe. Detta kan hända varje dag i din kammare och du behöver ingen demonisk smörja eller hypnosmöten.

För att rättfärdiga de underliga "manifestationer" som händer, t ex att de skrattar, skäller som hundar eller går runt med koppel på varandra, brukar man även ta upp 1 Sam 19:23-24, som signaturen Isak O i kommentarerna till Dagens fråga
Det står att Saul ligger naken hela dagen och natten när Guds Ande kommit över honom. Det tycker jag är en ganska extrem manifestation som jag kanske inte skulle vara så bekväm med idag
Nu tittar vi på bibelstället:
23Då begav han sig dit, till Najot i Rama. Men Guds Ande kom också över honom, så att han hela vägen gick och profeterade, ända till dess han kom frm till Najot i Rama. 24Då tog även han av sig kläderna, och profeterade, också han, inför Samuel. Han blev liggande naken hela den dagen och hela natten. Därför brukar man säga: "Är också Saul bland profeterna?"
Det är förståeligt att vid en enkel läsning av denna text kan uppfatta det som att Saul blir tvingad av Guds Ande att göra något så "extremt" att klä av sig och ligga på marken hela dagen och natten. Först kan vi ju avklara frågan om han "faller under Guds kraft." Det kan inte jag se någonting om, själva processen till det att han blir liggande beskrivs inte. Troligen inget märkvärdigt då det nog hade stått något som att "Och Saul föll under Guds kraft och blev liggande." Eftersom det bara står "Han blev liggande..." så är den naturliga förståelsen av saken att han lägger sig själv. Men ta av sig kläderna, det kan tyckas extremt. Fast vi måste titta vad det står mer. Han profeterade står det ju också direkt efter. Dvs, han talade Guds Ord. Men hur talar man Guds Ord genom att klä av sig naken? Man kan se samma sak genom vad Jesaja gjorde i Jesaja kapitel 20. Han klädde av sig naken, för att vara ett tecken och förebud angående Egypten och Nubien. Det är alltså en handling som illustrerar Guds Ord, profetiskt. Tillbaka till Saul, så utförde alltså även han, genom sitt avklädande av sig själv, en profetisk handling. Manad av Guds Ande, tog Saul av sig sin rustning och sin kungliga skrud, och visade därigenom hur Gud förkastat Saul som kung över Israel. Som det står i, och som jag översatte från, kommentaren till detta bibelställe i The MacArthur Study Bible. Jag måste säga, det där är en fullkomligt perfekt förklaring av bibelstället, mycket bättre och vettigare än att han gjorde en "extrem" och "häftig" "manifestation."

Den här kommentaren av signaturen Ingrid till Dagens fråga är också intressant:
Lyssnade nyss till närradion där det citerades från en profetia från pingstväckelsens födelse i början av förra seklet. Då sades det bl a att i den yttersta tiden skulle kristenheten söka mer av kraftgärningar än ett rättfärdigt liv, sjunga lovsånger men inte känna Den man sjöng till. Detta uppfylls nu inför våra ögon.
För visst är det väl så, att detta inte är väckelse? Snarare är detta ett insomnande där man vaggas in av demonernas ljuva väsningar. De har bytt ut det frälsande Evangeliet mot mirakel och manifestationer som förhäxar och trollbinder och leder stackars lättlurade människor villigt i kedjor och bojor till Helvetet. Där skall man gråta och skära tänder.